Workshop Zeefdrukken

Je eigen ontwerp op papier of linnen

Staat de nieuwe Andy Warhol op? In de workshop Zeefdrukken leren studenten werken met deze druktechniek.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

Wat is de oorsprong van zeefdrukken? Met inspirerende voorbeelden.

Beginnen

De studenten snijden een eigen ontwerp uit in karton.

Doen

Met de sjablonen en zelf gekozen kleuren drukken de studenten hun ontwerp.

Delen

De studenten bekijken elkaars zeefdrukken en wisselen ervaringen uit.

Je studenten maken kennis met kunst en druktechniek in deze leuke workshop.

In de Workshop Zeefdrukken ontdekken studenten een van de oudste druktechnieken. Bij deze techniek wordt een print, door inkt door een zeefdrukraam te duwen, op papier of textiel gedrukt. Hoe werkt dit precies? En wat kun je allemaal met zeefdrukken doen? Eén van de bekendste kunstenaars die deze techniek veel gebruikte in zijn werk is Andy Warhol. Omdat de techniek bij uitstek geschikt is voor massaproductie, werkte deze goed bij het streven van de kunststroming Popart. In deze workshop treden de studenten in de voetstappen van Andy Warhol en anderen. Ze gaan aan de slag met een eigen ontwerp en drukken deze in een kleine oplage. Aan het eind van de Workshop Zeefdrukken hebben zij de basis van deze druktechniek onder de knie.

Opbouw van de workshop Zeefdrukken

De workshop begint met een inleiding over zeefdrukken. Hoe is het ontstaan? Hoe werkt het en wat kun je er allemaal mee doen? Er worden een paar voorbeelden getoond van kunstenaars en grafisch ontwerpers die gebruik maken van de zeefdruktechniek. Daarna volgt er een korte demonstratie waarin de workshopdocent laat zien hoe je een zeefdrukraam en rakel gebruikt.

Nu zijn de studenten aan de beurt! Ze maken een eigen ontwerp en snijden dat uit in karton. Afhankelijk van de gelaagdheid van hun eigen ontwerp, hebben de studenten één of meer sjablonen nodig. Bij een wat complexer ontwerp, met meer lagen, kunnen verschillende kleuren gecombineerd worden. Als de kartonnen sjablonen klaar en de kleur(en) gekozen is, gaan we echt beginnen: de studenten zeefdrukken hun eigen ontwerp op papier of op linnen. Dit doen zij in een kleine oplage. Aan het eind van de workshop is er ruimte om elkaars werk te bekijken en ervaringen te bespreken. Zit Warhols opvolger er tussen?

Tips!

Benieuwd naar andere workshops binnen dit thema? Kijk dan eens bij de workshop Etsen. In deze workshop treden de studenten in de voetsporen van Rembrandt (en andere kunstenaars). Of kijk bij de workshop Monotype Design: daarin bedrukken de studenten een katoenen tas met een eigen ontwerp. Het verschil met zeefdrukken is dat deze techniek geschikt is voor het maken van een eenmalige en dus unieke print!

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De studenten maken kennis met de druktechniek zeefdrukken en kunnen hier zelf mee aan de slag.
  • De studenten experimenteren met zeefdrukken en maken een eigen uniek ontwerp.
  • De studenten maken kennis met de eigenschappen van verschillende materialen, het gebruiken van kleur en de esthetica.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Zeefdrukken