Workshop Pinhole Fotografie
Tegenwoordig maken we met onze smartphones zoveel foto’s als we willen. We denken er niet eens over na. Er is altijd wel een foto die goed lukt. Hoe anders is dat met analoge fotografie! In de workshop Pinhole Fotografie gaan leerlingen terug naar de basis én de betovering van de fotografie. De leerlingen maken zwart-wit foto’s met een pinhole camera. Ze denken na over een pakkend beeld, leren meer over de effecten van licht en ontwikkelen de foto’s zelf in een donkere kamer. Zo ontdekken ze al doende wat er allemaal komt kijken bij het maken van een analoge pinhole foto! Techniek, ambacht en kunst komen hierin samen.
Opzet van de workshop Pinhole Fotografie
De workshopdocent begint met een korte introductie en uitleg. Hoe ziet de geschiedenis van de pinhole fotografie eruit en wat zijn mooie voorbeelden ervan? Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag met een pinhole camera: een buis met daarin een minuscuul gaatje waar licht doorheen gaat. In de buis wordt lichtgevoelig papier geplaatst waarop de foto ontstaat. De leerlingen maken met deze camera drie foto’s. Niet meer en niet minder! Zo worden ze aangemoedigd om aandachtig te kijken en keuzes te maken. Met lichtmeters onderzoeken ze de effecten van licht op het beeld. Ook experimenteren ze met kaders. Wat werkt het best?
Vanuit deze ambachtelijke werkwijze krijgen de leerlingen inzicht in de basisprincipes van de fotografie. Na het maken van de foto’s gaan ze naar de donkere kamer (doka). Die wordt door Kleinkunstig op de school ingericht. In de doka ervaren de leerlingen de magie van het zelf ontwikkelen van foto’s. Leg de foto’s in het vloeistofbad en kijk: het beeld verschijnt! Na afloop van de workshop Pinhole Fotografie is er ruimte om de foto’s te bewonderen en ervaringen met elkaar te delen.
Tips
Naast de workshop Pinhole Fotografie bieden we ook de workshop Fotografie, waarin de leerlingen ontdekken hoe je digitale foto’s maakt die eruit springen. Of wil je met je leerlingen juist een stap in de toekomst zetten en met surrealistische beelden aan de slag? Kijk dan eens bij de workshop Superimpose Fotografie.




Voorbereidend lesmateriaal
Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!
Leerdoelen
- Leerlingen maken kennis met de basis van het fotografisch proces.
- Leerlingen leren een camera creatief te gebruiken en te experimenteren met licht.
- Leerlingen krijgen meer begrip van fotografie en de geschiedenis van het ambacht.
Workshopkosten
Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:
- De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
- De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
- Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.
Benodigdheden
Voor deze workshop zijn twee ruimtes nodig: 1) voor de start van de workshop een standaard lokaal met digibord en 2) een verduisterde ruimte voor de doka. De verduisterde ruimte kan bijvoorbeeld een magazijn zijn. We kunnen enkele kleine ramen met verduisteringspapier afplakken.