Workshop Zeefdrukken
Hoe werkt zeefdrukken en wat kun je er allemaal mee doen? In de workshop Zeefdrukken ontdekken leerlingen deze oude druktechniek, waarmee een print in een oplage kan worden gedrukt op papier of textiel. De bekendste kunstenaar die met deze techniek werkte, is Andy Warhol. Omdat de techniek erg geschikt is voor massaproductie, paste die goed bij de doeleinden van popart.
In deze workshop laten de leerlingen zich inspireren door Warhol en andere voorbeelden. Ze maken een eigen ontwerp en drukken dit in een oplage. Zo hebben ze aan het eind van de workshop de basis van het zeefdrukken onder de knie gekregen.
Opzet van de workshop Zeefdrukken
De workshop start met een korte inleiding over de zeefdruktechniek. Wat is de ontstaansgeschiedenis, hoe werkt het en wat kun je er het beste mee drukken? Daarnaast krijgen de leerlingen voorbeelden te zien van kunstenaars en grafisch ontwerpers die werken met de zeefdruktechniek. Daarna demonstreert de workshopdocent het gebruik van een zeefdrukraam en rakel, zodat iedereen goed kan meekijken.
Dan zijn de leerlingen klaar om zélf aan de slag te gaan. Ze maken een eigen ontwerp, dat ze uitsnijden in karton. Afhankelijk van de opbouw van hun ontwerpen, hebben de leerlingen een of meerdere kartonnen sjablonen nodig. Bij een complexere opbouw kunnen ze kleuren combineren. Als de sjablonen klaar zijn en de kleuren gekozen, is het moment daar! De leerlingen drukken hun ontwerp in oplage op papier of linnen. Aan het eind van de workshop Zeefdrukken is er ruimte om de resultaten met elkaar te bespreken en ervaringen te delen. Zitten er eigentijdse Warhols bij?
Tips
Benieuwd naar andere workshops binnen dit thema? Kijk dan eens bij de workshop Etsen, waarmee de leerlingen in de voetsporen van Rembrandt (en andere kunstenaars) treden. Of bij de workshop Monotype Design: daarin bedrukken de leerlingen een katoenen tas met een eigen ontwerp. Het verschil met zeefdrukken is dat dit een eenmalige druk is!




Voorbereidend lesmateriaal
Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!
Leerdoelen
- De leerlingen leren de basis van de techniek zeefdrukken en kunnen hier zelfstandig mee werken.
- De leerlingen experimenteren met de mogelijkheden van het zeefdrukken en maken zo een eigen unieke ontwerp.
- De leerlingen leren over eigenschappen van de materialen, kleurgebruik en esthetica.
Workshopkosten
Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:
- De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
- De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
- Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.