Show menu

Cultuureducatie workshops in de klas

90 workshops geselecteerd

Waarom workshops op school organiseren?

Waarom zijn workshops zo goed om te organiseren voor je leerlingen? Kleinkunstig heeft jarenlang ervaring met het organiseren van workshops op scholen en ondertussen een heel aantal do’s en don’ts verzameld omtrent dit onderwerp. Het waardevolle van de workshops is dat je leerlingen kennis laat maken met disciplines, materialen en kunstvormen die niet standaard binnen de school georganiseerd kunnen worden. Door kennis van buitenaf eens in de zoveel tijd bij jouw school naar binnen te halen breid je je educatief aanbod uit zonder structurele investeringen te doen in docenten of materialen en zonder teniet te doen aan de kwaliteit van de educatie! De perfecte oplossing dus.

Maar, first things first, hieronder de meestgestelde vragen op een rijtje voor jou:

Hoe zit het met…

Hoe zijn de prijzen van workshops opgebouwd?

De prijzen zijn afhankelijk van de lengte van de workshop en hoeveel 
workshoprondes 1 docent geeft. Hoe meer rondes een docent geeft hoe goedkoper 
de rondes relatief worden. Naast de kosten voor de docent betaal je een standaard reiskostenvergoeding van 35 euro, deze is onafhankelijk van de reisafstand! We zien het als onze taak om de juiste workshopdocent te matchen met de juiste school op basis van de wensen en behoeftes van de school en leerlingen. Er komt ook een bedrag bij voor de materiaalkosten, afhankelijk van de workshop.

Wat zijn de populairste workshops om te boeken?

Hoewel alle workshops natuurlijk enorm leuk zijn met een uniek karakter, hebben we gezien dat de workshops Grime, Theatersport en 3D printerpen tekenen het altijd erg goed doen!

Kan Kleinkunstig ook schoolbreed workshops organiseren?

Dit kan zeker! Kleinkunstig heeft culturele activiteiten voor alle jaarlagen en niveaus. We hebben een erg breed docentenbestand waardoor we voor elk wat wils hebben qua inhoud en niveau. Voorafgaand aan een groot evenement zoals dit komen we langs op de school om de organisatie van a tot z door te spreken. Zodat het tot in de puntjes geregeld is!

Wat is de rol van de docenten tijdens de workshop?

Tijdens de workshops verwachten we dat 1 docent aanwezig is. De workshopdocent is leidend gedurende de workshop, maar het is altijd fijn een docent erbij te hebben voor specifieke vragen en met meer kennis van de leerlingen. Daarnaast voelen de leerlingen zich vaak ook iets veiliger wanneer er een bekend gezicht bij is.

Kunnen leerlingen hun eigen workshopprogramma samenstellen?

Dit kan! Wanneer Kleinkunstig een Cultuurdag organiseert zit hier een gratis online inschrijfsysteem bij. Op deze manier kunnen de leerlingen zich inschrijven voor de workshops die hen het meeste interesseren. Aan de hand van de inschrijving maken wij ook de klassenlijsten en presentielijsten.

Kleinkunstig haalt professionals naar jouw school!

Als onderwijsinstelling heb je ontzettend veel kennis in huis. Maar voor sommige vakken heb je geen vaste mensen in dienst, alleen al omdat dit vanwege budget niet mogelijk is. Maar dat wil niet zeggen dat je je leerlingen niet wil laten kennismaken met bepaalde onderwerpen, technieken of disciplines. Een goede manier om dit vorm te geven is door workshops op school te organiseren. Eenmalige workshops bijvoorbeeld, maar het kan ook op structurele basis. Denk bijvoorbeeld aan de workshop Streetdance of de workshop (Maga)Zine.

Kunstlessen die je niet kan organiseren vanwege materiaal

Een workshop Hololens op school klinkt vet toch? Of een van onze Game design workshops? Of de workshop Interactieve installatie? Maar dit zijn niet echt activiteiten waarvan je het materiaal meteen op school hebt liggen. En dat is ook niet nodig. Voor activiteiten op school met materialen die je zelf niet in huis hebt, kan je Kleinkunstig ook inschakelen. Wij hebben een mooi aanbod aan workshops die gebruik maken van innovatieve en moeilijk toegankelijke materialen. Wil je bijvoorbeeld een workshop met een bijzondere techniek organiseren voor CKV? Wij helpen je hiermee! Op deze manier heb je de mogelijkheid om de leerlingen toch kennis te laten maken, zonder dat je zelf deze grote investeringen hoeft te doen.

Workshop school

Workshops op maat

Hoe vind je nu een passende workshop voor jouw leerlingen? Een workshop op maat voor jouw leerlingen? Een 13 jarige leerling die op het praktijkonderwijs zit en een leerling van 17 jaar op de havo verschillen veel. Ze vragen een andere aanpak. Maar op basis van niveau passen we workshops niet alleen aan. Ook de identiteit of de onderwijsvorm van de school vraagt soms op aanpassing van de workshops of de selectie van bepaalde type workshopleiders.

Leerlingen vallen natuurlijk nooit helemaal in hokjes te plaatsen, gelukkig maar, want iedereen is uniek en heeft andere kwaliteiten. Maar Kleinkunstig heeft een handige zoekfilter waarmee je snel en makkelijk interessante workshops voor CKV kan uitkiezen. Ook maken we graag een afspraak om langs te komen en je wensen te bespreken.

Wil je een CKV-dag of Cultuurdag organiseren voor een complete school, met verschillende leeftijden, niveaus en richtingen? Ook dat kan prima. We werken samen met meer dan 250 workshopleiders. We gaan op zoek naar de workshopleider die het beste past bij jouw wensen en leerlingen.

Workshops binnen 7 kunstdisciplines

Kleinkunstig heeft meer dan 70 workshops in haar aanbod. Dit organiseren wij in zeven verschillende kunstdisciplines. Regelmatig komt het voor dat we in workshops crossovers maken naar andere kunstdisciplines, vakgroepen of kunststromingen, zoals bij hiphop workshops. De volgende disciplines hebben wij in ons aanbod: Theater, Muziek, Digitale media, Beeldende kunst, Literatuur, Circus en Dans.

Ook binnen de workshops in deze disciplines maken we graag uitstapjes. Bij onze nieuwste beeldende workshop Pinhole Fotografie maken we een combinatie met techniek, natuurkunde en kunst. In deze activiteit voor het voortgezet onderwijs gaan de leerlingen een analoge foto maken en ontwikkelen. Ze moeten licht meten, met chemicaliën werken en misschien wel hun eigen camera maken.

Jouw idee uitvoeren met Kleinkunstig!

Leuk, ideeën! Daar houden we bij Kleinkunstig van. Kleinkunstig vindt het belangrijk om jouw ideeën voor kunsteducatie op school te realiseren. Het zijn tenslotte jouw school, jouw leerlingen en jouw visie. Hoe zorgen we er samen voor dat deze ideeën bewerkstelligd worden? Kort door de bocht: jij vertelt ons je idee, we plannen vervolgens graag een afspraak met je, we stappen op de fiets, in de trein of auto en wellicht pakken we de benenwagen. We komen naar jou toe om alles af te stemmen.

Kunsteducatie op school

Kunst maken doe je samen. Om op ideeën te komen en iets in werking te zetten moet je verbindingen zoeken. Scholen zetten hun deuren open en halen de buitenwereld naar binnen. Je vraagt bijvoorbeeld een lokale kunstenaar om kunsteducatie op school te verzorgen. Of je organiseert een Cultuurdag waarbij de leerlingen kennismaken met allerlei verschillende vormen van kunst en kunsteducatie. Uitgangspunt is in ieder geval altijd dat je je leerlingen inspireert!

Workshops voor het onderwijs

Passende workshops voor jouw onderwijs en onderwijsmethode? 

Workshops op school, gegeven door externen, kunnen wellicht spannend aanvoelen en zorgen bij je opwekken. Want, sluiten deze workshops wel aan bij het onderwijs van onze school en bij onze onderwijsmethoden? Sluiten ze aan bij onze leerlingen en onze eventuele geloofsovertuiging?

Kleinkunstig vind het juist belangrijk dat de workshops op maat zijn, dat als wij bij jullie op school activiteiten organiseren, dat die bij jullie passen. We komen tenslotte naar jullie toe, om een aanvulling te zijn op jullie onderwijs, op wat voor manier dan ook. Meer dan logisch om onze workshops passend bij jullie school te maken vinden wij. De grote vraag is natuurlijk hoe we dan zorgen dat de workshops op maat zijn voor jullie. We komen graag langs om meer toelichting te geven, dit is een belangrijk uitgangspunt in onze werkwijze en waarom met Kleinkunstig wordt samengewerkt..

Workshops op maat voor jouw type onderwijs

Je werkt met je school vanuit een visie en zo richt je je onderwijs in. Of je richt je met je school op een specifieke doelgroep, en ook dan heb je natuurlijk bepaalde voorwaarden over hoe je je onderwijs wil organiseren. We snappen dat je deze voorwaarden wil continueren als je externe organisaties inschakelt om workshops op school te organiseren.

Kleinkunstig organiseert workshops voor alle scholen, onderwijsvormen en doelgroepen! Dus ben je speciaal onderwijs, een Daltonschool, werk je vanuit Montessori, ben je een reguliere middelbare school of misschien wel een basisschool? Ook dan organiseren we graag workshops bij jullie op school en zorgen we er dus voor dat de workshops aansluiten bij jullie onderwijs.

Workshop onderwijs

Hoe maken wij deze workshops op maat voor het voortgezet onderwijs?

Kleinkunstig vindt het belangrijk om de workshops en de inhoud aan te passen aan de onderwijsvorm, maar ook type onderwijs en niveau. Een workshops voor VWO leerlingen is natuurlijk anders dan een workshops voor VMBO leerlingen. We passen onze workshops en activiteiten passend voor jullie school!

Natuurlijk werk je als school daarnaast ook binnen je eigen visie en onderwijstype. Hoe passen we de workshops daar op aan? We komen graag langs om jullie speerpunten te bespreken. Dit kan de onderwijsvorm zijn, maar ook de speerpunt van de vakgroep. We vinden het interessant en belangrijk dat wij aansluiten op jullie. De workshops die we organiseren, worden dan daadwerkelijk van ons samen (ons in de zin van de school en Kleinkunstig).

Culturele activiteiten voor mijn school

Er zijn veel verschillende soorten middelbare scholen in Nederland. Voor de keuze in workshops maakt onder andere het type leerling uit, maar ook de identiteit van de school en of er veel kunstonderwijs is, zoals op een CultuurProfielSchool, of juist beperkter. Activiteiten voor scholen die meer aandacht willen voor digitale media of innovatieve technieken zijn te vinden bij het overzicht van workshops digitale media.

Ook hebben we workshops waarbij vanuit niets producten worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld een echt Magazine zijn of een Theatersportbattle. Ook maken we interdisciplinaire voorstellingen waarbij leerlingen een voorstelling maken waarbij dans, theater, circus en soms zelfs beeldend worden gecombineerd.

Activiteiten en workshops op maat voor binnen

Soms ben je specifiek op zoek naar een activiteit die past binnen wat mogelijk is op school. Met regelmaat krijgen we de vraag of het ook mogelijk is om bijvoorbeeld tijdens een kamp in plaats van een workshop op school, de workshop buiten te organiseren. Dat is geen enkel probleem! Op de pagina over activiteiten en workshops voor buiten zie je een overzicht van workshops die daar uitermate geschikt voor zijn. Hetzelfde hebben we gemaakt voor workshops binnen. Als je bijvoorbeeld weinig ruimte hebt, geen gymzalen, maar wel binnen een workshopprogramma wilt organiseren, dan vind je op de pagina met activiteiten voor binnen een goed overzicht. Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk, maar dit geeft een goed eerste beeld.

Workshops op maat voor onderbouw of bovenbouw

In principe is bij ons elke workshop geschikt voor elk niveau en elke leeftijd. Echter zijn er natuurlijk wel workshops die beter aansluiten bij leerlingen die in de onderbouw zitten. En ook workshops die beter aansluiten bij de bovenbouw. Verschil zit vaak in de complexiteit van de handelingen die leerlingen moeten doorlopen. Op onze website hebben we daarom een overzicht gemaakt van workshops voor de onderbouw van een middelbare school. Voor de oudere leerlingen van de middelbare school is er ook een overzicht van workshops voor de bovenbouw.

Populaire workshops voor school

Ieder jaar maken we ook een top-3 van de meest georganiseerde workshops. Vaak denken we dat de meest innovatieve workshops het meest worden georganiseerd. Niets is minder waar! Ook al is een workshop Hololens natuurlijk erg populair, kan er niets tippen aan de workshop Grime, workshop 3D printerpen tekenen en workshop Theatersport. Je kan meer lezen over de populairste workshops voor school op onze pagina daarover.

Online workshops

Sinds april 2020 biedt Kleinkunstig ook online workshops aan. Niet elke workshop kan online gegeven worden, maar een hoop wel. Neem bijvoorbeeld de workshops Podcast maken of Beatmaking. Dus ben je al leerkracht op zoek naar een aanvulling op je les? Ben je al bezig met een onderwerp, maar wil je je leerlingen kort wat meer input geven? Dan is een online workshop geschikt voor jou! Lees verder op onze informatieve pagina over hoe we dit aanpakken.