Workshop Podcast maken

Ontdek hoe je een boeiend audioverhaal maakt

In de workshop Podcast Maken duiken studenten in de wereld van deze populaire manier van verhalen vertellen.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

Welke soorten podcast zijn er allemaal? Met voorbeelden.

Beginnen

De studenten brainstormen met elkaar over onderwerpen.

Doen

De studenten maken hun podcasts met een online audioprogramma.

Delen

De studenten luisteren naar de podcasts en bespreken hun ervaringen.

Bied je studenten een uniek inkijkje in het maakproces van een podcast.

Podcasts maken en luisteren is helemaal in! Een podcast is een soort radio uitzending of audio verhaal, dat aangeboden wordt op het internet en dus te beluisteren is wanneer jij dat wilt. Podcasts kunnen over van alles en nog wat gaan: sport, media, mode, politiek. Noem het maar op, er is voor elk wat wils. De meeste podcasts zijn gratis te beluisteren.

In de Workshop Podcast Maken leren studenten hoe een goede podcast in elkaar zit en wat er allemaal nodig om te komen tot een goede podcast. Daarbij doorlopen we de verschillende stappen van het maakproces. Het kiezen van passende muziek, de manier waarop de geluidsfragmenten gemonteerd worden en het bedenken van een intro waardoor luisteraars gelijk geboeid zijn! Het komt allemaal voorbij in deze workshop. 

Opbouw van de workshop Podcast maken

De workshop begint met een introductie over de podcast. Aan de hand van bekende en minder bekende voorbeelden, laat de docent zien welke soorten er zijn. En wat werkt en wat niet. Vervolgens is het aan de studenten om in groepjes aan het werk te gaan. Met elkaar bedenken zij het onderwerp waarover hun podcast zal gaan. Gaan ze voor een politiek onderwerp of kiezen ze voor die spannende moordzaak? Het verhaal wordt uitgewerkt en er wordt een intro ontworpen. De grote uitdaging is de luisteraar gelijk nieuwsgierig te maken, waardoor deze wil blijven luisteren. De volgende stap is passende muziek kiezen. Daarna is het tijd daadwerkelijk de podcast te gaan maken. Hiervoor gebruiken de studenten een online audioprogramma. Ze spreken hun teksten in en maken er met behulp van montage een mooi, vloeiend geheel van.

Aan het eind van de workshop is er tijd kort ervaringen te delen en wordt er natuurlijk geluisterd naar (stukjes van) elkaars werk. De podcasts mogen natuurlijk mee naar huis (of op het internet), zodat er nog veel meer mensen van kunnen genieten!

Tips!

Op zoek naar andere workshops waarin leerlingen zich met taal kunnen uiten? Kijk dan ook eens bij de workshop Serieuze satire of bij de workshop Column schrijven, waarin studenten vertellen over hun visie op de wereld.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De studenten ervaren de impact die geluid kan maken.
  • De studenten leren basis geluidsopname- en montagetechnieken.
  • De studenten leren een eigen boodschap goed over te brengen.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Podcast maken