Workshop Schimmenspel

‘Als een schim door de nacht’ is een gezegde dat het mysterieuze karakter van het schimmenspel goed verwoord. Het schimmenspel, waarin gespeeld wordt met schaduwen, bestaat al eeuwenlang. Wanneer en waar het precies ontstaan is, is onduidelijk. We weten wel dat een van de eerste vormen van deze theatervorm uit Azië komt.

Het schimmenspel is uniek in zijn soort en biedt mogelijkheden die andere theatervormen niet hebben. Zo is het met schaduwen bijvoorbeeld mogelijk om schaduwen heel groot of juist ontzettend klein te maken en zo te spelen met magische illusies. In deze workshop gaan studenten al deze mogelijkheden zelf ervaren!

Opbouw van de workshop Schimmenspel

De workshop start met een korte inleiding waarin ook veel voorbeelden van het gebruik van schaduwen getoond worden. Daarna gaan de studenten in kleine groepjes zelf aan het werk. Door verschillende opdrachten met elkaar te doen, oefenen studenten hoe zij hun eigen verhaal het beste kunnen uitbeelden met het maken van schaduwen. Zij leren hoe zij hiervoor verschillende schaduweffecten kunnen gebruiken. De studenten bedenken zelf het verhaal dat zij willen vertellen. Door gebruik te maken van het licht, de meegebrachte attributen en hun eigen lichaam bouwen zij vervolgens hun eigen scène(s) op. Hierbij maken zij om beurten gebruik van het scherm om te zien of dat wat zij willen gaan doen ook het juiste effect geeft. De studenten ervaren dat het mogelijk is extra grote figuren te maken wanneer zij met elkaar samenwerken. Aan het eind van de workshop is het tijd om voor elkaar de zelf gemaakte scènes op te voeren!

Tips!

Ben je enthousiast over het thema theater, maar is de workshop Schimmenspel niet wat je zoekt? We hebben een ruim aanbod workshops rondom dit thema. Kijk bijvoorbeeld eens bij de workshop Stage fight. In deze workshop leren studenten een gevecht als in de films na te bootsen.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
Charmaine Sinnema-HeyligerWhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.48Siska Barthsjoerd

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De studenten ervaren hoe zij een verhaal kunnen uitbeelden met fysiek spel en schaduweffecten.
  • De studenten maken kennis met verschillende schaduwtechnieken als vertraging en uitvergroting.
  • De studenten leren hoe zij, samen of alleen, met hun lichaam beeldende vormen kunnen maken.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Meer informatie aanvragen