Workshop Moderne Dans

Vrij werken aan persoonlijke expressie

In de workshop Moderne Dans ontdekken leerlingen het plezier van vrij bewegen en vrije expressie.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

Wat is moderne dans, wanneer is het ontstaan en hoe ziet het eruit?

Beginnen

De leerlingen verkennen al dansend de ruimte.

Doen

De leerlingen werken stap voor stap toe naar complexere bewegingen.

Delen

De leerlingen brengen het geleerde voor het voetlicht en bespreken hun ervaringen.

Laat je leerlingen kennismaken met de kracht van zelfexpressie.

Moderne dans is in de 19e eeuw ontstaan als verzet tegen het klassieke ballet. Waar klassiek ballet volgens een vast aantal bewegingen werkt, gaat het bij moderne dans juist om vrij bewegen en vrije expressie. Tijdens de workshop Moderne Dans werken de leerlingen aan hun persoonlijke en artistieke expressie. En ontdekken hoe leuk dit kan zijn!

Opzet van de workshop Moderne Dans

Wat is moderne dans, wanneer en hoe is het ontstaan en wat zijn aansprekende voorbeelden ervan? De workshopdocent begint met een korte inleiding en uitleg. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag. De workshop begint op de vloer. De leerlingen werken vervolgens vanuit een zittende beweging langzaam toe naar posities. Al dansend verkennen ze de ruimte. Daarbij staat telkens de vraag ‘wat betekent deze beweging?’ centraal.

De workshopdocent laat de leerlingen ook kennismaken met de diagonalen in hun lichaam. Dat betekent onder andere dat de leerlingen experimenteren met het apart gebruiken van de linker- en rechterkant van hun lichaam. Wat gebeurt er als je dat doet? Hoe voelt het, welke bewegingen ontstaan er?

Stap voor stap werken de leerlingen onder de enthousiaste begeleiding van de workshopdocent toe naar complexere bewegingen en reeksen van beweging. Tussendoor is er ruimte om met elkaar te reflecteren op wat de verschillende bewegingen uitstralen. Wat vertelt een beweging, wat druk je ermee uit?

Voor veel leerlingen is de workshop Moderne Dans de eerste – en hele leuke – kennismaking met een abstractere dansvorm. Aan het einde van de workshop is er ruimte om het geleerde nog eens voor het voetlicht te brengen en de ervaringen met elkaar te delen.

Tips

Benieuwd naar meer workshops waarin je je leerlingen laat kennismaken met dans en beweging? Kleinkunstig heeft een ruim aanbod van workshops op dit gebied. Kijk bijvoorbeeld eens bij de workshop Stepdance of de workshop Choreografie. Daarin leren de leerlingen meer over de rol van tijd, ruimte, kracht en muziek in dans.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerlingen worden uitgedaagd om hun grenzen te verleggen en de mogelijkheden van hun lichaam te verkennen aan de hand van muziek.
  • De leerlingen leren te coördineren, op ritme te werken en onverwachte bewegingen in te zetten.
  • De leerlingen leren efficiënt om te gaan met hun kracht en lichaam, zonder daarbij vanuit spierkracht te werken.
  • De leerlingen leren om zich te uiten in beweging, via aangeleerde passen en ook via improvisatie.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Moderne Dans