Workshop Poetry Slam

Poetry Slam (of slam poetry) is een vorm van spoken word die. Het verschil tussen Poetry Slam en spoken word is dat deze laatste niet persé poëzie wil zijn. Spoken word teksten zijn vaak niet ritmisch en neigen meer naar de kunstvorm cabaret (al dan niet humoristisch. Ander verschil is dat er op Poetry Slam avonden meestal alleen Nederlandse teksten worden voorgedragen, waar dat bij spoken word avonden juist vaak alleen in het Engels is.

Poetry slam wordt niet geschreven om alleen op papier te blijven bestaan. Het vraagt er om in een eigen ritme en met klanken uitgesproken te worden. Veel van de zogenoemde slams worden in competitieverband voorgedragen, waarbij het de bedoeling is elkaar te overtroeven. Tijdens de Workshop Poetry Slam schrijven de studenten een eigen slam en aan het eind delen zij deze met de groep.

Opbouw van de workshop Poetry Slam

Tijdens de Workshop Poetry Slam maken de studenten kennis met de wereld van deze voordrachtskunst. De workshopleider begint met een introductie over veel voorkomende thematieken in de slams en wat poetry slam anders maakt dan andere spoken word. Daarna gaan de studenten zelf aan de slag. De workshop draait rond de klank en het ritme van taal. De groep maakt gedichten die voornamelijk ontstaan uit klank-, ritme- en taalassociaties. Tijdens het schrijven en bewerken van de gedichten lezen zij deze al hardop. Zo hoor je meteen of iets qua klank en ritme klopt. We schaven de gedichten bij tot ze af zijn en uiteindelijk dragen de studenten hun eigen unieke slam aan elkaar voor.

Tips!

Benieuwd naar wat Kleinkunstig nog meer te bieden heeft op het gebied van literatuur? Kijk dan eens bij de workshop Column schrijven, waarin studenten aan de slag gaan met schrijven als een creatieve uiting. Maar ook als je op zoek bent naar een workshop in een heel andere kunstdiscipline, zoals dans, muziek of digitale media, ben je bij ons aan het juiste adres! Kijk bijvoorbeeld eens bij de workshop Superimpose Fotografie of de workshop Capoeira.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
WhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.4820221013_140256Siska Barthsjoerd

Leerdoelen

 • De studenten leren hoe ze een Poetry Slam schrijven.
 • De studenten doen ervaring op met het werken vanuit de klank en het ritme van taal.
 • De studenten leren te improviseren door vrij te associëren.
 • De studenten leren hun eigen slams voor te dragen.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

 • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
 • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
 • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

  Meer informatie aanvragen

  Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.