Themaworkshop Vrijheid - Cartoontekenen

Hoe zijn vrijheid en cartoontekenen aan elkaar gelinkt? ‘Vrijheid’ betekent ook de vrijheid om grappen te maken. Over dingen die spelen in de maatschappij, over politiek en over al het andere. Cartoons kunnen daar een perfecte manier voor zijn! Door je grap te illustreren, of bijvoorbeeld een politicus overdreven na te tekenen. In de themaworkshop Cartoontekenen duiken leerlingen in de wereld van de cartoons en spotprenten gekoppeld aan het thema vrijheid. Aan het einde van de dag hangt het lokaal vol zelfgemaakte cartoons. Niemand die dat tegen kan houden!

Opzet van de themaworkshop Vrijheid – Cartoontekenen

De workshop begint met de vraag ‘wat is een cartoon eigenlijk?’. Wat voor veel leerlingen misschien een verrassing zal zijn, is dat we hierbij niet de stripboeken van Suske en Wiske of Spiderman bedoelen, maar tekeningen die op een grappige manier ergens kritiek op proberen te geven. Naar aanleiding van bekende en minder bekende voorbeelden doorlopen we het maakproces van een cartoon. Hoe bedenk je een goede grap of een grappig beeld? En hoe zorg je er vervolgens voor dat die ook op zo’n manier op het papier komt dat de kijker gelijk ziet wat je probeert te zeggen? Welke tekentechnieken kun je gebruiken en op wat voor manier kun je tekst inzetten? Allemaal vragen die langskomen. Hierna gaan de leerlingen zelf cartoontekenen met als hoofdthema vrijheid.

Tips

Wél interesse in het thema vrijheid, maar is Cartoontekenen niet de workshop voor jullie? Kijk dan vooral even verder in ons aanbod van workshops rondom dit thema. Zo hebben we ook een themaworkshop Vloggen, themaworkshop Spoken Word en themaworkshop Theater. Voor ieder wat wils!

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
Charmaine Sinnema-HeyligerWhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.48Mei-Lin-Man-1wouter

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerlingen leren hoe ze naar cartoons en andere vormen van humor kunnen kijken.
  • De leerlingen leren hoe een grap in elkaar zit en hoe ze die het beste op kunnen bouwen.
  • De leerlingen leren iets te vertellen door alleen van beeld gebruik te maken.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Meer informatie aanvragen