Workshops voor schoolWaarom workshops op school organiseren?

Kleinkunstig organiseert het liefst elke dag workshops op scholen. Maar waarom zijn workshops zo goed om te organiseren voor je leerlingen? 

Professionals in school halen

Als onderwijsinstelling heb je ontzettend veel kennis in huis. Maar voor sommige vakken heb je geen vaste mensen in dienst, alleen al omdat dit vanwege budget niet mogelijk is. Maar dat wil niet zeggen dat je je leerlingen niet wil laten kennismaken met bepaalde onderwerpen, technieken of disciplines. Een goede manier om dit vorm te geven is door workshops op school te organiseren. Eenmalige workshops, of iets structurelers. Denk bijvoorbeeld aan de workshop Streetdance of de workshop (Maga)Zine.

Kunstvormen die je niet kan organiseren vanwege materiaal

Een workshop Hololens op school klinkt vet toch? Of een workshop Robotische origami? Maar niet echt activiteiten waarvan je het materiaal meteen op school hebt liggen. En dat is ook niet nodig. Voor activiteiten op school met materialen die je zelf niet in huis hebt kan je Kleinkunstig ook inschakelen. Wij hebben een mooi aanbod aan workshops die gebruik maken van innovatieve en moeilijk toegankelijke materialen. Wil je bijvoorbeeld een workshop met een bijzondere techniek organiseren voor CKV? Wij helpen je hiermee!

Workshop school

Welke workshops zijn geschikt voor mijn middelbare school?

Hoe vind je nu een passende workshop voor jouw leerlingen? Een workshop op maat voor jouw leerlingen? Een 13 jarige leerling die op praktijkonderwijs zit en een leerling van 17 jaar op de havo verschillen veel. Ze vragen een andere aanpak. Maar op basis van niveau passen we workshops niet alleen aan. Ook de identiteit of de onderwijsvorm van de school vraagt soms op aanpassing van de workshops of de selectie van bepaalde type workshopleiders.

Leerlingen vallen natuurlijk nooit helemaal in hokjes te plaatsen, gelukkig maar, want iedereen is uniek en heeft andere kwaliteiten. Maar Kleinkunstig heeft een handig zoekfilter waarmee je snel en makkelijk interessante activiteiten voor CKV kan uitkiezen. Ook maken we graag een afspraak om langs te komen en je wensen te bespreken.

Wil je een workshopdag of Cultuurdag organiseren voor een complete school, met verschillende leeftijden, niveaus en richtingen? Ook dat kan prima. We werken samen met meer dan 250 workshopleiders. We gaan op zoek naar de workshopleider die het beste past bij jouw wensen en leerlingen.

Welke kunstdisciplines kan ik organiseren op school?

Kleinkunstig heeft meer dan 70 workshops in haar aanbod. Dit organiseren wij in zeven verschillende kunstdisciplines. Regelmatig komt het voor dat we in workshops crossovers maken naar andere kunstdisciplines, vakgroepen of kunststromingen, zoals bij hiphop workshops. De volgende disciplines hebben wij in ons aanbod: Theater, Muziek, Digitale media, Beeldende kunst, Literatuur, Circus en Dans.

Ook binnen de workshops in deze disciplines maken we graag uitstapjes. Bij onze nieuwste beeldende workshop Wearables maken we een combinatie met techniek. In deze activiteit voor het voortgezet onderwijs gaan de leerlingen een product ontwerpen, een technisch element toevoegen en vervolgens een prototype maken met verschillende materialen zoals vilt.

Ik heb ideeën voor workshops op mijn school. Hoe kan ik die uitvoeren?

Leuk, ideeën! Daar houden we bij Kleinkunstig van. Kleinkunstig vindt het belangrijk om jouw ideeën voor kunsteducatie op school te realiseren. Het zijn tenslotte jouw school, jouw leerlingen en jouw visie. Hoe zorgen we er samen voor dat deze ideeën bewerkstelligd worden? Kort door de bocht: jij vertelt ons je idee, we plannen vervolgens graag een afspraak met je, we stappen op de fiets, in de trein of auto en wellicht pakken we de benenwagen. We komen naar jou toe om alles af te stemmen.

Kunsteducatie op school

Kunst maken doe je samen. Om op ideeën te komen en iets in werking te zetten moet je verbindingen zoeken. Scholen zetten hun deuren open en halen de buitenwereld naar binnen. Je vraagt bijvoorbeeld een lokale kunstenaar om kunsteducatie op school te verzorgen. Of je organiseert een Cultuurdag waarbij de leerlingen kennismaken met allerlei verschillende vormen van kunst en kunsteducatie. Uitgangspunt is in ieder geval altijd dat je je leerlingen inspireert!

Workshops Onderwijs

Hoe passen workshops in mijn onderwijs en onderwijsmethode? 

Workshops op school, gegeven door externen, kunnen wellicht spannend aanvoelen en zorgen bij je opwekken. Want, sluiten deze workshops wel aan bij het onderwijs van onze school en bij onze onderwijsmethoden? Sluiten ze aan bij onze leerlingen en onze eventuele geloofsovertuiging?

Kleinkunstig vind het juist belangrijk dat de workshops op maat zijn, dat als wij bij jullie op school activiteiten organiseren, dat die bij jullie passen. We komen tenslotte naar jullie toe, om een aanvulling te zijn op jullie onderwijs, op wat voor manier dan ook. Meer dan logisch om onze workshops passend bij jullie school te maken vinden wij. De grote vraag is natuurlijk hoe we dan zorgen dat de workshops op maat zijn voor jullie. We komen graag langs om meer toelichting te geven, dit is een belangrijk uitgangspunt in onze werkwijze en waarom met Kleinkunstig wordt samengewerkt..

Voor welk type onderwijs en school kunnen workshops worden georganiseerd?

Je werkt met je school vanuit een visie en zo richt je je onderwijs in. Of je richt je met je school op een specifieke doelgroep, en ook dan heb je natuurlijk bepaalde voorwaarden over hoe je je onderwijs wil organiseren. We snappen dat je deze voorwaarden wil continueren als je externe organisaties inschakelt om workshops op school te organiseren.

Kleinkunstig organiseert workshops voor alle scholen, onderwijsvormen en doelgroepen! Dus ben je speciaal onderwijs, een Daltonschool, werk je vanuit Montessori, ben je een reguliere middelbare school of misschien wel een basisschool? Ook dan organiseren we graag workshops bij jullie op school en zorgen we er dus voor dat de workshops aansluiten bij jullie onderwijs.

Workshop onderwijs

Hoe kunnen jullie de workshops aanpassen aan de verschillende soorten voortgezet onderwijs?

Kleinkunstig vindt het belangrijk om de workshops en de inhoud aan te passen aan de onderwijsvorm, maar ook type onderwijs en niveau. Een workshops voor VWO leerlingen is natuurlijk anders dan een workshops voor VMBO leerlingen. We passen onze workshops en activiteiten passend voor jullie school!

Natuurlijk werk je als school daarnaast ook binnen je eigen visie en onderwijstype. Hoe passen we de workshops daar op aan? We komen graag langs om jullie speerpunten te bespreken. Dit kan de onderwijsvorm van school zijn, maar ook de speerpunt van de vakgroep. We vinden het interessant en belangrijk dat wij aansluiten op jullie. De workshops die we organiseren, worden dan daadwerkelijk van ons samen (ons in de zin van de school en Kleinkunstig).

Wat voor activiteiten zijn geschikt voor mijn school?

Er zijn veel verschillende soorten middelbare scholen in Nederland. Voor de keuze in workshops maakt onder andere het type leerling uit, maar ook de identiteit van de school en of er veel kunstonderwijs is, zoals op een CultuurProfielSchool, of juist beperkter. Activiteiten voor scholen die meer aandacht willen voor digitale media of innovatieve technieken zijn te vinden bij het overzicht van workshops digitale media.

Ook hebben we activiteiten voor het voortgezet onderwijs waarbij vanuit niets producten worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld een echt Magazine zijn of een Theatersportbattle. Ook maken we interdisciplinaire voorstellingen waarbij leerlingen een voorstelling maken waarbij dans, theater, circus en soms zelfs beeldend worden gecombineerd.

Activiteiten en workshops op maat voor binnen

Soms ben je specifiek op zoek naar een activiteit die past binnen wat mogelijk is op school. Met regelmaat krijgen we de vraag of het ook mogelijk is om bijvoorbeeld tijdens een kamp in plaats van een workshop op school, een workshops buiten te organiseren. Dat is geen enkel probleem! Op de pagina over activiteiten en workshops voor buiten zie je een overzicht van workshops die daar uitermate geschikt voor zijn. Hetzelfde hebben we gemaakt voor workshops binnen. Als je bijvoorbeeld weinig ruimte hebt, geen gymzalen, maar wel binnen een workshopprogramma wilt organiseren, dan vind je op de pagina met activiteiten voor binnen een goed overzicht. In dit overzicht kan je alle geschikte activiteiten voor in school terugvinden. Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk, maar dit geeft een goed eerste beeld.

Workshops op maat voor onderbouw of bovenbouw

In principe is bij ons elke workshop geschikt voor elk niveau en elke leeftijd. Echter zijn er natuurlijk wel workshops die beter aansluiten bij leerlingen die in de onderbouw zitten. En ook workshops die beter aansluiten bij de bovenbouw. Verschil zit vaak in de complexiteit van de handelingen die leerlingen moeten doorlopen. Op onze website hebben we daarom een overzicht gemaakt van workshops voor de onderbouw van een middelbare school. Voor de oudere leerlingen van de middelbare school is er ook een overzicht van workshops en activiteiten voor de bovenbouw.

Populaire workshops voor school

Ieder jaar maken we ook een top-3 van de meest georganiseerde workshops. Vaak denken we dat de meest innovatieve workshops het meest worden georganiseerd. Niets is minder waar! Ook al is een workshop Hololens natuurlijk erg populair, niets kan tippen aan de workshops Grime, 3D printerpen tekenen en Theatersport. Je kan mee lezen over de populairste workshops voor school op onze pagina daarover.

Online workshops

Sinds april 2020 biedt Kleinkunstig ook online workshops aan. Niet elke workshop kan online gegeven worden, maar een hoop wel. Neem bijvoorbeeld de workshops Podcast maken of Beatmaking. Dus ben je al leerkracht op zoek naar een aanvulling op je les? Ben je al bezig met een onderwerp, maar wil je je leerlingen kort wat meer input geven? Dan is een online workshop geschikt voor jou! Lees verder op onze informatieve pagina over hoe we dit aanpakken.

 • Direct contact

 • Waarom Kleinkunstig

  •   We werken op locatie in heel NL
  •   Voor één klas of hele school
  •   14 jaar ervaring in het VO
  •   Vernieuwend aanbod
  •   Kennismaken? Wij komen bij u langs!
  Meer informatie »
 • Klantbeoordelingen

  Kleinkunstig verzorgt worskhops, voorstellingen, cultuurdagen en projecten door heel Nederland. Onze workshops worden gemiddeld beoordeeld met een 8,3.