Workshop Weven

Weven is bijna alsof je van niets iets maakt… Wat begint met een materiaal als wol, vlas of katoen en een enkele draad, wordt een stevige lap stof! In de workshop Weven maken de leerlingen kennis met deze oeroude vorm van textiel handwerken. Ze leren over de geschiedenis van weven en de huidige toepassingen. En natuurlijk gaan ze er ook zelf praktisch mee aan de slag. Ze nemen plaats achter een weefgetouw en werken aan een zelf geweven wandkleed van 15 bij 20 centimeter!

Opzet van de workshop Weven

De workshopdocent start met een inleiding. Wat is weven eigenlijk? Kennen de leerlingen deze handwerkvorm of horen ze er nu voor het eerst over? Daarna komen de oorsprong en de geschiedenis van weven aan bod. Het is een van de alleroudste ambachten: de eerste tekeningen ervan dateren van 3400 voor Christus! Vandaag de dag wordt het weven van stoffen vooral machinaal gedaan. Handmatig weven, zoals de leerlingen in deze workshop leren, komt nog voor als hobby of als kunstvorm.

Na de inleiding pakken de leerlingen zelf het weefgetouw op om een wandkleed te gaan weven. Bovenaan de stof komt een stok, zodat de leerlingen hun wandkleed ook daadwerkelijk kunnen ophangen. De workshopdocent legt uit en doet voor hoe de leerlingen te werk kunnen gaan. Hoe spannen ze draden op in het weefgetouw? En hoe kun je franjes maken onderaan je weefwerk?   

De workshop Weven sluit af met bespreken en bekijken van de wandkleden die de leerlingen hebben gemaakt. Ook is er ruimte om ervaringen te delen: wat vonden de leerlingen ervan om bezig te zijn met deze textiele handwerkvorm? Wat gaan ze onthouden van deze workshop? De zelfgemaakte wandkleden mogen mee naar huis om daar een plekje aan de muur te krijgen!

Tips

Smaakt dit naar meer? Deze workshop is onderdeel van de serie Oma’s Workshops van Kleinkunstig. Kijk bijvoorbeeld ook eens bij de workshop Tuften of de workshop Vilten. Laat je leerlingen kennismaken met oude handwerkvormen die weer helemaal van nu zijn!

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_140152Charmaine Sinnema-HeyligerMei-Lin-Man-1wouter

Leerdoelen

 • De leerling krijgt inzicht in de geschiedenis van weven door de eeuwen
 • De leerling ontdekt wat de toepassingen zijn van weven
 • De leerling leert de basistechniek van het weven
 • De leerling weeft een eigen wandkleedje

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

 • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
 • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
 • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

  Meer informatie aanvragen

  Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.