Themaworkshop Vrijheid - Cartoontekenen

Hoe zijn vrijheid en cartoontekenen aan elkaar gelinkt? ‘Vrijheid’ betekent ook de vrijheid om grappen te maken. Over dingen die spelen in de maatschappij, over politici en over al het andere. Cartoons kunnen daar een perfecte manier voor zijn! Door je grap te illustreren, of bijvoorbeeld een politicus overdreven na te tekenen. In de workshop cartoontekenen duiken we in de wereld van de cartoons en spotprenten gekoppeld aan het thema vrijheid. En hangt aan het einde van de dag het lokaal ook vol zelfgemaakte cartoons. Niemand die dat tegen kan houden!

Opbouw workshop

De workshop begint uiteraard met de vraag ‘wat is een cartoon eigenlijk?’. Wat voor veel leerlingen misschien een verrassing zal zijn is dat we hierbij eigenlijk niet Suske en Wiske of Spiderman stripboeken bedoelen, maar juist de tekeningen die op een grappige manier ergens kritiek op proberen te geven. Naar aanleiding van bekende en minder bekende voorbeelden doorlopen we het maakproces van een cartoon. Hoe bedenk je een goede grap of een grappig beeld? En hoe zorg je er vervolgens voor dat die ook op zo’n manier op het papier komt dat de kijker ook gelijk ziet wat je probeert te zeggen? Welke tekentechnieken kun je gebruiken en op wat voor manier kun je tekst inzetten? Allemaal vragen die langskomen. Hierna gaan de leerlingen zelf cartoontekenen met als hoofdthema vrijheid.

Op school, hybride of online

Deze workshop is zowel fysiek in de klas als online te geven, of als hybride combinatie tussen de twee (met bijvoorbeeld een deel van de klas op school en een deel thuis). Zo kan de workshop hoe dan ook doorgaan, ongeacht de geldende coronamaatregelen! In het geval van een (deels) online workshop is het belangrijk dat de leerlingen zelf thuis papier en pen/potlood of stiften hebben.

Wél interesse in het thema vrijheid, maar is cartoontekenen niet de workshop voor jullie? Kijk dan vooral even verder in ons aanbod van themaworkshops rondom dit thema. Zo hebben we ook een workshop Vloggen, workshop Spoken Word en workshop Theater. Voor ieder iets wils!

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
Aimee-DabekaussenWhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.48Siska Barthwouter

Leerdoelen

  • De leerlingen leren hoe ze naar cartoons en andere vormen van humor kunnen kijken.
  • De leerlingen leren hoe een grap in elkaar zit en hoe ze die het beste op kunnen bouwen. 
  • De leerlingen leren iets te vertellen door alleen van beeld gebruik te maken.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.