Workshop Etsen

Etsen met een droge naald is een diepdruktechniek uit de prentkunst waarbij een tekening in een plaat gekrast wordt. Vroeger was die plaat bijna altijd van koper, maar tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van de wat goedkopere materialen zink of kunststof. Bijna iedereen kent wel de etswerken van Rembrandt maar ook nu nog maken kunstenaars vaak gebruik van deze eeuwenoude kunstvorm. 

In de Workshop Etsen leren studenten meer over wat er allemaal nodig is om een ets te maken? Welke materialen gebruik je? En hoe maak je een ontwerp? We gaan samen aan de slag en ontdekken de magie van deze tijdloze ambacht!

Opbouw van de workshop Etsen

We starten de workshop met een inleiding over verschillende vormen grafiek (een verzamelnaam voor grafische technieken). Waar ontstond deze kunstvorm en welke plek neemt de druktechniek etsen daarin in. Tijdens deze inleiding worden, ter illustratie en inspiratie, oude en nieuwe voorbeelden getoond die met grafiek tot stand zijn gekomen.

Na de inleiding gaan de studenten aan het werk! Als er bedacht is wat zij willen afbeelden wordt er een ontwerp gemaakt. Dit ontwerp zetten zij vervolgens over op een zogenaamde etsplaat, waarbij zij de droge naald-techniek gebruiken. Voordat zij hun ontwerp definitief drukken, wordt er eerst een oefen-ets gemaakt. Hierdoor is er de mogelijkheid om te zien hoe het ontwerp uiteindelijk zal uitpakken, waarna er eventueel nog bijgesteld kan worden. Aan het eind van de workshop worden ervaringen met elkaar gedeeld en is er natuurlijk tijd om elkaars etsen te bekijken.

Tips!

Zijn jij en je studenten enthousiast geraakt over het werken met druktechniek, ontwerp en illustratie? Kijk dan ook eens bij onze andere workshops binnen dit thema, zoals de workshop Zeefdrukken of de workshop Monotype Design.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
Charmaine Sinnema-HeyligerWhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.4820221013_140256wouter

Leerdoelen

 • De studenten maken kennis met grafiek en de verschillende druktechnieken die er zijn.
 • Er wordt ingezoomd op het droge naald etsen, waarbij de studenten zelf aan de slag gaan met deze druktechniek.
 • De studenten ervaren hoe het is met verschillende materialen en technieken te werken. Zo leren ze o.a. met een etsnaald te werken.
 • De studenten maken kennis met het werken op een drukpers.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

 • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
 • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
 • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

  Meer informatie aanvragen

  Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.