Show menu

Workshops op school

In dit overzicht vind je alle theater, dans, circus, digitale media, LOB en muziekworkshops die Kleinkunstig aanbiedt. Alle creatieve workshops zijn geschikt voor vmbo, havo en vwo en bijvoorbeeld in te zetten voor het afronden van CKV. Wij passen de inhoud en vorm aan op het leerniveau en -jaar. De workshops op locatie worden gegeven door professionele artiesten en kunstdocenten.
Je gekozen filters Filters wissen
93 Workshops geselecteerd

Vrijblijvend advies over workshops vind je hier

Prijsopgave op maat binnen 48 uur 

Jij regelt een lokaal, wij de rest

“De docent die jullie hadden gestuurd, wat een toffe gozer, iedereen zat vastgeplakt aan zijn stoel, wat een verteller. De tijd was te kort, dit smaakt naar meer.”

Gomarus College Groningen

workshop-school-Capoeira-4-1417x945

Positieve(re) groepsdynamiek bereiken?

“Het organiseren van een dag vol workshops waaraan ruim 350 14-jarige leerlingen deelnemen is een behoorlijke organisatie. Als school waren we dan ook heel blij dat we een deel van de organisatie en uitvoering aan Kleinkunstig konden overdragen.”

Graaf Huyn College – Geleen

“De workshopdocenten waren super, ze hadden veel vakkennis en wisten dit goed te brengen waarmee ze ook rekening hielden met de doelgroep.”

RSG Noord oost Veluwe – Epe

“De communicatie met Kleinkunstig verliep erg goed. Het was erg duidelijk allemaal.”

Slingerbos – Harderwijk

Workshop-mbo-Klimaat-mix-Thema-klimaat

“Klimaatmix: Inspirerend en goed op niveau gegeven. De leerlingen vonden het erg leuk! Bedankt voor de fijne workshop!”

Geert Groote College – Amsterdam

“Inhoudelijk en organisatorisch verliep het top. Ik zou een volgende keer zeker weer contact met jullie zoeken om samen weer leuke lessen/workshops in te plannen!”

Kompaan College – Zutphen

“Leuke, informatieve en actieve workshop fotografie. De klas had wat moeite om te luisteren, maar de docente ging daar goed mee om. De klas ging enthousiast aan de slag en de leerlingen hoorden graag de feedback van de gastdocente.”

De Rooi Pannen – Tilburg

Waarom een workshop creativiteit op school of op locatie organiseren?

Waarom zijn workshops zo goed om te organiseren voor je leerlingen? Kleinkunstig heeft jarenlang ervaring met het organiseren van creatieve workshops op school en ondertussen een zo’n 80 originele workshops voor het onderwijs ontwikkeld. Het waardevolle van de school workshops is dat je leerlingen kennis laat maken met disciplines, materialen en kunstvormen die niet standaard binnen de school georganiseerd kunnen worden. Door eens in de zoveel tijd kennis van buitenaf bij jouw school naar binnen te halen breid je je educatief aanbod uit zonder structurele investeringen te doen in docenten of materialen en zonder teniet te doen aan de kwaliteit van de educatie! De perfecte oplossing dus.

Maar, first things first, hieronder de meestgestelde vragen op een rijtje voor jou:

Hoe zit het met…

Welke creatieve workshops zijn geschikt voor vmbo basis/kader?

Kleinkunstig adviseert graag welke workshops het beste aansluiten bij jullie leerlingen. In principe kan vrijwel elke kunstworkshop op het gewenste niveau gegeven worden. Onze workshops worden namelijk iedere keer voorbereid en aangepast voor de school, leerlaag en leerniveau waar de workshopdocent de workshops zal geven. Laagdrempelige workshops kan je gemakkelijk vinden door dit criterium aan te vinken op de website. De leukste workshops voor vmbo basis/kader die vaak voor deze doelgroep geboekt worden zijn bijvoorbeeld Streetbeats, 3d printer pen tekenen, Vloggen, Rap of Zeefdrukken.

Hoe zijn de workshopdocenten gekwalificeerd?

Alle workshopdocenten van Kleinkunstig hebben een relevante (kunst)opleiding én ruime leservaring. Daarbij wordt bij elke docent nagegaan welke doelgroep het beste bij die persoon past. Krijgt hij of zij energie van een stevige Praktijkonderwijs-klas? Of komt de workshopdocent beter tot zijn recht bij een 5VWO klas van een cultuurprofielschool? Kleinkunstig zorgt door deze kritische selectieprocedure voor een perfecte match tussen school en workshopdocent.

Welke groepsgroottes zijn mogelijk bij jongeren workshops van Kleinkunstig?

Schooldocenten weten als geen ander dat voor het begeleiden van groepen geldt: hoe kleiner de groep, hoe fijner. Maar Kleinkunstig weet ook dat dit niet altijd haalbaar is. Wij adviseren om te werken met groepen tot 28 leerlingen, maar we zijn ons bewust van het feit dat soms workshops in klasverband noodzakelijk zijn en/of de groepen groter uitvallen, bijvoorbeeld bij een muziekworkshop. Samen met de school wordt gekeken welke workshops zich het best lenen voor grotere groepen. Denk bijvoorbeeld aan dans workshops, 3d printer pen tekenen, cartoon tekenen of slagwerk. In overleg is veel mogelijk.

Zijn de workshops altijd hetzelfde ongeacht de doelgroep?

Elke creatieve workshop wordt iedere keer toegespitst op de doelgroep. Om ervoor te zorgen dat de kunstworkshops geschikt zijn voor élk leerniveau en elke leerlaag, hanteren wij ‘leerdoelen’. Deze bieden een kader waar de workshop creativiteit aan moet voldoen, maar waar de workshopdocent vervolgens zijn eigen invulling aan mag geven op basis van zijn expertise én de school waar hij naartoe gaat. Dit creëert veel ruimte voor creativiteit en gepersonaliseerd werken. Immers, een les voor 3 vmbo basis kader is toch écht wat anders dan voor 5 vwo, terwijl beiden absoluut kunnen genieten van een originele workshop Beatmaking.

Kunnen leerlingen hun eigen workshopprogramma samenstellen?

Dit kan! Wanneer Kleinkunstig een Cultuurdag organiseert zit hier een gratis online inschrijfsysteem bij. Op deze manier kunnen de jongeren zich inschrijven voor de creatieve workshops die hen het meeste interesseren. Aan de hand van de inschrijving maken wij ook de klassenlijsten en presentielijsten.

Kleinkunstig haalt professionals naar jouw school of locatie om workshops te geven

Als onderwijsinstelling heb je ontzettend veel kennis in huis. Maar voor sommige vakken heb je geen vaste mensen in dienst, alleen al omdat dit vanwege budget niet mogelijk is. Maar dat wil niet zeggen dat je je leerlingen niet wil laten kennismaken met bepaalde onderwerpen, technieken of disciplines. Een goede manier om dit vorm te geven is door creatieve workshops op school te organiseren. Eenmalige theaterworkshops bijvoorbeeld, maar het kan ook op structurele basis. Denk bijvoorbeeld aan de dans workshop Streetdance of de workshop (Maga)Zine.

Kunstlessen die je niet kunt organiseren vanwege materiaal? Kunstworkshops op school bieden uitkomst!

Een workshop Pinhole Fotografie op school klinkt vet toch? Of een van onze Game design workshops op school organiseren? Of de workshop Interactieve installatie? Maar dit zijn niet echt activiteiten waarvan je het materiaal meteen op school hebt liggen. En dat is ook niet nodig. Voor workshopactiviteiten op school met materialen die je zelf niet in huis hebt, kan je Kleinkunstig ook inschakelen. Wij hebben een mooi aanbod voor originele workshops op school die gebruik maken van innovatieve en moeilijk toegankelijke materialen. Wil je bijvoorbeeld een workshop voor middelbare scholen met een bijzondere techniek organiseren voor CKV? Wij helpen je hiermee! Op deze manier heb je de mogelijkheid om de leerlingen toch kennis te laten maken, zonder dat je zelf deze grote investeringen hoeft te doen.

Workshop school

Workshop op school of op locatie: op maat voor jouw leerlingen

Hoe vind je nu een passende workshop voor jouw leerlingen? Een workshop op maat voor jouw leerlingen? Een 13 jarige leerling die op het praktijkonderwijs zit en een leerling van 17 jaar op de havo verschillen veel. Ze vragen een andere aanpak. Maar op basis van niveau passen we workshopactiviteiten niet alleen aan. Ook de identiteit of de onderwijsvorm van de school vraagt soms op aanpassing van de workshops of de selectie van bepaalde type workshopdocenten.

Leerlingen vallen natuurlijk nooit helemaal in hokjes te plaatsen, gelukkig maar, want iedereen is uniek en heeft andere kwaliteiten. Maar Kleinkunstig heeft een handige zoekfilter waarmee je snel en makkelijk interessante workshops voor CKV kan uitkiezen. Ook maken we graag een afspraak om langs te komen en je wensen te bespreken.

Wil je een CKV-dag of Cultuurdag organiseren voor een complete school, met verschillende leeftijden, niveaus en richtingen? Ook dat kan prima. We werken samen met meer dan 250 workshopdocenten. We gaan op zoek naar de workshopdocent die het beste past bij jouw wensen en leerlingen.

Ontdek workshops voor scholen binnen 7 kunstdisciplines

Kleinkunstig heeft meer dan 80 workshops in haar aanbod. Dit organiseren wij in zeven verschillende kunstdisciplines. Regelmatig komt het voor dat we in workshops op school organiseren die crossovers maken tussen verschillende kunstdisciplines, vakgroepen of kunststromingen, zoals bij hiphop workshops. De volgende disciplines hebben wij in ons aanbod: Theater, Muziek, Digitale media, Beeldende kunst, Literatuur, Circus en Dans. Organiseer met ons een leuke muziek workshop of theaterworkshop!

Ook binnen de workshops in deze disciplines maken we graag uitstapjes. Bij onze nieuwste beeldende workshop Pinhole Fotografie maken we een combinatie met techniek, natuurkunde en kunst. In deze activiteit voor het voortgezet onderwijs gaan de leerlingen een analoge foto maken en ontwikkelen. Ze moeten licht meten, met chemicaliën werken en misschien wel hun eigen camera maken.

Jouw idee uitvoeren met Kleinkunstig: workshop op scholen en op locatie

Leuk, ideeën! Daar houden we bij Kleinkunstig van. Kleinkunstig vindt het belangrijk om jouw ideeën voor kunsteducatie op school te realiseren. Het zijn tenslotte jouw school, jouw leerlingen en jouw visie. Hoe zorgen we er samen voor dat deze ideeën bewerkstelligd worden? Kort door de bocht: jij vertelt ons je idee, we plannen vervolgens graag een afspraak met je, we stappen op de fiets, in de trein of auto en wellicht pakken we de benenwagen. We komen naar jou toe om alles af te stemmen. De workshops die we bij jullie op school komen geven, sluiten daardoor perfect aan bij jouw wensen.

Kunsteducatie op school: workshops en meer

Kunst maken doe je samen. Om op ideeën te komen en iets in werking te zetten moet je verbindingen zoeken. Scholen zetten hun deuren open en halen de buitenwereld naar binnen. Je vraagt bijvoorbeeld een lokale kunstenaar om kunsteducatie op school te verzorgen. Of je organiseert een Cultuurdag waarbij de leerlingen kennismaken met allerlei verschillende vormen van kunst en kunsteducatie. Uitgangspunt is in ieder geval altijd dat je je leerlingen inspireert!

Workshops voor het onderwijs: op school of op locatie

Workshops op maat voor het voortgezet onderwijs: ontdek hoe we dit doen!

Workshops op school, gegeven door externen, kunnen wellicht spannend aanvoelen en zorgen bij je opwekken. Want, sluiten deze workshops wel aan bij het onderwijs van onze school en bij onze onderwijsmethoden? Sluiten ze aan bij onze leerlingen en onze eventuele geloofsovertuiging?

Kleinkunstig vind het juist belangrijk dat de workshops op maat zijn, dat als wij bij jullie op school activiteiten organiseren, dat die bij jullie passen. We komen tenslotte naar jullie toe, om een aanvulling te zijn op jullie onderwijs, op wat voor manier dan ook. Meer dan logisch om onze workshops passend bij jullie school te maken vinden wij. De grote vraag is natuurlijk hoe we dan zorgen dat de workshops op maat zijn voor jullie. We komen graag langs om meer toelichting te geven, dit is een belangrijk uitgangspunt in onze werkwijze en waarom met Kleinkunstig wordt samengewerkt.

Culturele activiteiten en workshops op maat voor scholen

Je werkt met je school vanuit een visie en zo richt je je onderwijs in. Of je richt je met je school op een specifieke doelgroep, en ook dan heb je natuurlijk bepaalde voorwaarden over hoe je je onderwijs wil organiseren. We snappen dat je deze voorwaarden wil continueren als je externe organisaties inschakelt om workshops op school te organiseren.

Kleinkunstig organiseert workshops voor alle scholen, onderwijsvormen en doelgroepen! Dus ben je speciaal onderwijs, een Daltonschool, werk je vanuit Montessori, ben je een reguliere middelbare school of misschien wel een basisschool? Ook dan organiseren we graag workshops bij jullie op school en zorgen we er dus voor dat de workshops aansluiten bij jullie onderwijs.

Workshop onderwijs

Hoe maken wij deze workshops op maat om te geven op scholen?

Kleinkunstig vindt het belangrijk om de workshops die we op school komen geven aan te passen aan de onderwijsvorm, maar ook type onderwijs en niveau. Een workshops voor VWO leerlingen is natuurlijk anders dan een workshops voor VMBO leerlingen. We passen onze workshops en activiteiten passend voor jullie school!

Natuurlijk werk je als school daarnaast ook binnen je eigen visie en onderwijstype. Hoe passen we de workshops daar op aan? We komen graag langs om jullie speerpunten te bespreken. Dit kan de onderwijsvorm zijn, maar ook de speerpunt van de vakgroep. We vinden het interessant en belangrijk dat wij aansluiten op jullie. De workshops die we organiseren, worden dan daadwerkelijk van ons samen (ons in de zin van de school en Kleinkunstig).

Culturele activiteiten en workshops op locatie

Er zijn veel verschillende soorten middelbare scholen in Nederland. Voor de keuze in workshops maakt onder andere het type leerling uit, maar ook de identiteit van de school en of er veel kunstonderwijs is, zoals op een CultuurProfielSchool, of juist beperkter. Activiteiten voor scholen die meer aandacht willen voor digitale media of innovatieve technieken zijn te vinden bij het overzicht van workshops digitale media.

Ook hebben we workshops waarbij vanuit niets producten worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld een echt Magazine zijn of een Theatersportbattle. Ook maken we interdisciplinaire voorstellingen waarbij leerlingen een voorstelling maken waarbij dans, theater, circus en soms zelfs beeldend worden gecombineerd.

Activiteiten en workshops op maat voor binnen op school

Soms ben je specifiek op zoek naar een activiteit die past binnen wat mogelijk is op school. Met regelmaat krijgen we de vraag of het ook mogelijk is om bijvoorbeeld tijdens een kamp in plaats van een workshop op school, de workshop buiten te organiseren. Dat is geen enkel probleem! Op de pagina over activiteiten en workshops voor buiten zie je een overzicht van workshops die daar uitermate geschikt voor zijn. Hetzelfde hebben we gemaakt voor workshops binnen. Als je bijvoorbeeld weinig ruimte hebt, geen gymzalen, maar wel binnen een workshopprogramma wilt organiseren, dan vind je op de pagina met activiteiten voor binnen een goed overzicht. Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk, maar dit geeft een goed eerste beeld.

Workshops op maat voor onderbouw of bovenbouw

In principe is bij ons elke workshop geschikt voor elk niveau en elke leeftijd. Echter zijn er natuurlijk wel workshops die beter aansluiten bij leerlingen die in de onderbouw zitten. En ook workshops die beter aansluiten bij de bovenbouw. Verschil zit vaak in de complexiteit van de handelingen die leerlingen moeten doorlopen. Op onze website hebben we daarom een overzicht gemaakt van workshops voor de onderbouw van een middelbare school. Voor de oudere leerlingen van de middelbare school is er ook een overzicht van workshops voor de bovenbouw.

Populaire workshops voor middelbare scholen of op locatie

Ieder jaar maken we ook een top-3 van de meest georganiseerde workshops. Vaak denken we dat de meest innovatieve workshops het meest worden georganiseerd. Niets is minder waar! Ook al is een workshop Hololens natuurlijk erg populair, kan er niets tippen aan de workshop Grime, workshop 3D printerpen tekenen en workshop Theatersport. Je kan meer lezen over de populairste workshops voor school op onze pagina daarover.

Ervaar online workshops op school of vanuit huis

Sinds april 2020 biedt Kleinkunstig ook online workshops aan. Niet elke workshop kan online gegeven worden, maar een hoop wel. Neem bijvoorbeeld de workshops Podcast maken of een muzikale workshop zoals Beatmaking. Dus ben je als leerkracht op zoek naar een aanvulling op je les? Ben je al bezig met een onderwerp, maar wil je je leerlingen kort wat meer input geven? Dan is een online workshop geschikt voor jou! Lees verder op onze informatieve pagina over hoe we dit aanpakken.