Workshop Stencil Graffiti

Bijna iedereen kent ze wel. Het meisje met de rode ballon in de vorm van een hartje en de street art die plotseling in Oekraïense oorlogssteden verschenen. Kunstenaar Banksy is een van de belangrijkste kunstenaars van het moment. Stencil graffiti is hoe we zijn vorm van graffiti noemen. Hierbij worden stencils van papier, karton of andere media gebruikt om een ​​afbeelding of tekst te maken die gemakkelijk te reproduceren is. Graffiti is sinds de jaren 60-70 een steeds belangrijker onderdeel van de straatcultuur geworden en daardoor een kunstvorm die veel jongeren aanspreekt. In deze workshop gaan studenten hun eigen stencils ontwerpen om er daarna een eigen graffiti kunstwerk van te maken.

Opbouw van de workshop Stencil Graffiti

We starten de workshop met een korte introductie in de graffiti kunst. Deze kunstvorm ontstond in de jaren ’60 en ’70 en werd bekend door kunstenaars als Jean-Michel Basquiat en meer recentelijk Banksy. Wat aanvankelijk begon met het taggen (het spuiten van je bijnaam om aan te geven dat je ergens aanwezig was geweest), ging al gauw over tot het spuiten van hele kunstwerken. Om de studenten een goed beeld van graffiti kunst te geven, worden er natuurlijk ook voorbeelden getoond.

Tijd om zelf aan de slag te gaan! De studenten bedenken een kunstwerk en maken hier een ontwerp van. Daarna snijden zij zelf hun stencils. Deze zijn nodig om hun beeld in meerdere lagen mee op te bouwen. Een heel precies werkje, waar de nodige concentratie voor nodig is!

Dan komen we bij de volgende stap in het proces: het maken van een achtergrond opgebouwd uit meerdere verflagen. Op deze achtergrond gaan we de stencils gebruiken. De studenten krijgen uitleg over de spuittechnieken en ook het kleurgebruik komt aan de orde. De studenten ervaren hoe het is om met een verfspuitbus aan de slag te gaan. Aan het eind van Workshop Stencil graffiti is er de tijd om de elkaars kunstwerken te bekijken en na te praten. Is de nieuwe Banksy opgestaan?

Tips!
Smaakt de Workshop Stencil graffiti naar meer? De eerste graffiti kunstenaars werden beroemd met het zetten van een tag: een gestileerde handtekening of uniek symbool. In de workshop Graffiti Tags ligt de nadruk op het maken van zo’n unieke en persoonlijke tag. Wil je met een groep studenten samen één groot grafisch kunstwerk maken? Dan is Team-Artwork de perfecte activiteit voor jullie!

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_140152Charmaine Sinnema-HeyligerWhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.48Mei-Lin-Man-1

Leerdoelen

 • De studenten leren over graffiti kunst en hoe deze ontstaan is.
 • De studenten ervaren hoe het is te werken met een verfspuitbus.
 • De studenten leren stencils te snijden en te gebruiken in het opbouwen van een beeld.
 • De studenten leren over het gebruik van kleur en vlakindeling en over het gebruik van meerdere lagen verf over elkaar.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

 • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
 • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
 • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

  Meer informatie aanvragen

  Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.