Workshop Borduren

Van stoere logo’s tot fleurige patronen: met borduren kun je enorm veel kanten op. Door de populariteit op social media staat deze textiele handwerkvorm weer volop in de belangstelling. In de workshop Borduren maken de studenten een eigen ontwerp. Dit borduren ze vervolgens zelf als versiering op een meegebracht kledingstuk of ander stoffen item. Zo creëren ze een uniek (kleding)stuk!

Opzet van de workshop Borduren

De workshop begint met een overzicht van de oorsprong en geschiedenis van borduren: van de Egyptische farao Toetanchamon tot aan de Europese middeleeuwen en de huidige tijd. De studenten leren meer over hoe borduren is toegepast in verleden en heden. Ook hedendaagse kunstenaars maken bijvoorbeeld gebruik van deze handwerkvorm. De workshopdocent laat voorbeelden zien die de studenten inspiratie bieden voor hun eigen ontwerp.

Vervolgens is het de beurt aan de studenten. Voordat ze daadwerkelijk aan de slag gaan, bedenken ze eerst welk ontwerp ze willen borduren. Dit werken ze al schetsend uit op papier. Het kan gaan om een abstract patroon of een logo, maar ze kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de naden van een kledingstuk te versieren met gekleurd borduurwerk. De mogelijkheden zijn eindeloos! Met de uitleg en begeleiding van de workshopdocent werken de studenten vervolgens aan hun borduursel.  

Aan het einde van de workshop Borduren bekijken en evalueren de studenten elkaars werk. Ook is er ruimte om indrukken uit te wisselen. Wat vonden ze van deze ervaring met borduren? Wat was misschien lastig, wat vonden ze leuk? Hun met borduurwerk gepimpte items nemen ze mee naar huis: een uniek resultaat.

Tips

Hebben jullie de smaak van Oma’s Workshops te pakken, waarin oude handwerkvormen centraal staan die weer helemaal van nu zijn? Neem dan ook eens een kijkje bij de workshop Tuften of de workshop Weven. Wie weet zit er nog meer voor jullie bij!

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_140152WhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.48Mei-Lin-Man-1wouter

Leerdoelen

  • De student krijgt inzicht in de geschiedenis en toepassingen van borduren
  • De student leert de techniek en verschillende steken
  • De student maakt een eigen ontwerp en zet dit over naar een borduursel op kleding

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.