Workshop Zine maken

In welk nieuws zijn de studenten geïnteresseerd? En welke boodschap willen zij met de wereld delen? De ‘zine’ (een verbastering van het meer mainstream ‘magazine’) is een publicatie van gefotokopieerde tijdschriften die op kleine schaal, vaak gericht op een minderheidspubliek worden verspreid. Zines zijn meestal een samenstelling van met de printer afgedrukte tekst, tekeningen of zelfs handgeschreven teksten.

In de Workshop Zine maken, gaan studenten in een door henzelf gemaakte Zine laten zien wat hen bezighoudt of wat er volgens hen verteld móét worden. 

Opbouw van de workshop Zine maken

Elke dag is er zo veel nieuws! Als jongvolwassenen heb je af en toe geen idee meer waar je aandacht aan moet besteden of wat écht belangrijk is. Vaak is een bepaald nieuwsonderwerp voor de ene student ook belangrijker dan voor de andere. Je studeert in een bepaalde stad, hebt familie in het buitenland wonen of bent meer bezig met sporten dan met series kijken. Kortom, hoe ziet jouw ideale nieuws magazine eruit? Studenten werken hun eigen nieuws uit in een zine. Bedenken wat zij nieuws vinden, een eigen nieuwsitem maken en elkaars werk redigeren: het komt allemaal aan bod in de Workshop Zine maken!

Het verschil met het maken van een glossy magazine is dat een zine er niet gelikt uit hoeft te zien. Een zine is vaak rauw en ‘in your face’ vormgegeven. We richten ons in de workshop vooral op de boodschap en hoe die met kracht overkomt op de lezers. We stimuleren de studenten tot slot om hun zine in oplage te maken, door deze bijvoorbeeld te fotokopiëren. Zo zijn ze na de workshop in staat het resultaat en daarmee hun boodschap te verspreiden!

Tips!

Meer op zoek naar de glossy kant van het magazine maken? Kijk dan eens bij het het Dagproject Live Magazine. Maar ook als je op zoek bent naar een workshop in een heel andere kunstdiscipline, zoals bijvoorbeeld dans, ben je bij ons aan het juiste adres. Kijk eens bij de workshop Breakdance.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
Charmaine Sinnema-HeyligerWhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.48Siska Barthsjoerd

Leerdoelen

  • De studenten worden uitgedaagd zich te verhouden tot het nieuws dat elke dag op hen afkomt. Waar ligt hun interesse en wat vinden zij belangrijk?
  • De studenten leren een zine samen te stellen.
  • De studenten leren hoe zij een eigen nieuwsitem schrijven.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.