Workshop Serieuze satire

Satire (of hekeldicht) is een kunstvorm waarbij maatschappijkritiek of kritiek op vaak politieke personen wordt gegeven. Dit kan bijvoorbeeld door ironie of sarcasme te gebruiken, maar satire is er ook in de vorm van parodie of karikatuur. Vaak wordt satire op een humoristische wijze gebracht. In de Workshop Serieuze satire gaan de studenten aan de slag met de serieuzere vorm van satire. Aan de hand van voorbeelden maken zij kennis met de verschillende vormen van deze kunstdiscipline. Daarnaast gaan we in op het doel van satire en wat de functie ervan is in onze huidige samenleving. Uiteindelijk gaan de studenten zelf satire schrijven.

Opbouw van de workshop Serieuze satire

In de workshop leren de studenten over de schrijfvorm satire en het ontstaan hiervan. De verschillende satirische verschijningsvormen komen aan bod en we bespreken het maatschappelijk belang van satire. Ook wordt er ingegaan op de grenzen van satire. De studenten gaan met elkaar in discussie over waar voor hen de scheidslijn ligt tussen een leuke, harde grap of grensoverschrijdend gedrag. Tenslotte gaan de studenten zelf aan het werk en schrijven zij een eigen satire. Aan het eind presenteren zij hun resultaat aan elkaar en is er ruimte om ervaringen met elkaar te bespreken.

Tips!

Enthousiast geworden van deze workshop? In de workshop Cartoontekenen komt ook de kunstvorm satire aan bod, dit keer in de vorm van de spotprent. Ook als je op zoek bent naar een workshop in een heel andere kunstdiscipline, zoals dans, muziek of digitale media, ben je bij ons aan het juiste adres!

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_140152Charmaine Sinnema-Heyliger20221013_140256Siska Barth

Leerdoelen

  • De studenten maken kennis met satire en leren hoe deze kunstvorm is ontstaan.
  • De studenten worden aangemoedigd te discussiëren over de grenzen van satire en spotprenten en -teksten.
  • De studenten leren hoe satire schrijven in zijn werk gaat.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.