Workshop Vilten

Maak kleurrijke kunst van schapenwol

Vilten zoals vroeger. Dat leren leerlingen in deze creatieve workshop, die óók in het teken staat van kunst van nu!

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

Hoe is vilten ontstaan en wat zijn kunstzinnige toepassingen ervan?

Beginnen

De leerlingen krijgen uitleg en materiaal om mee van start te gaan.

Doen

De leerlingen gaan zelf aan de slag met de techniek van het vilten.

Delen

De leerlingen wisselen ervaringen uit én nemen hun viltlapjes mee naar huis!

Laat je leerlingen de veelzijdigheid ontdekken van deze ambachtelijke kunstvorm.

Van schapenwol kun je kunst maken! En nog veel meer. Dat ontdekken de leerlingen in de workshop Vilten. Ze komen meer te weten over de oorsprong en toepassingen van wol, zowel van vroeger als vandaag de dag. Want vilten wordt nog steeds veel gedaan! In deze workshop gaan de leerlingen zelf aan de slag met de techniek van het vilten. Met behulp van zeepkorrels en merinowol (een wolsoort die niet prikt) maken ze een gekleurde vilten lap. Dat kan kunst worden om in te lijsten of voor praktisch gebruik als een onderzetter op tafel.

Opzet van de workshop Vilten

De workshop begint met een inleiding. Zo komt de geschiedenis van het vilten aan de orde. De workshopdocent vertelt bijvoorbeeld dat vilten waarschijnlijk de oudste manier van stof bewerken is. Ook vandaag de dag zijn er veel toepassingen van vilt, onder andere in de kunst. Leerlingen krijgen ook uitleg over wat vilten eigenlijk is en waarom dit alleen met dierlijke wol kan. In de workshop werken de leerlingen met merinowol die op diervriendelijke wijze verkregen is (de dieren zijn geschoren).

Daarna is het tijd voor de leerlingen om vilten zelf te gaan ervaren! De workshopdocent geeft uitleg over hoe vilten werkt en begeleidt de leerlingen in het proces. Zeepkorrels, bamboematjes, wol rollen en zelfs gooien: het hoort er allemaal bij om de wol te vervilten. De vilten lappen die de leerlingen maken zijn opgebouwd uit verschillende kleuren.

Aan het einde van de workshop Vilten bekijken en bespreken de leerlingen samen de eindresultaten. Ook is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Wat vonden de leerlingen van het vilten? Wat was misschien lastig, wat vonden ze leuk? De zelfgemaakte viltlapjes gaan natuurlijk mee naar huis. Of het nu als kunst of als onderzetter is!

Tips

Benieuwd naar meer workshops waarin leerlingen kennismaken met oude textiele werkvormen die weer helemaal van nu zijn? Kijk dan ook eens bij de workshop Weven of de workshop Breien.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerling krijgt inzicht in de geschiedenis van het vilten
  • De leerling ontdekt hoe van wol vilt wordt gemaakt
  • De leerling leert de techniek van het zelf vilten
  • De leerling maakt een eigen viltwerk

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Vilten