Workshop Tuften

Tuften is een wat minder bekende vorm van textiel handwerk, maar als je kijkt op social media als Instagram of TikTok zie je dat tuften springlevend en immens populair is. In de workshop Tuften maken de leerlingen nader kennis met deze techniek om ‘hoogpolig’ textiel te maken. De term komt oorspronkelijk uit het Engels en betekent ‘verlevendigen met plukjes’. Dat is precies wat de leerlingen gaan doen. Ze ontwerpen een eigen onderzetter, die ze vervolgens met tuften tot leven brengen!

Opzet van de workshop Tuften

De workshop begint met een introductie op het onderwerp. Wat is tuften eigenlijk, wanneer is het ontstaan en hoe wordt het toegepast. Het tuften van tapijten is als techniek in de 19e eeuw ontstaan. En hoewel het even uit beeld is geweest, staat het vandaag de dag door social media weer volop in de belangstelling. De workshopdocent licht de introductie toe met inspirerende voorbeelden van vroeger en nu. Zo leren de leerlingen meer over de achtergrond en ook over de toepassingen van tuften.

Daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan met het tuften van een onderzetter. Hiervoor maken de leerlingen eerst een ontwerp. Hoe gaat hun onderzetter eruitzien? Gaan ze voor een herkenbaar figuur of juist een abstract patroon? En welke kleuren willen de leerlingen gebruiken? Ze krijgen uitleg over hoe ze werken met tuftnaalden en met een borduurring waar strak gespannen stof overheen zit. Zo brengen ze hun onderzetter met hoogpolige steken tot leven! De workshopdocent begeleidt de leerlingen in dit proces.

De workshop Tuften eindigt met het bekijken en bespreken van elkaars werk. Zijn er opvallende keuzes gemaakt in ontwerp of kleurgebruik? Ook wisselen de leerlingen ervaringen uit: hoe vonden ze het om bezig te zijn met deze textiele werkvorm? De zelfgemaakte onderzetters mogen mee naar huis om daar een plekje te krijgen.

Tips

Deze workshop is onderdeel van de serie Oma’s Workshops. Ben je benieuwd naar wat Kleinkunstig nog meer te bieden heeft op dit vlak? Kijk dan eens bij de workshop Weven of de workshop Breien. Voor ieder wat wils!

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
Charmaine Sinnema-HeyligerWhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.48sjoerdwouter

Leerdoelen

  • De leerling krijgt inzicht in de achtergrond en toepassingen van tuften
  • De leerling maakt kennis met de techniek van tuften
  • De leerling maakt een eigen ontwerp en zet dit over naar een getuft kunstwerk

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.