Workshop Etsen
In de workshop Etsen maken de leerlingen kennis met de techniek van het etsen met een droge naald. Etsen is een vorm van grafiek, oftewel een druktechniek. Vrijwel iedereen kent Rembrandt en zijn etswerken maar ook hedendaagse kunstenaars maken nog volop gebruik van deze techniek. Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een ets? Welke materialen heb je nodig? Hoe bedenk je een onderwerp voor je ets? En hoe gaat het drukken in zijn werk? Onder begeleiding van een professionele kunstenaar gaan de leerlingen aan de slag met deze tijdloze kunstvorm, waarin techniek en creativiteit samenkomen.
Opzet van de workshop Etsen
De workshop begint met een inleiding over de verschillende vormen van grafiek, de oorsprong daarvan en de plek van de ets daarin. De workshopleider laat oude én nieuwe kunstwerken zien die met grafiek tot stand zijn gekomen. Aan de hand daarvan ontdekken de leerlingen welke technieken er allemaal zijn. Daarna is het tijd om zelf aan het werk te gaan! De leerlingen denken na over wat ze willen afbeelden en werken dit vervolgens uit in een eigen ontwerp. Dit zetten ze over op een etsplaat, waarbij ze de droge naald-techniek gebruiken. Voordat ze hun ontwerp met begeleiding van de workshopdocent definitief drukken, maken de leerlingen eerst een ‘oefen-ets’. Daarmee is er ruimte voor onderzoeken en ontdekken: hoe pakt het uit? Als afsluiting delen de leerlingen kort hun ervaringen met elkaar. Hoe vonden ze het om tijdens de workshop Etsen voor even in de voetsporen van Rembrandt en andere kunstenaars te treden? En natuurlijk is er tijd om elkaars eindresultaten te bewonderen.
Tips
Zijn jij en je leerlingen enthousiast geraakt over het werken met druktechniek, ontwerp en illustratie? Kijk dan ook eens bij onze andere workshops binnen dit thema, zoals de workshop Zeefdrukken of de workshop Monotype Design.




Voorbereidend lesmateriaal
Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!
Leerdoelen
- De leerlingen leren over waarneming en de verschillende druktechnieken.
- Er wordt ingezoomd op het etsen, waarbij de leerlingen de aangeboden kennis gelijk in de praktijk kunnen brengen.
- De leerlingen leren de verschillende materialen en technieken die bij het etsen horen, hanteren. Zo leren ze een etsnaald gebruiken, leren ze in lijnen te werken en leren ze vlakken te maken door middel van het aanbrengen van arceringen.
- Ook het werken op de drukpers wordt aangeleerd.
Workshopkosten
Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:
- De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
- De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
- Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.