Workshop Tuften

Leer alles over de techniek van het tuften

Tijdens de workshop Tuften doen studenten ervaring op met deze vorm van handwerken, die op social media steeds vaker voorbijkomt.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

Wat is tuften, hoe is het ontstaan en wat zijn voorbeelden?

Beginnen

De studenten maken een ontwerp voor een eigen tuftwerk.

Doen

De studenten gaan tuften aan de hand van hun ontwerp.

Delen

De studenten bewonderen de tuftwerken en krijgen die mee naar huis.

Ontwerp, kunst en plezier komen samen in deze creatieve workshop!

Tuften is een minder bekende vorm van textiel handwerk, maar als je kijkt op Instagram of TikTok zie je dat tuften momenteel springlevend en enorm populair is. In de workshop Tuften maken de studenten nader kennis met de techniek van het tuften. De term komt oorspronkelijk uit het Engels en staat voor ‘verlevendigen met plukjes’. Je ziet dit bijvoorbeeld terug bij hoogpolig tapijt. In deze workshop maken de studenten het ontwerp voor een onderzetter. Dit ontwerp zetten ze om in een eigen tuftwerk.

Opzet van de workshop Tuften

De workshop begint met een inleiding. Wat is tuften eigenlijk, wanneer is het ontstaan en hoe wordt het toegepast? Het tuften van tapijten is als techniek in de 19e eeuw ontstaan. En hoewel het als hobby en kunstvorm even uit beeld is geweest, staat het vandaag de dag door social media weer volop in de belangstelling. De workshopdocent doorspekt de inleiding met inspirerende voorbeelden. Zo leren de studenten meer over de achtergrond en de toepassingen van het tuften.

Daarna is het tijd om het zelf te gaan doen. De studenten beginnen met het bedenken en schetsen van een ontwerp voor een onderzetter. Hoe gaat hun onderzetter eruitzien? Gaan ze voor een herkenbaar figuur of juist een abstract patroon? Wat wordt de vorm? En welke kleuren passen er bij het ontwerp? Ze krijgen uitleg over hoe ze werken met tuftnaalden en met een borduurring. Vervolgens brengen de studenten hun onderzetter met hoogpolige steken tot leven.

De workshop Tuften eindigt met het bekijken en evalueren van elkaars werk. Zijn er opvallende keuzes gemaakt in vorm of kleurgebruik? Ook wisselen de studenten ervaringen uit. Hoe is het ze bevallen om bezig te zijn met deze textiele werkvorm? Wat vonden ze misschien lastig, wat juist leuk? De zelf getufte onderzetters gaan natuurlijk mee naar huis!

Tips

Deze workshop is onderdeel van de serie Oma’s Workshops. Ben je benieuwd naar wat Kleinkunstig nog meer te bieden heeft op dit vlak? Kijk dan eens bij de workshop Borduren of de workshop Vilten.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De student leert meer over de achtergrond en toepassingen van tuften
  • De student krijgt inzicht in de techniek van tuften
  • De student maakt een eigen ontwerp en zet dit om naar een eigen tuftwerk

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Tuften