Show menu

Terugblik Online Kijkdag

Online-Kijkdag-Kleinkunstig-school-2

Als iemand je begin vorig jaar verteld zou hebben dat de komende tijd het onderwijs grotendeels online zou zijn, dan had je diegene waarschijnlijk voor gek verklaard. ‘Want dat kan natuurlijk helemaal niet! Je kan niet goed de sfeer in een klas aanvoelen, een-op-een contact is dan enorm afstandelijk. Je hebt veel minder manieren om de klas erbij betrokken te houden, ze kunnen je gewoon op mute zetten en iets anders gaan doen. Onmogelijk!’ Inmiddels zijn we meer dan een jaar verder. En natuurlijk, er zijn genoeg lessen en situaties te bedenken waarin gewoon fysiek op school les een stuk handiger werkt. Maar het afgelopen jaar hebben we ook ontdekt welke dingen juist wél online goed werken! En dat er zelfs lessen te bedenken zijn die offline niet eens mogelijk waren geweest!

Ik heb gisteren van jullie genoten, echt leuk om jullie zo sprankelend live mee te maken, en de workshops waren ook meer dan ok.

Op 22 maart organiseerde Kleinkunstig een online kijkdag voor ons aanbod aan online workshops. Zo’n 60 schoolbestuurders, docenten en zelfs een paar nieuwsgierige workshopdocenten werden voor een dagdeel weer even leerling, en kregen o.a. workshops podcast maken, blackout poetry of superimpose fotografie. Omdat we er natuurlijk wel van alles over kunnen vertellen, maar het zelf ervaren eigenlijk veel leuker is. Ook werden ze meegenomen op één van de online rondleidingen die we samen met het Kröller-Müller Museum, het Groninger Museum, het Van Abbe en het Scapino Ballet hebben opgezet. Deze videorondleidingen maakt het ook voor een schoolklas uit Maastricht straks mogelijk om toch iets te leren over de bijzondere architectuur van het Groninger Museum, zonder dat er een enorme busreis voor ondernomen hoeft te worden. Iets wat ook ver na corona interessant blijft!

“Ik was erg onder de indruk hoe soepel alles verliep. Zo had ik nog niet de ervaring dat je in zoom ook je scherm kon delen! Of die leuke app aan het begin tijdens de inleiding. Hartstikke leuk interactief!

Online-Kijkdag-Kleinkunstig-school-3-1

Tussen het geven van de workshops en rondleidingen door vertelden de workshopdocenten ook over hun ervaringen met het online lesgeven het afgelopen jaar. Het belangrijkste is dat een online workshop écht benaderd wordt als een heel nieuwe workshop. Niet als een verdunde versie van wat je eigenlijk in de klas zou hebben gedaan. Want behalve leerlingen meenemen naar locaties die normaal gesproken niet voor iedere school even makkelijk bereikbaar zouden zijn, biedt online lesgeven ook andere onverwachte voordelen! Zo vertelde een workshopdocent dat hij tot zijn eigen verbazing merkte dat hij in de breakout rooms van Zoom met een klein clubje vaak veel meer aandacht kon geven dan fysiek in de klas. Een andere docent vertelde ook met gebruik van breakout rooms 3 groepjes te maken. Leerlingen die gewoon vooral snel zelf aan de slag wilden, leerlingen die wel een idee hadden maar het wel fijn vonden als er over 10 minuten even meegekeken werd, en leerlingen die echt niet wisten waar ze zouden moeten beginnen. Zo kon het grootste deel van de klas vast aan de slag en bleef er een klein clubje over die nog wat meer uitleg en sturing nodig had. Een splitsing die je fysiek in de klas toch een stuk lastiger kan maken, al was het maar omdat je dan last van elkaars geluid hebt!

“Het was een waardevolle dag om geïnspireerd te raken op het gebied van kunst- en cultuureducatie. Het was goed georganiseerd.”


Door deze workshops op deze manier aan te bieden zorgen we al ruim een jaar dat ook in deze tijd er inspirerend kunstonderwijs gegeven kan worden aan leerlingen. En dat willen we ook in de toekomst blijven doen. Fysiek waar het kan, maar online waar nodig, of in sommige gevallen zelfs: online waar leuker!

Online-Kijkdag-Kleinkunstig-school