
Een sneakpreview van 2023!
Kleinkunstig ontwikkelt en bedenkt constant nieuwe workshops om het aanbod verfrissend en actueel te houden. Met 2023 voor de deur vinden we het leuk jullie alvast een voorproefje te geven van workshops die volop in ontwikkeling zijn en we naar verwachting snel in 2023 kunnen gaan lanceren. Houd de nieuwsbrief dus in de gaten!
NFT Art: een workshop waarbij leerlingen digitale illustraties maken
In 2021 duikt in de digitale kunst een nieuw fenomeen op: De NFT’s.
NFT staat voor Non-Fungible Token. In makkelijke taal is dat een digitaal certificaat van echtheid dat aan een digitaal item gekoppeld kan worden. Dit digitale item kan bijvoorbeeld zijn: een tweet, een digitaal bestand of een digitale foto. Met een NFT kun je bewijzen dat een digitaal kunstwerk ‘van jou’ is. Veel kunstenaars verdienen door NFT’s plotseling veel geld. De Nederlandse kunstenaar Rafael Rozendaal is hier een goed voorbeeld van: https://www.newrafael.com/nft/
Hoe ziet de workshop eruit?
De workshop geeft leerlingen inzicht in deze nieuwe kunstvorm. Er wordt gesproken over de geschiedenis van digitale kunst en de recente ontwikkelingen rondom NFT’s. De leerlingen gaan daarnaast aan de slag met het maken van een digitale illustratie. Aan het eind van de workshop hebben zij een eigen digitaal kunstwerk gemaakt dat daarna verkocht zou kunnen worden op een NFT Art marktplaats. Dit wordt tijdens de workshop niet gedaan, vanwege de privacy van de leerlingen. Ze leren echter wel hoe het proces eruit ziet.
Oma’s workshops: workshops die oude ambachten nieuw leven inblazen
Terug van weggeweest! Tijdens de coronacrisis kregen veel ‘ouderwetse’ ambachten (zoals breien en haken) een enorme boost. Influencers tonen op Instagram trots hun handwerk kunsten. We horen regelmatig op scholen dat jongeren benieuwd zijn naar deze oude vormen van handwerk. Met Oma’s workshops willen we leerlingen met verschillende handwerktechnieken in contact brengen.
Hoe ziet de workshop eruit?
Onder Oma’s workshops vallen de workshops: Weven, Breien, Borduren, Haken en Vilten. Tijdens de workshop leren leerlingen meer van de techniek en gaan ze zelf natuurlijk lekker aan de slag!

Live Data Art: Een workshop waarbij leerlingen kunst op basis van live data stromen maken
Onze samenleving draait steeds meer om data. Zonder dat jongeren het door hebben leveren zij data en maken zij keuzes op basis van data. Maar wat is data nou eigenlijk? Hoe herken je het? En wat maakt data zo waardevol? Als we deze vragen voorleggen aan jongeren tijdens onze workshop Programmeren met algoritmes, merk je dat zij hier vaak geen antwoord op hebben. Data blijft een vaag begrip. Door middel van de kunstvorm Live Data Art willen we leerlingen inzicht geven in hun eigen dataspoor. Ons grote voorbeeld in deze vorm van kunst is kunstenaar Maotik. Op zijn website vind je voorbeelden van hoe Live Data Art eruit kan zien.
Hoe ziet de workshop eruit?
In een computerprogramma dat we zelf aan het ontwikkelen zijn, laten we leerlingen tijdens de workshop hun eigen live data omzetten in een interactief kunstwerk. Het visualiseren van je eigen datastromen geeft een hele andere kijk op je relatie tot sociale media en het internet. Het is daarmee een mooie manier om op school het gesprek te openen over data en privacy.
Een project als dit is nog niet eerder op grote schaal gedaan. We hopen dat we met deze innovatieve workshop Live Data Art toegankelijk kunnen maken voor scholen en hun leerlingen.