Workshop Stencil Graffiti

Het meisje met de rode hartvormige ballon, de activist die een bos bloemen gooit: bijna iedereen kent de wereldberoemde graffiti van Banksy. Graffiti is een belangrijk onderdeel van de straatcultuur en een kunstvorm die veel leerlingen aanspreekt. In de workshop Stencil Graffiti treden de leerlingen in de voetsporen van Banksy. Ze gaan aan de slag met het maken van een eigen graffiti-kunstwerk. Daarvoor ontwerpen ze eerst stencils (sjablonen).

Opzet van de workshop Stencil Graffiti

De workshop start met een korte inleiding over de geschiedenis van graffiti-kunst. Die is ontstaan in de jaren ’70 en via kunstenaars als Jean-Michel Basquiat en nu Banksy steeds meer mainstream geworden. De workshopdocent licht de uitleg met voorbeelden toe. Zo krijgen de leerlingen een goed beeld van wat graffiti-kunst is. Daarna is het tijd om zelf aan het werk te gaan. De leerlingen ontwerpen een eigen kunstwerk. Ze snijden de stencils waarmee ze hun beeld willen opbouwen. Het gebruik van stencils stimuleert de leerlingen om bewust na te denken over wat ze willen maken en hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Concentratie is daarom vereist!

Als de stencils klaar zijn, is het tijd voor de volgende stap: het maken van een achtergrond met meerdere verflagen. Daarop gebruiken de leerlingen vervolgens de stencils. Aan de hand van de ontwerpen krijgen de leerlingen uitleg over de verschillende graffiti-technieken. Zowel de spuittechniek als het kleurgebruik komen aan de orde. De leerlingen ontdekken hoe het is om met een verfspuitbus te werken. Na afloop van de workshop Stencil Graffiti is er kort de tijd om de verse kunstwerken te bekijken en te bewonderen. Zit er een nieuwe Banksy tussen?

Tips

Smaakt de workshop Stencil Graffiti naar meer? De eerste graffiti-kunstenaars werden beroemd met het zetten van een tag: een gestileerde handtekening of uniek symbool. In de workshop Graffiti – Piece ligt de nadruk op het maken van zo’n piece. Wil je met een groep leerlingen samen één groot grafisch kunstwerk maken? Dan is Team-Artwork dé activiteit voor jullie!

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_140152Charmaine Sinnema-HeyligerMei-Lin-Man-1sjoerd

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerlingen maken kennis met de wereld van graffiti en de ontstaansgeschiedenis.
  • De leerlingen leren werken met een verfspuitbus.
  • De leerlingen leren stencils te ontwerpen en te gebruiken.
  • De leerlingen leren over kleurgebruik, vlakindeling en het gebruik van meerdere lagen verf.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Benodigdheden

Er zijn twee ruimtes nodig. Een ruime overdekte locatie in de buitenlucht, bijvoorbeeld een fietsenstalling. En een lokaal met voldoende tafels en stoelen, liefst aangrenzend aan de buitenlocatie.  Als het niet mogelijk is een buitenlocatie te vinden, dan kan het ook worden gegeven in een zeer goed ventilerende binnenlocatie. Hierover moet vooraf wel contact zijn. Verder moeten er vellen A4 papier zijn voor het maken van stencils en kartonnen platen van minimal 1,5 mm dik voor het spuiten. Het kan ook dik karton zijn.

Meer informatie aanvragen