Workshop Monotype Design

Bij het maken van een monotype (ook wel monoprint) maak je een tekening op een plaatje waarna je er een afdruk van maakt door er een papier op te leggen. Elke tekening kan slechts één keer afgedrukt, vandaar ‘mono’ (wat enkelvoudig betekent). Het leuke aan deze techniek is dat je er geen drukpers voor nodig hebt. In deze workshop gaan studenten een katoenen tas bedrukken. Het ontwerp maken zij zelf. Iedereen gaat na afloop naar huis met een eigen ontworpen en bedrukte tas.

Studenten maken tijdens deze workshop op een laagdrempelige manier kennis met design.

Opbouw van de workshop Monotype Design

De workshop begint met een introductie over design. Wat is nou eigenlijk design? Tijdens de introductie worden meerdere voorbeelden van design getoond, welke de studenten ook gelijk ter inspiratie voor de volgende stap kunnen gebruiken. In deze fase gaan zij aan de slag met het ontwerpen van een opdruk voor op hun katoenen tas. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld een hobby van de student, maar het kan bijvoorbeeld ook een zelf ontworpen logo zijn. Wat past goed bij wie jij bent en hoort daarom op jouw eigen tas? Een andere optie is de studenten uit te dagen het ontwerp aan te laten sluiten op een thema dat actueel is op jullie school. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid of diversiteit.
Als de ontwerpen klaar zijn gaan we beginnen met het bedrukken van de tassen. Spannend! Want zal het er zo uit gaan zien als de studenten bedacht hebben? Bij het drukken zelf worden zij begeleidt door de workshopdocent. De workshop wordt afgesloten met het bewonderen van elkaars resultaten en er is tijd om ervaringen te delen. De studenten lopen tot slot de deur uit met een eigen unieke tas aan hun schouder!

Tips!

Ben je op zoek naar nog een workshop die zich richt op een druktechniek? Lees dan eens verder bij de workshop Zeefdrukken. Daarin krijgen de studenten de basis van de zeefdruktechniek onder de knie en drukken ze hun eigen ontwerp in een oplage. Of neem een kijkje bij de workshop Etsen, waarbij de studenten in de voetsporen van Rembrandt (en anderen) treden!

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_140152Charmaine Sinnema-Heyliger20221013_140256sjoerd

Leerdoelen

  • De studenten leren over druktechniek en ervaren hoe het is een monotype design te maken.
  • De studenten werken een idee uit in een ontwerp en maken hier vervolgens een uniek eindproduct van.
  • De studenten maken kennis met concepten als design en esthetiek.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.