Workshop Illustratie

Illustraties zijn een visuele toelichting (foto, tekeningen of een andere afbeelding) bij een stuk tekst. Je vindt illustraties overal! Extra leuk dus om er wat meer over te leren en nog leuker om er zelf mee bezig gaan. Want wat valt er veel te ontdekken!

In deze workshop gaan de studenten hun eigen illustraties maken. Dit kan met allerlei materialen en door het gebruiken van verschillende technieken. Je kunt bijvoorbeeld werken met verf, potlood en ecoline. Of met krijt, papier en gerecyclede materialen. Maar wat zorgt nou voor een pakkend beeld? Met een aantal opdrachten gaan de studenten de uitdaging aan hun eigen illustratie te maken. Hun creativiteit wordt daarbij volop uitgedaagd!

Opbouw van de workshop Illustratie

De workshop begint met een inleiding, waarin uitgelegd wordt wat het verband tussen beeld en tekst is en wat de verschillende functies van illustraties zijn. Hierbij worden uiteraard een aantal inspirerende voorbeelden van bekende en onbekendere illustraties getoond. Dan is het tijd voor de studenten om zelf te gaan illustreren. Ze maken eerst een paar schetsen op basis van een aantal oefenopdrachten. Zo is er bijvoorbeeld een doorschuifopdracht, waarbij de schets van een studiegenoot steeds verder uitgewerkt wordt voor deze weer verder doorgeschoven wordt. Gebruikmakend van verschillende materialen zetten de studenten in de laatste fase van de workshop hun schetsen om tot een illustratie. Voor de workshop afgelopen is, nemen we de tijd om elkaars werk te bekijken en opgedane ervaringen met elkaar te delen.

Tips!

Benieuwd naar andere workshops waarmee je je studenten de wereld van illustratie en grafische vormgeving laat ontdekken? Kijk dan eens bij de workshop Infographic of de workshop Handlettering.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
Charmaine Sinnema-HeyligerWhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.4820221013_140256wouter

Leerdoelen

 • De studenten maken kennis met wat illustreren is en welke verschillende functie illustraties kunnen hebben.
 • De studenten leren de verschillende effecten van het werken met verschillende (teken)materialen kennen.
 • De studenten ervaren hoe beeld tekst kan versterken (en andersom).
 • De studenten leren werken met technieken als kleurgebruik en typografie.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

 • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
 • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
 • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

  Meer informatie aanvragen

  Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.