Workshop Borduren

Van zelfgemaakte schets tot uniek borduurwerk

Borduren is niet alleen voor je oma! In deze workshop leren leerlingen dat je met borduren veel kanten op kunt.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

Wanneer is borduren ontstaan en wat zijn toepassingen ervan?

Beginnen

De leerlingen werken een zelfbedachte schets uit.

Doen

Op basis van de schets maken de leerlingen hun borduurwerk.

Delen

De leerlingen wisselen ervaringen uit en krijgen hun borduursel mee!

Van idee tot uitvoering: je leerlingen gaan creatief én technisch aan de slag.

Borduren is een textiele werkvorm waarmee je enorm veel kanten op kunt. Door social media staat deze oude handwerkvorm weer volop in de belangstelling. En terecht! In de workshop Borduren ervaren de leerlingen de veelzijdigheid van borduren. Van een klassiek bloemenpatroon tot een eigentijds logo: het kan allemaal! De leerlingen leren ook meer over de geschiedenis en achtergrond van borduren, en gaan er natuurlijk zelf mee aan de slag. Ze versieren een zelf meegebracht kledingstuk of ander stoffen item met hun eigen borduurwerk.

Opzet van de workshop Borduren

Van de Egyptische farao Toetanchamon via de middeleeuwen door naar de huidige tijd: de workshop begint met een overzicht van de geschiedenis van borduren. De leerlingen leren meer over de achtergrond en ook over de toepassingen van borduren in verleden en heden. Ook kunstenaars maken vaak gebruik van deze handwerkvorm. De workshopdocent laat allerlei inspirerende voorbeelden zien voordat de leerlingen zelf aan het werk gaan.

Na de introductie zetten de leerlingen de volgende stap en pakken ze de borduurnaalden en het garen op. Ze bedenken eerst welk ontwerp ze willen borduren. Dit werken ze uit in een schets op papier. Hun ontwerp kan een abstract patroon zijn of een logo, maar ze kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de naden van een kledingstuk te accentueren met kleurrijk borduursel. Er is veel mogelijk! Met de uitleg en begeleiding van de workshopdocent werken de leerlingen verder aan hun borduurwerk.  

Als afronding van de workshop Borduren bewonderen en bespreken de leerlingen elkaars borduursels en eindwerken. Ook wisselen ze ervaringen en indrukken uit. Wat vonden ze van deze kennismaking met borduren? Hun items met borduurwerk nemen ze mee naar huis: een uniek eindresultaat!

Tips

Smaakt dit naar meer en ben je nieuwsgierig naar andere workshops in de serie Oma’s Workshops? Neem dan een kijkje bij de workshop Haken of de workshop Vilten. Wie weet zit er nog meer voor jullie bij!

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerling krijgt inzicht in de geschiedenis en toepassingen van borduren
  • De leerling leert over de techniek en verschillende steken
  • De leerling maakt een eigen ontwerp en zet dit over naar een borduursel voor op kleding

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Borduren