Workshop Cartoontekenen

In de workshop Cartoontekenen maken leerlingen kennis met de wereld van cartoons. Ze leren dat je om een leuke cartoon te maken helemaal geen tekentalent hoeft te zijn! Het kunnen overbrengen van je idee of je boodschap in een pakkend plaatje: dát is waar het om gaat. De leerlingen gaan aan het werk onder enthousiaste begeleiding en ontdekken dat iedereen kan cartoontekenen. Met een klaslokaal vol zelfgemaakte cartoons als resultaat.

Opzet van de workshop Cartoontekenen

De workshop start met een inleiding door de workshopdocent. Want wat is een cartoon eigenlijk? Vaak is dit voor leerlingen een eyeopener, omdat veel leerlingen denken dat een strip en een cartoon hetzelfde zijn. In de workshop Cartoontekenen gaan we echter uit van tekeningen met een grappige ondertoon, zoals een spotprent. Na deze toelichting en uitleg laten we de leerlingen kennismaken met de basiselementen van een cartoon. Zoals de manier van tekenen, het gebruik van tekst en natuurlijk de boodschap die in een cartoon verwerkt wordt. Een cartoon is vaak grappig, maar kan ook serieus zijn.

Aan de hand van voorbeelden laat de workshopdocent zien welke manieren van tekenen de leerlingen kunnen gebruiken, hoe ze een grap of boodschap bedenken en welke technieken er zijn om de boodschap kracht bij te zetten. Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan de slag met het bedenken en tekenen van een cartoon. Aan het einde van de workshop worden alle cartoons uitgestald in de klas en natuurlijk bewonderd!

Aanvullende informatie voor de online workshop

De leerlingen hebben bij de start van de workshop de volgende materialen klaarliggen: stiften, een pen en papier om op te tekenen. Als een leerling geen stiften heeft, dan mag hij/zij ook potloden gebruiken.

Tips

Naast de workshop Cartoontekenen vind je bij Kleinkunstig ook de themaworkshop Cartoontekenen over vrijheid. Daarin duiken de leerlingen in de wereld van de cartoons aan de hand van het specifieke thema ‘vrijheid’. Ook als je op zoek bent naar een workshop in een heel andere kunstdiscipline, zoals dans, muziek of digitale media, ben je bij ons aan het juiste adres. Kijk bijvoorbeeld eens bij de workshop Augmented Reality of de workshop Slapstick.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
WhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.4820221013_140256Siska Barthsjoerd

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerlingen leren kijken naar humor en zullen zelf grappen bedenken.
  • Leerlingen kijken kritisch naar wat grappig is en waarom dat grappig is. Ze leren een grap op te bouwen. Is iemand sterk in taal dan kan diegene zich vooral op een taalgrap storten, kan iemand juist goed tekenen dan leeft diegene zich uit op de tekening.
  • Leerlingen leren wat de grenzen zijn van een grap, wanneer gaat iemand te ver?
  • Leerlingen leren een boodschap te communiceren zonder tekst.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Benodigdheden

Een ruim lokaal met voldoende tafels en stoelen. Er is een smart- of digiboard aanwezig met geluid en toegang tot internet. Een tekenlokaal is zeer geschikt.

Meer informatie aanvragen