Workshop Etsen

In de workshop Etsen staat de techniek van het etsen met een droge naald centraal. Etsen is een vorm van grafiek, oftewel een druktechniek. Vrijwel iedereen kent Rembrandt en zijn etswerken. Maar wat komt er kijken bij het maken van een ets? Welke materialen heb je nodig? Hoe druk je je tekening? Onder begeleiding van een professionele kunstenaar maken leerlingen kennis met deze techniek.

Opbouw van de workshop Etsen

De workshop begint met een inleiding over de verschillende vormen van grafiek en diens oorsprong. De workshopleider laat oude en nieuwe kunstwerken zien en toont ook de verschillende ets-techniek. Daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Leerlingen gaan een eigen ontwerp maken, waarna ze deze overzetten op een etsplaat. Ze gaan met de droge naald-techniek werken. Na een oefen-ets gaan de leerlingen hun ontwerp definitief drukken. Afsluitend worden alle resultaten bekeken en is er tijd om kort elkaars ervaringen te bespreken.

Tips

Op zoek naar andere workshops binnen dit thema? Kijk eens bij de workshops Zeefdrukken, Monotype Design of Magazine Maken.

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en we sturen u drie lesbrieven toe.

Hygiënemaatregelen

Kleinkunstig hanteert voor het geven van de workshops op locatie een hygiëneprotocol. Deze is gemaakt op basis van de adviezen en richtlijnen van het RIVM en het protocol van de VO-raad.

Leerdoelen

 • De leerlingen leren over waarneming en de verschillende druktechnieken.
 • Er wordt ingezoomd op het etsen, waarbij de leerlingen de aangeboden kennis gelijk in de praktijk kunnen brengen.
 • De leerlingen leren de verschillende materialen en technieken die bij het etsen horen, hanteren. Zo leren ze een etsnaald gebruiken, leren ze in lijnen te werken en leren ze vlakken te maken door middel van het aanbrengen van arceringen.
 • Ook het werken op de drukpers wordt aangeleerd.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

 • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
 • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
 • De reiskosten: standaard 35 euro per workshopleider, ongeacht de locatie.

  Meer informatie aanvragen

  Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.