Workshop Cartoontekenen

Voor de workshop Cartoontekenen hoef je niet te kunnen tekenen en je hoeft zelfs niet grappig te zijn. Tijdens deze workshop worden de leerlingen stap voor stap meegenomen in de wereld van cartoons. Ze leren hoe ze in een tekening, een grap of boodschap kunnen verwerken. Aan het einde van de workshop hangt er een lokaal vol met allemaal zelfgemaakte cartoons.

Opbouw van de workshop Cartoontekenen

De workshop start met een introductie over wat een cartoon is. Vaak is dit voor leerlingen een eye opener, want meestal denken leerlingen dat een strip een cartoon is. In onze workshop gaan we echter uit van tekeningen met een grappige ondertoon (zoals een spotprent). Na de theoretische uitleg, laten we de leerlingen kennismaken met de basisingrediënten van een cartoon, zoals de manier van tekenen, het gebruik van tekst en de boodschap die in een cartoon verwerkt wordt.  Aan de hand van voorbeelden wordt verteld op welke manieren er getekend kan worden, hoe de grap of boodschap bedacht wordt en welke technieken er zijn om de boodschap kracht bij te zetten. Vervolgens gaan de deelnemers zelf aan de slag met hun cartoon!

Aanvullende informatie voor de online workshop

De leerlingen hebben bij de start van de workshop de volgende materialen klaar liggen: stiften, een pen en papier om op te tekenen. Als een leerling geen stiften heeft dan mag hij/zij ook potloden gebruiken.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
WhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.48Siska Barthsjoerdwouter

Leerdoelen

 • De leerlingen leren kijken naar humor en zullen zelf grappen bedenken.
 • Leerlingen kijken kritisch naar wat grappig is en waarom dat grappig is. Ze leren een grap op te bouwen. Is iemand sterk in taal dan kan diegene zich vooral op een taalgrap storten, kan iemand juist goed tekenen dan leeft diegene zich uit op de tekening.
 • Leerlingen leren wat de grenzen zijn van een grap, wanneer gaat iemand te ver?
 • Leerlingen leren een boodschap te communiceren zonder tekst.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

 • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
 • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
 • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Benodigdheden

Een ruim lokaal met voldoende tafels en stoelen. Er is een smart- of digiboard aanwezig met geluid en toegang tot internet. Een tekenlokaal is zeer geschikt.

  Meer informatie aanvragen

  Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.