Workshop Stepdance

Ten tijde van de slavernij is stepdance in de mijnen ontstaan. De slaven die in de mijnen werkten, droegen laarzen wanneer het water in de mijnen omhoog kwam. Het was voor de slaven verboden te spreken. Om toch met elkaar te kunnen communiceren, maakten zij gebruik van ritmes door met hun laarzen te stampen en in hun handen te klappen. In de workshop Stepdance maken de leerlingen stap voor stap kennis met de basis van deze indrukwekkende en vrij onbekende dansvorm.

Opzet van de workshop Stepdance

De workshop begint met een inleiding en uitleg door de workshopdocent. Zeker omdat stepdance waarschijnlijk niet bekend is bij de leerlingen, wordt stilgestaan bij de herkomst en de culturele achtergrond van de dansvorm. Vervolgens gaan de leerlingen het zelf ervaren. Ze vormen strakke rijen en ontdekken dat discipline en op elkaar ingespeeld raken belangrijke elementen zijn in de stepdance.

De workshopdocent oefent met de leerlingen de basisbewegingen en werkt deze uit tot een korte choreografie. Afhankelijk van het verloop van de workshop en het niveau van de leerlingen, kan de workshopdocent de bewegingen complexer maken en de moeilijkheidsgraad opvoeren. Aan het einde van de workshop Stepdance is er ruimte om te reflecteren op de opgedane indrukken en de ervaringen met elkaar te bespreken. Hoe was het voor de leerlingen om deze bijzondere dans samen uit te voeren?

Tips

Ben je benieuwd wat Kleinkunstig nog meer te bieden heeft op het gebied van dans en beweging? We hebben een breed aanbod, met voor ieder wat wils! Zo maken leerlingen in de workshop Free Running kennis met de fijne kneepjes van deze uitdagende sport. En in de workshop Hiphopdance staat het samen uitvoeren van een choreografie van vloeiende hiphopmoves centraal.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_14015220221013_140256Mei-Lin-Man-1wouter

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en we sturen u drie lesbrieven toe.

Leerdoelen

  • De leerlingen leren de geschiedenis van deze onbekende dansvorm.
  • Tijdens deze workshop ervaren de leerlingen een gevoel van eenheid.
  • De leerlingen leren als eenheid samen te werken door naar elkaar te luisteren en zo samen een geluid te creëren dat klinkt alsof het van één persoon afkomstig is.
  • Het ritmegevoel van de leerlingen wordt aangesproken om te leren hoe ze een beat kunnen maken met hun lichaam.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.