Workshop Choreografie

Op ontdekkingstocht langs dans en beweging

In de workshop Choreografie leren leerlingen meer over deze kunstvorm én gaan er zelf mee aan het werk.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

Wat ís choreografie eigenlijk, en wat zijn goede voorbeelden?

Beginnen

Hoe kun je je lichaam en muziek gebruiken om emoties over te brengen?

Doen

De leerlingen werken aan een eigen choreografie met zelfgekozen muziek

Delen

De leerlingen voeren hun choreografieën voor elkaar op.

Stimuleer je leerlingen om tot een bijzonder samenspel te komen.

Je eigen dans bedenken en (laten) uitvoeren: tijdens de workshop Choreografie maken de leerlingen kennis met deze veelzijdige kunstvorm. Wat zijn de meest essentiële elementen van dans en choreografie? Welke rol spelen lichaam, tijd, ruimte, kracht en muziek daarin? Hoe vertaal je gevoelens naar beweging? En hoe breng je jouw ideeën goed over aan een ander? Het komt allemaal aan bod in deze workshop, waarin de leerlingen zowel in de schoenen van de choreograaf als in die van de danser komen te staan.

Opzet van de workshop Choreografie

Wat is choreografie eigenlijk, en wat zijn aansprekende voorbeelden ervan? De workshopdocent begint met een korte introductie over de basis van dans en choreografie. Daarna gaan de leerlingen met elkaar op ontdekkingstocht. Ze leren hoe ze hun lichaam en muziek kunnen gebruiken om emoties en gevoelens over te brengen. Ook komen ze te weten wat de functie is van elementen als tijd, ruimte en kracht in een dans en hoe ze die kunnen inzetten. Ze werken aan een eigen choreografie en kiezen daarbij zelf de muziek. Onder de enthousiaste en deskundige begeleiding van de workshopdocent nemen ze afwisselend de rol van danser en choreograaf op zich. Als choreograaf ontdekken ze hoe ze hun aanwijzingen goed kunnen overbrengen aan een ander. Als danser ervaren ze hoe het is om de aanwijzingen van een ander op te volgen. De workshop choreografie leidt daarmee tot een bijzonder samenspel waarin ieders bijdrage van belang is! Als afsluiting laten de leerlingen aan elkaar zien wat ze hebben ontdekt en presenteren hun eindresultaat.

Tips

Smaakt deze kennismaking met choreografie naar meer? Kijk dan ook eens bij de workshop Choreografie met TikTok, waarin dans, muziek en social media samenkomen. Wil je je samen met je leerlingen verder verdiepen in persoonlijke expressie en vrije beweging? Dan is onze workshop Moderne Dans een aanrader!

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • Leerlingen maken kennis met de basiselementen van dans en leren deze zelf in te zetten.
  • De leerlingen leren om ruimtelijk te denken, een verhaallijn te bouwen (abstract of concreet) en deze toe passen in een choreografie.
  • Leerlingen leren om verantwoordelijkheid te nemen voor hun inbreng, en verkennen de leidinggevende rol als choreograaf.
  • De docent heeft als doelstelling de deelnemers genoeg handvaten te bieden om in een veilige omgeving samen te werken, plezier te beleven aan het dansen en ze uit te dagen hun grenzen te verleggen.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Choreografie