Show menu

Theater en dansdocent - ontmoet topdocent Lot van Oeffelt

theater-en-dans-docent

‘Kleinkunstig was mijn motivatie om theater weer op te pakken’

“Of je nou voor bedrijven of een onderuitgezakte groep derdeklassers lesgeeft, maakt bijna niets uit”, lacht theater en dansdocent Lot van Oeffelt. Ze combineert het geven van workshops theater en dans met haar eigen onderneming ‘Bewegen voor Bedrijven’. Voordat ze door Kleinkunstig benaderd werd, had ze nooit over de mogelijkheid van workshops op scholen nagedacht. Nu geeft ze Theatersport, een van de populairste workshops bij Kleinkunstig’

Theater en dansdocent voor scholen

“Een geschenk uit de hemel was het!” roept Lot hoorbaar multitaskend aan de telefoon. Pas bevallen van een dochtertje en midden in de periode dat de hele theatersector plat lag, vroeg Kleinkunstig haar om workshops te geven op middelbare scholen en mbo’s. “Nou, dat zag ik dus héél erg zitten. Precies op het moment dat ik totaal niet wist wat ik nou moest met werk, heb ik mijn passie weer ontdekt. Na de eerste workshop wist ik het direct. Kleinkunstig is mijn motivatie geweest om het weer helemaal op te pakken.”

Workshop theatersport

Waarom ‘haar’ workshop zo populair is? “Het is laagdrempelig, daarom slaat het – denk ik – zo goed aan. Natuurlijk zijn er altijd wel jongens die roepen dat ze het niks vinden, maar diegenen doen uiteindelijk vaak nog het hardst mee.” Lot denkt dat iedere docent theatersport vanuit zijn of haar eigen talent lesgeeft. Die van haar is humor: “Ik houd ervan om een beetje de clown uit te hangen en de randjes op te zoeken. Ik krijg de groep mee met humor. Daarbij zet ik mezelf niet neer als docent, maar als één van hen. Ik ken geen enkele façade: ik maak zowel grappen over hen, als over mezelf.”

Samenwerken

Alle namen meteen onthouden: dat is waar Lot op inzet als ze een nieuwe groep lesgeeft. “Zodra je de namen kent, kan je beginnen met de band opbouwen. Het winnen van vertrouwen is de basis. Dat is hetzelfde op scholen als bij bedrijven. Daar is de groep alleen wat ouder, met wat meer verantwoordelijkheden. Maar verder gaat het in bedrijven hetzelfde als in puberklassen: er is er altijd een haantje-de-voorste en een apenrots. Waar het bij beiden om draait, is leren samenwerken.”

Hiërarchie tijdens workshop

Want tijdens zo’n workshop gaat alles net even anders dan in het dagelijkse leven, weet Lot. Ze maakt gebruik van de ongemakkelijkheid die kan ontstaan, wanneer een zelfgevormd groepje vriendinnen bijvoorbeeld precies moet samenwerken met een andere groep. “Wat grappig is, dat je dan ziet dat verborgen talenten naar boven komen op een speelse manier. De ‘slimmerik’ kan ineens heel nodig zijn om te winnen.” Misschien is dat wel het mooiste, denkt Lot, dat de hiërarchie tijdens de workshops verdwenen is: “Met een workshop schud je de verhoudingen even lekker door elkaar.”

Theaterduo

De verhoudingen lekker door elkaar schudden: dat doet Lot ook graag in haar werk als professioneel theatermaker. Samen met Brian Voermans (ook theaterdocent bij Kleinkunstig) vormt ze het theaterduo TweeTonen. Vanuit hun gezamenlijke passie voor zowel kunst als maatschappelijke betrokkenheid ontstaan projecten die niet alleen artistiek maar ook sociaal impactvol zijn. Beweging is daarbij de leidraad. Momenteel werkt TweeTonen aan een maskervoorstelling voor het Café Theater Festival, waar het thema ‘eenzaamheid’ op intrigerende wijze wordt belicht.