Workshop Stencil Graffiti

Graffiti is een belangrijk onderdeel van de straatcultuur. In de jaren ’70 werden de eerste graffiti kunstenaars beroemd, toen vooral met het zetten van een tag of piece; een combinatie van letters die een bepaalde uitstraling hebben. In de workshop “Graffiti – Tag” gaan leerlingen daarmee aan de slag. Via onder ander Basquiat is graffiti steeds meer onderdeel geworden van de mainstream kunst, met momenteel als hoogtepunt Banksy. In deze workshop gaan leerlingen op dezelfde manier als Banksy een Graffiti kunstwerk maken.

Opbouw workshop Stencil Graffiti

De workshop start met een korte historie van Graffitikunst. Het is een kunststroming die door het anarchistische karakter pubers vaak aanspreekt. Na de introductie gaan leerlingen aan de slag met het ontwerpen van hun eigen kunstwerk. Ze snijden stencils (sjablonen) en bouwen daarmee hun beeld op. Het mooie van het gebruik van de stencils is dat leerlingen bewuster bezig gaan met wat ze willen maken, ze zijn vaak ook geconcentreerd aan het werk. Als de stencils klaar zijn, dan bouwen ze het beeld op. Als eerste wordt de achtergrond met meerdere verflagen gekleurd, om daar vervolgens de stencils bij te gaan gebruiken. Aan de hand van de ontwerpen krijgen de leerlingen uitleg over de verschillende graffiti-technieken, zowel de spuittechniek als kleurgebruik komen aan de orde. Na afloop is er tijd om kort de werken met elkaar langs te lopen.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
Elfi Boinkfleur 2Siska Barthwouter

Leerdoelen

 • De leerlingen maken kennis met de wereld van graffiti en de ontstaansgeschiedenis.
 • De leerlingen leren werken met een verfspuitbus.
 • De leerlingen leren stencils te ontwerpen en te gebruiken.
 • De leerlingen leren over kleurgebruik, vlakindeling en het gebruik van meerdere lagen verf.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

 • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
 • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
 • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Benodigdheden

Er zijn twee ruimtes nodig. Een ruime overdekte locatie in de buitenlucht, bijvoorbeeld een fietsenstalling. En een lokaal met voldoende tafels en stoelen, liefst aangrenzend aan de buitenlocatie.  Als het niet mogelijk is een buitenlocatie te vinden, dan kan het ook worden gegeven in een zeer goed ventilerende binnenlocatie. Hierover moet vooraf wel contact zijn. Verder moeten er vellen A4 papier zijn voor het maken van stencils en kartonnen platen van minimal 1,5 mm dik voor het spuiten. Het kan ook dik karton zijn.

  Meer informatie aanvragen

  Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.