Show menu

Educatieve beeldende workshops op school

Filter op

Duur workshops

Onze workshops zijn vrijwel allemaal voor alle tijdsduren beschikbaar. Uitzondering hierop zijn workshops voor 60 minuten of korter, dan is er minder keuze. Wij adviseren graag welke tijdsduur het beste aansluit bij jouw wensen. Neem contact op met jouw adviseur.

Beeldende workshops op school

Kleinkunstig biedt een wijde range aan beeldende workshops aan. Je vindt alle beeldende workshops in het overzicht hieronder. De materialen neemt Kleinkunstig mee, dus dat scheelt je werk. Welke beeldende workshop spreekt jouw leerlingen aan?
Je gekozen filters Filters wissen
33 Workshops geselecteerd

Vrijblijvend advies over workshops vind je hier

“Het programma sloeg goed aan bij de leerlingen en ik heb positieve reacties gekregen van zowel leerlingen als de begeleidende collega’s. Zeker voor herhaling vatbaar!”

Nuenens College – Nuenen

“De workshop was weer super! De leerlingen waren heel enthousiast (ook de week erna nog) en de workshop sloot super aan bij de lessen! Heel fijn! Dank je wel weer voor het meedenken en de snelle organisatie.”

Jan Tinbergen College – Roosendaal

Klik hier voor gratis advies

workshop-school-Capoeira-4-1417x945

Positieve(re) groepsdynamiek bereiken?

Waarom beeldende kunst workshops op school?

In beeldende workshops onderzoeken leerlingen van het voortgezet onderwijs verschillende kunstvormen. Door het maken van kunstwerken ondervinden ze de werking van verschillende materialen en gebruiksvoorwerpen. De leerlingen ontwerpen installaties, tekeningen of sculpturen. De leerlingen gaan echt aan de slag met hun handen en hun creativiteit. Ze maken dus ook zelf een tastbaar eindproduct; dit is wel anders bij de meer lichamelijke workshops zoals de circusworkshops. Tijdens de workshops wordt er beroep gedaan op de verbeelding en vindingrijkheid van de leerlingen. Workshopdocenten stimuleren ze om verder te kijken dan de normale, vastgelegde kaders. Er zijn immers veel meer mogelijkheden dan misschien op het eerste zicht lijkt. Het voorstellingsvermogen van de leerlingen wordt door de beeldende activiteiten uitgedaagd en versterkt.

Beeldende kunst workshop 1

Het maakproces tijdens de workshops

De vrijheid die kunst biedt is misschien wel een van de mooiste aspecten eraan. Vaak is bij beeldende kunst het maakproces enorm bepalend voor het resultaat en daarom minstens zo belangrijk! Tijdens de beeldende kunst workshops op school staat uitproberen, weer opnieuw beginnen en iets totaal anders uitproberen centraal. Dit draagt allemaal bij aan het maken van een interessant eindresultaat. Falen is de norm zou je kunnen zeggen. Leerlingen worden geacht zich over te geven aan onverwachte wendingen en de mogelijkheden die het werk hen biedt terwijl ze het maken. Kleinkunstig biedt workshops aan waarbij de leerlingen zich volledig verdiepen in een bepaalde techniek zoals bij de workshop zeefdrukken.

Een nieuwe kijk door beeldende kunst

Binnen de beeldende kunst workshops op school leren de leerlingen te denken in materiaal. Wat is er mogelijk met deze materie en wat brengt het mij? De workshopdocenten reiken de leerlingen in deze zoektocht handige tools, technieken en ideeën aan en zo werken ze samen aan een kunstwerk. Leerlingen worden zelfredzamer. Ze leren oplossingsgericht te denken en leren dat er meer dan één denkrichting bestaat. Er bestaan meerdere antwoorden op vragen. Workshops in beeldende kunst bieden een meervoudig perspectief aan de leerlingen. Het maakt leerlingen duidelijk dat woorden en cijfers niet genoeg zijn om uit te drukken wat we weten en wat we denken. De workshopdocenten begeleiden de leerlingen op professionele wijze hierin, waardoor de creativiteit gestimuleerd wordt! Een voorbeeld hiervan is de workshop superimpose fotografie, hier gaan de leerlingen aan de slag met fotografie gecombineerd met surrealistische elementen.

Kunst is overal

Tijdense de beeldende kunst workshops op school zetten de workshopdocenten aan tot denken. Ze bevragen de leerlingen en hun visie op kunst. Waarom is dit kunst? Wat vind je mooi? Kan kunst politiek zijn? Een groot deel van het schoolcurriculum gaat over juiste antwoorden. Bij kunst staat het eigen oordeel boven de regels. Voor de verandering gaat het niet om goed of fout, maar om het grijze gebied daartussen. Leerlingen worden niet afgerekend voor het hebben van een andere kijk op zaken maar hier juist om bewonderd. Kunst kan het zelfvertrouwen van leerlingen daarom enorm vergroten! Het is waardevol dat leerlingen veel verschillende voorbeelden zien van wat er al allemaal gemaakt is. Zo wordt voor hen de drempel tot het museum ook kleiner. Tijdens de beeldende kunst workshops leren jongeren dat kunst niet elitair, maar juist overal is: in huis, op straat en dus ook in de klas.

Beeldende kunst workshop

Ben je benieuwd naar onze beeldende kunst workshops voor het mbo? Klik dan op de link.