Workshop Haken

Aan de slag met patroon en haaknaald

In deze workshop leren leerlingen meer over de techniek van het haken en gaan ze zelf aan het werk.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

Een korte inleiding over haken, mét voorbeelden.

Beginnen

Hoe zit een patroon in elkaar? De leerlingen maken een proeflap.

Doen

De leerlingen haken hun eigen ‘granny square’.

Delen

De leerlingen wisselen ervaringen uit en nemen hun haakwerk mee naar huis.

Je leerlingen werken creatief en geconcentreerd aan een eigen werkstuk.

Haken is hartstikke hip! Kijk maar eens op Instagram en je ziet superleuke voorbeelden voorbijkomen. In de workshop Haken ontdekken de leerlingen hoe veelzijdig deze vorm van handwerken is. Techniek, kleurkeuzes én de geschiedenis van het haken komen aan bod. Natuurlijk k gaan de leerlingen naar huis met een zelf gehaakt eindproduct: een heuse ‘granny square’. Dat is natuurlijk wel heel toepasselijk voor deze door oma geïnspireerde workshop!

Opzet van de workshop Haken

De workshop begint met een korte inleiding over de geschiedenis van deze handwerkvorm. In de 19e eeuw werd haken immens populair in Europa. Door de jaren heen werden er steeds meer patronen en steken ontwikkeld. Daarna is het een tijdje uit beeld geweest, maar sinds 2010 is haken weer helemaal terug. De workshopdocent illustreert deze introductie met voorbeelden van haakwerken uit de 19e en 20e eeuw. Zo krijgen de leerlingen een goed beeld van de achtergrond voor ze zelf aan de slag gaan.

De leerlingen krijgen uitleg over hoe een haakpatroon in elkaar zit en beginnen met een proeflap. Daarmee kunnen ze oefenen met verschillende basissteken. Hebben ze dit voldoende onder de knie, dan is het tijd voor de volgende stap. De leerlingen gaan een ‘granny square’ haken. Dit is een kleurrijke vierkante lap waarbij je van binnen naar buiten werkt. De leerlingen leren om steeds een rand om het midden heen te haken. De granny square biedt veel mogelijkheden. Het haakwerk kan als pannenlap worden gebruikt, maar van meerdere granny squares kun je ook een tas, sprei of trui maken.

Aan het einde van de workshop Haken bewonderen de leerlingen elkaars werk. Wat valt op aan de gemaakte stukken? Wat zijn bijvoorbeeld originele kleurkeuzes en leuke combinaties? Ook is er ruimte om de opgedane ervaringen met elkaar te delen. En: de granny squares mogen mee naar huis!

Tips

Smaakt dit naar meer? Kleinkunstig biedt meer in de serie Oma’s Workshops, zoals de workshop Breien of de workshop Tuften.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerling leert meer over de geschiedenis en context van het haken
  • De leerling maakt kennis met techniek en toepassingen van het haken
  • De leerling leert een haakpatroon te lezen
  • De leerling werkt met fijne motoriek en concentratie aan een eigen haakwerk

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Haken