Show menu

Workshop Data Kunst 

In samenwerking met het SIDN-fonds ontwikkeld

In 2023 is Kleinkunstig gestart met de ontwikkeling van de workshop Data Kunst, die dankzij de subsidie van het SIDN-fonds is ontwikkeld. Op deze pagina lees je meer over de workshop Data-Kunst en vind je al het bijbehorende lesmateriaal.

De workshop Data Kunst is tot stand gekomen vanuit het idee om leerlingen op een vernieuwende en creatieve wijze meer inzichten te geven over het algemene begrip over data, hun online gedrag en data-sporen. 

Onze samenleving draait steeds meer om data en datagedreven werken en leven. De mate waarin data een rol spelen in ons leven is gigantisch, helemaal in het leven van jongeren. Zonder dat ze het doorhebben, zijn ze onderdeel van algoritmes (o.m. via social media) en maken ze keuzes op basis van data. 


Maar wat zíjn data eigenlijk? Hoe weet je dat je ermee te maken hebt? Heb je er invloed op? Wat zijn waardevolle data? En: zijn er ook foute data? Als we deze vragen voorleggen aan leerlingen in het voortgezet onderwijs, zoals tijdens onze workshop Programmeren met Algoritmes, merken we dat ze hier vaak geen of beperkt antwoord op hebben. Data blijven een vaag begrip. Iedereen weet dát ze er zijn, maar de impact ervan – ook op je eigen leven – blijkt moeilijk te bevatten. 

data-kunst-1


Data zijn ontastbaar; je kunt ze niet zien. Je kunt leerlingen voorlichten over de betekenis ervan, maar daarmee zijn data nog niet concreet en invoelbaar. Het project in samenwerking met het SIDN-fonds heeft geleid tot een workshop in data driven art waarin leerlingen data wél zichtbaar maken. Ze zetten data om in visuals, die reageren op veranderingen in die data. Daarmee geven we het gesprek over de impact van data een nieuwe impuls. 

Inhoud van de workshop

Voor deze workshop heeft Kleinkunstig een online programma ontwikkeld (https://100daysofdata.kleinkunstig.nl/) waarin leerlingen een eigen online kunstwerk, in de vorm van een telefoonhoesje, kunnen maken gebaseerd op digitale gegevens van TikTok. 

Tijdens het begin van de workshop staat de rol van data in het dagelijks leven van leerlingen centraal, met de docent als gids in het gesprek. De vraag die besproken wordt, is wat data eigenlijk zijn en welke visie de leerlingen hierop hebben. Hierna wordt de kunstvorm datakunst uitgelicht en worden voorbeelden van datakunstwerken getoond. De leerlingen krijgen inzicht hoe deze kunstvorm verhalen vertelt over onze samenleving. Vervolgens duiken ze in diverse specifieke opdrachten om hun online gedrag te verkennen en nader te onderzoeken.

Het hoogtepunt van de workshop is de creatie van een digitaal telefoonhoesje, het datakunstwerk, waarop data op creatieve en speelse wijze worden gevisualiseerd. Als afsluiting van de workshop worden de door de leerlingen gemaakte visualisaties besproken en met elkaar gedeeld. De leerlingen krijgen de ruimte om hun gedachten te delen over hun nieuwe inzichten over de data in de digitale wereld die schuilgaat achter bekende apps zoals TikTok, en ze bespreken welke inzichten de workshop heeft opgeleverd.

slide-2-data-kunst

Toegankelijk lesmateriaal voor iedereen

Vanuit de samenwerking met het SIDN-fonds is het mogelijk gemaakt om het lesmateriaal van de workshop Data Kunst toegankelijk te maken voor iedereen en een open source programma aan te leveren. Zo kun je er ook zelf mee aan de slag gaan met je leerlingen!

De lesbrief van de workshop Data Kunst is hier te downloaden.

Ook hebben wij voorbereidend lesmateriaal ontwikkeld om de leerlingen alvast een eerste introductie te brengen over het onderwerp Data. Deze zijn hier te downloaden.

Hier vind je de GitHub link naar de code van het online programma: https://github.com/mediamogul-nl/kleinkunstig-data-kunst.