Workshop Graffiti - Piece

Hoe ziet jouw handtekening in graffiti eruit? Dat is de vraag waar leerlingen in de workshop Graffiti – Piece mee aan de slag gaan. Wat ooit begon in de achterbuurten van New York is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige kunststroming. Kleurrijk en met veel zeggingskracht: graffiti is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld, de grafische vormgeving en beeldende kunst. Het is een kunstvorm die veel leerlingen aanspreekt. In deze workshop bedenken én maken de leerlingen hun eigen ‘graffiti-piece’, oftewel hun eigen unieke handtekening of symbool.

Opzet van de workshop Graffiti – Piece

De workshop begint met een korte inleiding door de workshopdocent. Die vertelt meer over de geschiedenis en achtergrond van graffiti. Hoe en wanneer is deze kunstvorm ontstaan en hoe wordt deze nu gebruikt? Daarbij krijgen de leerlingen inspirerende voorbeelden te zien. Extra aandacht is er daarbij voor de ‘piece’, de gestileerde handtekeningen en persoonlijke symbolen die al bekend zijn van de vroegste periode van graffiti. Met een unieke, persoonlijke piece zeg je eigenlijk ‘ik was hier’.

Met de uitdaging om een eigen piece te bedenken en te maken gaan de leerlingen vervolgens aan het werk. Wat maakt en piece tot een pakkende piece? De workshopdocent begeleidt de leerlingen bij dit ontwerpproces. Daarna krijgen de leerlingen op basis van hun ontwerpen uitleg over de verschillende technieken die bij graffiti horen. Zowel de techniek van het werken met een verfspuitbus als het kleurgebruik komen aan de orde. En dan is het tijd om de pieces daadwerkelijk te graffiti-spuiten! Aan het einde van de workshop Graffiti – Piece is er ruimte om elkaars resultaten te bekijken en te bespreken. ‘We were here!’

Tips

Naast de workshop Graffiti – Piece biedt Kleinkunstig ook de workshop Stencil Graffiti. Daarin wordt een andere kant van graffiti-kunst belicht, namelijk het maken van beelden met behulp van uitgesneden sjablonen. Banksy is een bekend voorbeeld van een kunstenaar die met stencil graffiti werkt. Wil je met een groep leerlingen samen één groot grafisch kunstwerk maken? Kijk dan eens bij Team-Artwork.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
Charmaine Sinnema-HeyligerWhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.48Siska Barthsjoerd

Leerdoelen

 • De leerlingen maken kennis met de wereld van graffiti en de ontstaansgeschiedenis.
 • De leerlingen leren werken met een verfspuitbus.
 • De leerlingen krijgen meer inzicht in de deze moderne vorm van kalligrafie en typografie.
 • De leerlingen leren over kleurgebruik en vlakindeling.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

 • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
 • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
 • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Benodigdheden

Een ruime overdekte locatie in de buitenlucht, bijvoorbeeld een fietsenstalling. Verder regelt de school een ondergrond waarop gespoten kan worden, zoals dik karton of houten panelen. Als we houten panelen gebruiken, dan moeten deze wit zijn geverfd.

  Meer informatie aanvragen

  Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.