Workshop Zine maken

Jouw visie op de wereld in een magazine

Studenten delen nieuws dat zíj belangrijk vinden in een eigen gemaakt magazine tijdens de workshop Zine Maken.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

De studenten bedenken welke nieuwsberichten dat zij willen maken.

Beginnen

De studenten maken een plan voor hun eigen nieuwsitems.

Doen

De studenten bundelen de verhalen in een eigen Zine.

Delen

Het Zine kan in oplage gekopieerd en verspreid worden.

Je studenten doen ervaring op met nieuws maken, redactie en vormgeving.

In welk nieuws zijn de studenten geïnteresseerd? En welke boodschap willen zij met de wereld delen? De ‘zine’ (een verbastering van het meer mainstream ‘magazine’) is een publicatie van gefotokopieerde tijdschriften die op kleine schaal, vaak gericht op een minderheidspubliek worden verspreid. Zines zijn meestal een samenstelling (collage) van met de printer afgedrukte tekst, tekeningen of zelfs handgeschreven teksten.

In de Workshop Zine maken, gaan studenten in een door henzelf gemaakte Zine laten zien wat hen bezighoudt of wat er volgens hen verteld móét worden. 

Opbouw van de workshop Zine maken

Elke dag is er zo veel nieuws! Als jongvolwassene heb je af en toe geen idee meer waar je aandacht aan moet besteden of wat écht belangrijk is. Vaak is een bepaald nieuwsonderwerp voor de ene student ook belangrijker dan voor de andere. Je studeert in een bepaalde stad, hebt familie in het buitenland wonen of bent meer bezig met sporten dan met series kijken.

Door een zine te maken kun je een sterk gevoel van onrecht, machteloosheid of bewondering de ruimte geven. In een zine kun je als maker vertellen wat jij wil vertellen. Daarom sluit deze workshop ook erg goed aan bij LOB of het behandelen de politiek-juridische dimensie van Burgerschap.

Studenten werken hun eigen nieuws uit in een zine. Bedenken wat zij nieuws vinden, een eigen nieuwsitem maken en elkaars werk redigeren: het komt allemaal aan bod in de Workshop Zine maken!

Het verschil met het maken van een glossy magazine is dat een zine er niet gelikt uit hoeft te zien. Een zine is vaak rauw en ‘in your face’ vormgegeven. We richten ons in de workshop vooral op de boodschap en hoe die met kracht overkomt op de lezers. We stimuleren de studenten tot slot om hun zine in oplage te maken, door deze bijvoorbeeld te fotokopiëren. Zo zijn ze na de workshop in staat het resultaat en daarmee hun boodschap te verspreiden!

Tips!

Meer op zoek naar de glossy kant van het magazine maken? Kijk dan eens bij het het Dagproject Live Magazine. Maar ook als je op zoek bent naar een workshop in een heel andere kunstdiscipline, zoals bijvoorbeeld dans, ben je bij ons aan het juiste adres. Kijk eens bij de workshop Breakdance.

Meer weten? Neem contact op

Materiaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerlingen maken kennis met de afkomst en historie van zines.
  • De studenten worden uitgedaagd zich te verhouden tot het nieuws dat elke dag op hen afkomt. Waar ligt hun interesse en wat vinden zij belangrijk?
  • De studenten leren een zine samen te stellen.
  • De studenten leren hoe zij een eigen nieuwsitem schrijven.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Zine maken