Show menu

Workshops winter 2020-2021

Workshops voor de winter

Het schooljaar vliegt voorbij en voordat je het weet zitten we alweer in de koude wintermaanden. Kleinkunstig kijkt graag met jullie mee vooruit en plant met veel scholen al workshops voor december en januari in. We nemen daarin mee dat we een Plan A, B én C opstellen. Afhankelijk van de omstandigheden en maatregelen omtrent Corona zijn we op elke situatie voorbereid en kan de dag zonder vertraging worden voortgezet. Ook spreken we alvast af wat we doen in geval er veel leerlingen thuis zitten door verkoudheidsklachten of een workshopdocent niet op school de workshop mag geven door griepverschijnselen.

Plan A: workshops of een cultuurdag op school

Personal Branding 1

Wat heerlijk dat het op het moment weer kan en mag: een Cultuurdag of workshops op school. Met volle teugen genieten wij hiervan en we merken dat de scholen dit ook doen! Onze mailbox stroomt weer vol met aanvragen voor mooie LOB-workshops, Game Design of een mooie gevarieerde Cultuurdag waarin gekozen kan worden uit alle zeven kunstdisciplines die Kleinkunstig rijk is. De workshops worden gegeven met een workshopdocent op 1,5 meter afstand en alle materialen worden veelvuldig schoongemaakt. Handenwassen en mondkapje in de gangen; Kleinkunstig houdt zich aan het protocol van school.

Plan B: hybride workshops

Groninger Museum workshop school 1
Groninger Museum

Een mogelijkheid die op dit moment veelvuldig aftrek vindt zijn de hybride workshops: de leerlingen volgen klassikaal online de workshops. Op deze manier houd je het aantal externen op school beperkt (een veelgehoorde wens vanuit directie) maar kunnen de leerlingen alsnog op school, in groepsverband, genieten van een kunstworkshop! Eigenlijk verloopt zo’n workshop dan ook zoals een ‘gewone’ workshop: de leerlingen komen het lokaal binnen, gaan zitten en volgen via het Digi-bord een live introductie van de workshopdocent. Ze gaan daarna aan de slag en kunnen ofwel via de laptop tussendoor vragen stellen aan de workshopdocent of dit wordt gemodereerd door de begeleidend docent via de chat. De leerlingen presenteren aan elkaar hun resultaten en zijn weer een kunstervaring rijker! De workshops in samenwerking met culturele instellingen zijn hier ook zeer geschikt voor. Denk hierbij aan een gave rondleiding door de Beeldentuin of Vincent van Gogh Tentoonstelling van het Kröller-Müller Museum, een tour door het Groninger Museum, een dansworkshop van Scapino ballet of inzicht in het leven van een popartiest van Tim van Handsome Poets.

Plan C: online workshops

Sommige scholen kiezen hier nu al bewust voor, voor anderen is dit een Plan C in het geval dat leerlingen weer thuisonderwijs moeten gaan volgen. Leerlingen kunnen namelijk veel van onze workshops individueel online volgen.  Podcast maken, Sound Design, Illustratie of Superimpose Fotografie zijn enkele van de workshops die met groot succes al enkele maanden veelal online en individueel plaatsvinden. Een online workshop duurt voor de leerlingen circa 90 minuten. Deze 90 minuten is verspreid over 120 minuten. De klas wordt verdeeld in twee groepen van maximaal 15 leerlingen. Hieronder zie je een voorbeeldplanning

Tijd:                   Online meeting 1 (max 15 lln):         Online meeting 2 (max 15 lln):
09:00 – 09:30  Introductie                                            Vrij
09:30 – 10:00  Zelfstandig werken                              Introductie
10:00 – 10:10   Vragen                                               Zelfstandig werken
10:10 – 10:20   Zelfstandig werken                             Vragen
10:20 – 10:40  Presenteren                                         Zelfstandig werken
10:40 – 11:00  Vrij                                                       Presenteren

In geval van zieke leerlingen of een zieke workshopdocent

Waar vroeger iedereen naar school ging met een verstopte neus of een keelpijntje is dat nu uit den boze. Met als gevolg dat vele leerlingen en workshopdocenten bij de minste geringste klachten thuis komen te zitten. Kleinkunstig is de situatie graag voor en spreekt daarom met een school van te voren af hoe we omgaan met een dergelijke situatie.

Zieke leerlingen

In geval van veel zieke leerlingen wordt bijvoorbeeld één van de workshops omgetoverd tot een online workshop. De leerlingen die deze workshop eigenlijk op school zouden volgen worden verdeeld over de overige workshops en de leerlingen die thuis zitten gaan actief aan de slag met een gave kunstworkshop.

Zieke workshopdocent

In veel gevallen kan de workshopdocent alsnog heel goed de workshop online geven. We vragen daarom een school (in geval van een grotere cultuurdag) om alvast één lokaal met digibord vrij te roosteren met voor elke leerling een laptop/computer. De leerlingen volgen in hybride vorm dan de workshop. Als het nodig is staat alles paraat,  loopt de dag geen vertraging op, hoeven leerlingen niet verdeeld over andere groepen en wordt de dag niet minder van kwaliteit.