Workshop Vilten

Van schapenwol maak je kleurige kunst

Vilten zoals in vroeger tijden: dat leren studenten in deze ‘hands on’ workshop, die ook in het teken staat van kunst van nu!

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

Hoe is vilten ontstaan? En wat zijn toepassingen ervan?

Beginnen

De studenten krijgen materiaal om mee van start te gaan.

Doen

Na een uitleg over de techniek gaan de studenten zelf vilten.

Delen

De studenten bewonderen de viltwerken en nemen die mee naar huis!

Je studenten ontdekken de veelzijdigheid van deze ambachtelijke kunstvorm.

Van wol kun je kunst maken, en nog veel meer. Dat leren de studenten in de workshop Vilten. Ze komen meer over de oorsprong en toepassingen van vilt te weten, zowel in het verleden als in het heden. Want vilten wordt nog steeds veel gedaan! Daarbij gaan de studenten zelf aan de slag met de techniek van het vilten. Met behulp van zeepkorrels en merinowol maken ze een gekleurde vilten lap. Het eindresultaat kan kunst zijn om in te lijsten. Maar ook een onderzetter voor op tafel. Wat de studenten er zelf in zien!

Opzet van de workshop Vilten

De workshopdocent begint met een inleiding en vertelt over de geschiedenis van het vilten. Zo komt onder meer aan bod dat vilten waarschijnlijk de oudste manier van stof bewerken is. Maar ook vandaag de dag zijn er nog veel toepassingen, onder andere in de kunst. De studenten krijgen ook inzicht in wat vilten eigenlijk is en hoe het proces van wol naar vilt eruit ziet. Het kan bijvoorbeeld alleen met dierlijke wol, vanwege de eigenschappen die deze wol bezit.

Daarna is het tijd voor de studenten om zelf aan het werk te gaan en ervaring op te doen met vilten. De workshopdocent legt uit hoe het concreet werkt en begeleidt de studenten in het proces. Zeepkorrels, bamboematjes, rollen, knijpen en zelfs gooien: het hoort er allemaal bij om de merinowol te vervilten. De vilten lappen die de studenten maken, bouwen ze op uit verschillende kleuren wol.

Als afsluiting van de workshop Vilten evalueren de studenten samen de eindresultaten. Ook is er ruimte om de opgedane indrukken te delen. Hoe hebben de studenten het vilten ervaren? Wat vonden ze lastig, wat vonden ze leuk? De zelfgemaakte viltlapjes gaan mee naar huis. Of het nu als onderzetter of als kunst is!

Tips

Nieuwsgierig naar meer workshops waarin studenten inzicht krijgen in oude textiele werkvormen die weer helemaal van nu zijn? Kijk dan ook eens bij de workshop Breien of de workshop Borduren.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De student krijgt inzicht in de geschiedenis van het vilten
  • De student leert hoe van wol vilt wordt gemaakt
  • De student leert de techniek van het zelf vilten
  • De student maakt een eigen viltwerk

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Vilten