Workshop Pinhole fotografie

Aan de slag met kunst en techniek

In de workshop Pinhole Fotografie leren studenten werken met de basisprincipes van fotografie.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

De workshopdocent start met een introductie en voorbeelden.

Beginnen

De techniek en het werken met de pinhole camera worden toegelicht.

Doen

De studenten maken drie pinhole foto’s en ontwikkelen die in een doka.

Delen

De studenten bekijken elkaars foto’s en wisselen inzichten uit.

Laat je studenten kennismaken met de oorsprong van de fotografie.

Niet meer weg te denken: de camera van onze smartphones! We klikken wat weg. Er zit er altijd wel eentje bij die goed gelukt is. Hoe anders werkt dat bij het maken van analoge foto’s!

In de Workshop Pinhole Fotografie gaan studenten aan de slag met de basis van de analoge fotografie. Dit doen zij met een pinhole camera. Dit is een camera met een buis met daarin een piepklein gaatje waar het licht in valt. In deze buis wordt een velletje lichtgevoelig papier geplaatst. Op dit papier verschijnt de foto. De studenten denken vooraf na over een pakkend beeld en leren gaandeweg meer over de effecten van licht. Na het fotograferen ontwikkelen zij zelf hun foto’s in een doka (donkere kamer). Techniek, ambacht en kunst komen in deze workshop samen.

Opbouw van de workshop Pinhole fotografie

De workshopdocent begint met een korte introductie en uitleg. Wat is de geschiedenis van pinhole fotografie en wat zijn hier mooie voorbeelden van? Daarna gaan de studenten zelf aan het werk. De studenten maken met de pinhole camera precies drie zwart-wit foto’s. Door dit kleine aantal worden zij aangemoedigd heel goed te kijken en van tevoren keuzes te maken in compositie en lichtval. Ook het experimenteren met kaders komt aan bod. Wat werkt het best voor het beeld dat zij voor ogen hebben? Door deze ambachtelijke werkwijze krijgen de studenten inzicht in de basisprincipes van analoge fotografie.

Vervolgens gaan de studenten naar de doka. Na het onderdompelen van de foto’s in het vloeistofbad verschijnt het beeld als vanzelf. Het is net magie! De doka richt Kleinkunstig op school voor jullie in. Aan het eind van de Workshop Pinhole Fotografie is er tijd om elkaars foto’s te bewonderen en de workshop na te bespreken.

Tips!

Naast de workshop Pinhole Fotografie bieden we ook de workshop Fotografie, waarin de studenten ontdekken hoe je met de camera van je smartphone digitale foto’s maakt die er echt uitspringen. Of wil je met je studenten juist een stap in de toekomst zetten en met surrealistische beelden aan de slag? Kijk dan vooral eens bij de workshop Superimpose Fotografie.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • Studenten maken kennis met de basisprincipes van fotografie.
  • Studenten leren een pinhole camera te gebruiken en ervaren het effect van licht.
  • Studenten leren over analoge fotografie en het ontstaan ervan.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Pinhole fotografie