Workshop Klimaat mix - Thema klimaat

In samenwerking met Movies that Matter biedt Kleinkunstig een aantal inspirerende workshops waarin kunst en maatschappelijke thema’s gekoppeld worden. In deze workshop wordt de korte documentaire Scenes from a Dry City van Francois Vester getoond. De film laat de aanhoudende droogte in Kaapstad, Zuid-Afrika zien. Door te weinig neerslag en extreme droogte vreest met een ‘day zero’. Een dag waarop er geen druppel water meer uit de kraan komt. Het waterverbruik wordt daarom streng in de gaten gehouden. Vervolgens gaan de studenten zelf aan de slag met de campagne ‘2 minuten douchen’. Dit initiatief wil burgers bewust maken van de impact van ons waterverbruik op de planeet. Door een eigen muzieknummer te mixen van twee minuten, gaan de studenten naar huis met een persoonlijke timer bij het douchen!

Opbouw van de workshop Klimaat Mix – Thema Klimaat

De workshopdocent begint met een korte inleiding over het thema Klimaat. Daarna gaan de studenten de documentaire Scenes of a Dry City met elkaar kijken. Als de film afgelopen is, bespreekt de groep wat zij van de film vonden en wat zij denken over het thema dat besproken wordt in de film. Merken zij de gevolgen van waterschaarste? En hoe vinden zij dat dit probleem aangepakt moet worden?

Vervolgens is het tijd voor het tweede deel van de workshop: het mixen van een eigen muziek track in het kader van de campagne ‘2 minuten douchen’. Deze campagne wil mensen bewust maken van het belang minder water te gebruiken, door ze te stimuleren korter te douchen, namelijk twee minuten! Na een korte uitleg over de software die gebruikt wordt en over hoe je een goed nummer het beste kunt opbouwen, maken de studenten een unieke eigen muziek track. Deze wordt gemaakt met behulp van de mashup-techniek en opgebouwd uit bestaande beats en melodieën. Aan het eind van de workshop Klimaat Mix is er ruimte om naar elkaars nummers te luisteren en ervaringen te delen.

Over de film Scenes from a Dry City

Het waterpeil van de stad Kaapstad daalt als gevolg van de klimaatcrisis snel. Deze korte film belicht de droogte vanuit verschillende invalshoeken. We zien het strenge toezicht op illegaal watergebruik, massale protesten tegen verdere privatisering van water en de bevolking van Kaapstad komt zelf aan het woord.

Tips!

Toch liever op een andere manier aan de slag met maatschappelijke thema’s als racisme? Misschien is de workshop Storyboard dan iets voor jullie. Deze is binnen dit het thema Racisme ontwikkeld in samenwerking met Movies that Matter.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_14015220221013_140256Mei-Lin-Man-1sjoerd

Leerdoelen

  • De studenten ervaren wat er nodig is om een digitaal muzieknummer te maken.
  • De studenten leren hoe zij een muzieknummer goed opbouwen en hoe zij de vorm en inhoud van een nummer bepalen.
  • De studenten worden bewust gemaakt van klimaatverandering en watertekort en wat zij door bijvoorbeeld korter te douchen zelf kunnen doen.
  • In deze workshop wordt de (h)erkenning van maatschappelijke thema’s, zoals klimaatverandering, vergroot.
  • De studenten ervaren dat kunst een opening tot dialoog kan zijn.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.