Workshop Pinhole Fotografie

Tegenwoordig maken we met onze smartphones zoveel foto’s als we willen. We denken er niet eens over na; er is er altijd wel een foto die goed lukt. Hoe anders is dat met analoge fotografie! In de workshop Pinhole fotografie gaan we terug naar de basis én betovering van de fotografie. Leerlingen maken zwart-wit foto’s met een pinhole camera. Ze ontwikkelen de foto’s zelf in een doka (donkere kamer). Leerlingen ontdekken wat er allemaal komt kijken bij het maken van een mooie analoge pinhole foto! Techniek, ambacht en kunst komen hierin samen.

Opbouw workshop Pinhole fotografie

Tijdens deze workshop gaan leerlingen aan de slag met een pinhole camera. De camera is een buis met daarin een minuscuul gaatje waar licht doorheen gaat. In de buis wordt lichtgevoelig papier geplaatst waarop de foto ontstaat. De leerlingen maken met deze camera drie foto’s. Niet meer en niet minder! Zo worden ze aangemoedigd om aandachtig te kijken en keuzes te maken. Met lichtmeters onderzoeken ze de effecten van licht. Ook experimenteren ze met kaders. Wat werkt het best? Vanuit deze ambachtelijke werkwijze krijgen ze inzicht in wat fotografie is. Na het maken van de foto gaan  de leerlingen naar de doka, die we op de school inrichten. Daar ervaren ze de magie van het zelf foto’s ontwikkelen. Leg de foto’s in het vloeistofbad en kijk: het beeld verschijnt!

Hygiënemaatregelen

Kleinkunstig hanteert voor het geven van de workshops op locatie een hygiëneprotocol. Deze is gemaakt op basis van de adviezen en richtlijnen van het RIVM en het protocol van de VO-raad.

Leerdoelen

  • Leerlingen maken kennis met de basis van het fotografisch proces.
  • Leerlingen leren een camera creatief te gebruiken en te experimenteren met licht.
  • Leerlingen krijgen meer begrip van fotografie en de geschiedenis van het ambacht.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • De reiskosten: standaard 35 euro per workshopleider, ongeacht de locatie.

Benodigdheden

Voor deze workshop zijn twee ruimtes nodig: 1) voor de start van de workshop een standaard lokaal met digibord en 2) een verduisterde ruimte voor de doka. De verduisterde ruimte kan bijvoorbeeld een magazijn zijn. We kunnen enkele kleine ramen met verduisteringspapier afplakken.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.