Workshop Etsen

Werk je ontwerp uit met etstechniek

In de workshop Etsen doen leerlingen ervaring op met de techniek van het etsen met droge naald.

Inhoud van deze workshop

etsen-kennismaken-workshop

Kennismaken

Wat is de oorsprong van etsen en wat zijn pakkende voorbeelden?
2beginnen-workshop-etsen

Beginnen

De leerlingen werken een eigen ontwerp uit.
3doen-workshop-etsen

Doen

De leerlingen zetten hun ontwerp met droge naald over op een etsplaat.
4delen-workshop-etsen

Delen

Nadat de etsen zijn gedrukt, bewonderen de leerlingen elkaars werk.

Inspireer je leerlingen met deze oude én hedendaagse kunstvorm.

In de workshop Etsen maken de leerlingen kennis met de techniek van het etsen met een droge naald. Etsen is een vorm van grafiek, oftewel een druktechniek. Vrijwel iedereen kent Rembrandt en zijn etswerken maar ook hedendaagse kunstenaars maken nog volop gebruik van deze techniek. Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een ets? Welke materialen heb je nodig? Hoe bedenk je een onderwerp voor je ets? En hoe gaat het drukken in zijn werk? Onder begeleiding van een professionele kunstenaar gaan de leerlingen aan de slag met deze tijdloze kunstvorm, waarin techniek en creativiteit samenkomen.

Opzet van de workshop Etsen

De workshop begint met een inleiding over de verschillende vormen van grafiek, de oorsprong daarvan en de plek van de ets daarin. De workshopdocent laat oude én nieuwe kunstwerken zien die met grafiek tot stand zijn gekomen. Aan de hand daarvan ontdekken de leerlingen welke technieken er allemaal zijn. Daarna is het tijd om zelf aan het werk te gaan! De leerlingen denken na over wat ze willen afbeelden en werken dit vervolgens uit in een eigen ontwerp. Dit zetten ze over op een etsplaat, waarbij ze de droge naald-techniek gebruiken. Voordat ze hun ontwerp met begeleiding van de workshopdocent definitief drukken, maken de leerlingen eerst een ‘oefen-ets’. Daarmee is er ruimte voor onderzoeken en ontdekken: hoe pakt het uit? Als afsluiting delen de leerlingen kort hun ervaringen met elkaar. Hoe vonden ze het om tijdens de workshop Etsen voor even in de voetsporen van Rembrandt en andere kunstenaars te treden? En natuurlijk is er tijd om elkaars eindresultaten te bewonderen.

Tips

Zijn jij en je leerlingen enthousiast geraakt over het werken met druktechniek, ontwerp en illustratie? Kijk dan ook eens bij onze andere workshops binnen dit thema, zoals de workshop Zeefdrukken of de workshop Monotype Design.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerlingen leren over waarneming en de verschillende druktechnieken.
  • Er wordt ingezoomd op het etsen, waarbij de leerlingen de aangeboden kennis gelijk in de praktijk kunnen brengen.
  • De leerlingen leren de verschillende materialen en technieken die bij het etsen horen, hanteren. Zo leren ze een etsnaald gebruiken, leren ze in lijnen te werken en leren ze vlakken te maken door middel van het aanbrengen van arceringen.
  • Ook het werken op de drukpers wordt aangeleerd.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Etsen