Workshop Podcast maken

Podcasts maken en luisteren is helemaal in! Een podcast is een soort radio uitzending of audio verhaal, dat aangeboden wordt op het internet en dus te beluisteren is wanneer jij dat wilt. Podcasts kunnen over van alles en nog wat gaan: sport, media, mode, politiek. Noem het maar op, er is voor elk wat wils. De meeste podcasts zijn gratis te beluisteren.

In de Workshop Podcast Maken leren studenten hoe een goede podcast in elkaar zit en wat er allemaal nodig om te komen tot een goede podcast. Daarbij doorlopen we de verschillende stappen van het maakproces. Het kiezen van passende muziek, de manier waarop de geluidsfragmenten gemonteerd worden en het bedenken van een intro waardoor luisteraars gelijk geboeid zijn! Het komt allemaal voorbij in deze workshop. 

Opbouw van de workshop Podcast maken

De workshop begint met een introductie over de podcast. Aan de hand van bekende en minder bekende voorbeelden, laat de docent zien welke soorten er zijn. En wat werkt en wat niet. Vervolgens is het aan de studenten om in groepjes aan het werk te gaan. Met elkaar bedenken zij het onderwerp waarover hun podcast zal gaan. Gaan ze voor een politiek onderwerp of kiezen ze voor die spannende moordzaak? Het verhaal wordt uitgewerkt en er wordt een intro ontworpen. De grote uitdaging is de luisteraar gelijk nieuwsgierig te maken, waardoor deze wil blijven luisteren. De volgende stap is passende muziek kiezen. Daarna is het tijd daadwerkelijk de podcast te gaan maken. Hiervoor gebruiken de studenten een online audioprogramma. Ze spreken hun teksten in en maken er met behulp van montage een mooi, vloeiend geheel van.

Aan het eind van de workshop is er tijd kort ervaringen te delen en wordt er natuurlijk geluisterd naar (stukjes van) elkaars werk. De podcasts mogen natuurlijk mee naar huis (of op het internet), zodat er nog veel meer mensen van kunnen genieten!

Tips!

Op zoek naar andere workshops waarin leerlingen zich met taal kunnen uiten? Kijk dan ook eens bij de workshop Serieuze satire of bij de workshop Column schrijven, waarin studenten vertellen over hun visie op de wereld.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_140152Charmaine Sinnema-HeyligerSiska Barthsjoerd

Leerdoelen

  • De studenten ervaren de impact die geluid kan maken.
  • De studenten leren basis geluidsopname- en montagetechnieken.
  • De studenten leren een eigen boodschap goed over te brengen.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.