Show menu

Maak kennis met onze topdocent: André Accord

“Kies iets wat je leuk vindt, en doe het gewoon.” André Accord, topdocent en artiest bij de interactieve voorstelling East Side Crew.

Heel gebruikelijk binnen de hiphopwereld: iets kiezen dat je leuk vindt, zoals dans of rap, en het gewoon gaan doen! Tijdens het interactieve optreden van de East Side Crew experimenteren leerlingen zelf met die diversiteit aan vaardigheden. André Accord is de MC (master of ceremonies) tijdens de voorstelling voor en door leerlingen. De East Side Crew is al een hit sinds 2014. Op het podium battlen de leerlingen, terwijl het publiek punten geeft.

andre-accord-east-side4
Fotocredit: Ozveld

“Er zijn veel voorstellingen over hiphop in de cultuursector”, weet André. “Maar wat deze zo leuk maakt, is dat het interactief is: dat de leerlingen zowel in het publiek als op het podium een rol hebben. Ik doe bijvoorbeeld een beatbox en dan doen groepjes leerlingen van beide sides het laagdrempelig na. Iedereen wil natuurlijk punten scoren om de prijs te winnen: eeuwige roem!”, lacht hij aanstekelijk.

East Side Crew

Dat het team van de East Side Crew overal in het land komt, ervaart André als een feest. “Letterlijk van Venlo tot Haren: noem maar een uithoek en de kans is groot dat we er eens geweest zijn. Heel tof, want ik hou enorm van reizen. Soms moet ik om vier uur opstaan en zit ik om vijf uur in de auto. Om die dag weer een heleboel nieuwe docenten en nieuwe leerlingen tegen te komen. Heerlijk, ik ben een mensenmens!”

East-side-crew-voorstelling-kerst

Kunst

De verpersoonlijking van het begrip enthousiasme, zo kun je André wel omschrijven. Naast de East Side Crew geeft André ook workshops. Je kunt beter vragen welke workshops hij níet geeft dan wel. Hoe hij dat doet? “Ik hoef niet in alles goed te zijn, als ik er maar mijn eigen ‘flavour’ aan kan geven. Kunst is wat jij er zelf van maakt. Zo ontstaat er iets unieks; anders ben je een kopie. Natuurlijk kun je je skills verbeteren, maar het begint bij jezelf. Daarom is het als docent belangrijker dat je leerlingen kunt inspireren, dan dat je alles van de kunstvorm weet.”

Dans en rap

Cursus na cursus volgde André nadat hij dertig jaar geleden stopte met een financiële studie. “Ik wilde een goede baan voor later, maar de financiële wereld paste niet bij me. Dus besloot ik de knop om te zetten en mijn passie te gaan volgen.” Bij een theatergezelschap gaf hij workshops dans en later ook workshops rap. Na zijn Top40-hit “Doo-Wop Sh’ Bop” (TOC feat. Rocca) werd hij door een bedrijf gevraagd om een rap te schrijven voor een event. “Tot op de dag van vandaag is dat één van de dingen die ik voor bedrijven en scholen graag doe: ervoor zorgen dat de hele zaal meedoet, dat we samen een refrein maken. Zodat er een gemeenschappelijke beleving ontstaat en de boodschap beklijft.” (Vervolg artikel onder de foto).

east-side-crew-voorstelling-middelbare-school

Vlogs

Dat het gemakkelijker is om vanuit passie te werken, is wat André ook aan leerlingen mee wil geven. “Het voorkomt burn-out en andere ellende. Als je vanuit je passie werkt, weten mensen je te vinden. Dat kan ook hovenieren zijn, of besturen. Je hebt al een voorsprong zodra je vanuit je passie opereert. Er zijn altijd wel manieren om, desnoods gedeeltelijk, je beroep ervan te maken. Soms roepen leerlingen dat ze helemaal geen passie hebben. Dan vraag ik: ‘Wat vind je leuk om te doen als je geen schoolwerk hebt?’ Meestal antwoordt zo’n leerling dan dat hij van slapen houdt. ‘Ah, perfect!’, zeg ik dan. ‘Wat zou je ervan vinden om vlogs te maken van hotelskamers over de hele wereld?'”

Workshops

Het samenwerken in groepjes is een element in al André’s workshops. “Ik probeer altijd samenwerking te zoeken, want dat is iets dat je tóch moet leren. Ook met mensen die niet je beste vriend zijn, van wie je eigenlijk denkt: liever niet. Je moet leren om je aan te passen aan verschillende situaties. Respecteer elkaar; je weet nooit waar of wanneer je iemand weer tegenkomt. En ook al gebeurt dat niet – dan alsnog.”

Andre-Accord-Fotocredit-Patricia-Munster-04
Fotocredit: Patricia Munster