Workshop Weven
Op een weefgetouw maak je jouw eigen wandkleed
Inhoud van deze workshop
Kennismaken
Beginnen
Doen
Delen
Laat je studenten de creativiteit en het plezier van weven ontdekken.
Van niets iets maken: daar lijkt weven op. Wat begint met een leeg weefgetouw en een enkele draad, wordt een stevige lap stof. In de workshop Weven leren de studenten meer over deze oudste vorm van textiel handwerken. Ze krijgen inzicht in de geschiedenis en in de huidige toepassingen van weven. Ook gaan ze zelf aan het werk om het weven te ervaren. De studenten gebruiken daarvoor een weefgetouw en weven een eigen wandkleed.
Opzet van de workshop Weven
De workshop begint met een introductie. Wat is weven eigenlijk? Daarna komen de oorsprong en de geschiedenis van weven aan bod. Het is een van de alleroudste ambachten: de eerste verwijzingen ernaar dateren van 3400 voor Christus. Weven is intensief en tijdrovend. Vandaar dat het weven voor stoffen vandaag de dag machinaal gebeurt. Handmatig, zoals de studenten in deze workshop leren, komt het vooral nog voor als hobby of als kunstvorm.
Daarna gaan de studenten het weven zelf ontdekken. Ze krijgen een weefgetouw uitgereikt waarop ze een wandkleed gaan maken. Bovenaan de stof komt een stok, zodat ze hun wandkleed ook echt kunnen ophangen. De workshopdocent legt uit en doet voor hoe de studenten te werk kunnen gaan. Hoe spannen ze draden op in het weefgetouw? En hoe maken ze een rand met franjes onderaan hun weefwerk?
Als afsluiting van de workshop Weven bekijken en evalueren de studenten de wandkleden die ze hebben gemaakt. Zijn er dingen die opvallen? Wat vinden ze van de eindresultaten? Ook is er ruimte om indrukken en ervaringen uit te wisselen. Hoe hebben de studenten het weven beleefd? Wat vonden ze misschien moeilijk, wat vonden ze leuk? En: wat nemen ze mee uit deze workshop? De zelfgemaakte wandkleden gaan natuurlijk mee naar huis.
Tips
Deze workshop is onderdeel van de serie Oma’s Workshops van Kleinkunstig. Kijk bijvoorbeeld ook eens bij de workshop Breien of de workshop Vilten. Laat je studenten kennismaken met de techniek van oude handwerkvormen die weer helemaal van nu zijn!