Filter op
Disciplines
Type leerling
Duur workshops
Criteria
Thema
Waarom beeldende kunst workshops op school?
In beeldende workshops onderzoeken leerlingen van het voortgezet onderwijs verschillende kunstvormen. Door het maken van kunstwerken ondervinden ze de werking van verschillende materialen en gebruiksvoorwerpen. De leerlingen ontwerpen installaties, tekeningen of sculpturen. De leerlingen gaan echt aan de slag met hun handen en hun creativiteit. Ze maken dus ook zelf een tastbaar eindproduct; dit is wel anders bij de meer lichamelijke workshops zoals de circusworkshops. Tijdens de workshops wordt er beroep gedaan op de verbeelding en vindingrijkheid van de leerlingen. Workshopdocenten stimuleren ze om verder te kijken dan de normale, vastgelegde kaders. Er zijn immers veel meer mogelijkheden dan misschien op het eerste zicht lijkt. Het voorstellingsvermogen van de leerlingen wordt door de beeldende activiteiten uitgedaagd en versterkt.
Het maakproces tijdens de workshops
De vrijheid die kunst biedt is misschien wel een van de mooiste aspecten eraan. Vaak is bij beeldende kunst het maakproces enorm bepalend voor het resultaat en daarom minstens zo belangrijk! Tijdens de beeldende kunst workshops op school staat uitproberen, weer opnieuw beginnen en iets totaal anders uitproberen centraal. Dit draagt allemaal bij aan het maken van een interessant eindresultaat. Falen is de norm zou je kunnen zeggen. Leerlingen worden geacht zich over te geven aan onverwachte wendingen en de mogelijkheden die het werk hen biedt terwijl ze het maken. Kleinkunstig biedt workshops aan waarbij de leerlingen zich volledig verdiepen in een bepaalde techniek zoals bij de workshop zeefdrukken.
Een nieuwe kijk door beeldende kunst
Binnen de beeldende kunst workshops op school leren de leerlingen te denken in materiaal. Wat is er mogelijk met deze materie en wat brengt het mij? De workshopleiders reiken de leerlingen in deze zoektocht handige tools, technieken en ideeën aan en zo werken ze samen aan een kunstwerk. Leerlingen worden zelfredzamer. Ze leren oplossingsgericht te denken en leren dat er meer dan één denkrichting bestaat. Er bestaan meerdere antwoorden op vragen. Workshops in beeldende kunst bieden een meervoudig perspectief aan de leerlingen. Het maakt leerlingen duidelijk dat woorden en cijfers niet genoeg zijn om uit te drukken wat we weten en wat we denken. De workshopdocenten begeleiden de leerlingen op professionele wijze hierin, waardoor de creativiteit gestimuleerd wordt! Een voorbeeld hiervan is de workshop superimpose fotografie, hier gaan de leerlingen aan de slag met fotografie gecombineerd met surrealistische elementen.
Kunst is overal
Tijdense de beeldende kunst workshops op school zetten de workshopleiders aan tot denken. Ze bevragen de leerlingen en hun visie op kunst. Waarom is dit kunst? Wat vind je mooi? Kan kunst politiek zijn? Een groot deel van het schoolcurriculum gaat over juiste antwoorden. Bij kunst staat het eigen oordeel boven de regels. Voor de verandering gaat het niet om goed of fout, maar om het grijze gebied daartussen. Leerlingen worden niet afgerekend voor het hebben van een andere kijk op zaken maar hier juist om bewonderd. Kunst kan het zelfvertrouwen van leerlingen daarom enorm vergroten! Het is waardevol dat leerlingen veel verschillende voorbeelden zien van wat er al allemaal gemaakt is. Zo wordt voor hen de drempel tot het museum ook kleiner. Tijdens de beeldende kunst workshops leren jongeren dat kunst niet elitair, maar juist overal is: in huis, op straat en dus ook in de klas.