Show menu

Digitale media workshops op school

15 workshops geselecteerd

Nieuwe media zoals vloggen, podcasts en virtual reality zijn hip en niet meer weg te denken uit het leven van vandaag. Ze behoren tot deze tijdsgeest en zijn dé nieuwe manier van verslaglegging. In de digitale media workshops gaan leerlingen met deze technieken aan de slag. Tijdens de workshops krijgen ze tips en tricks om met de technologieën om te gaan en zoeken manieren om tot een boeiend eindresultaat te komen. Daarbij worden zowel de artistieke als technische aspecten niet uit het oog verloren!

Workshop digitale media

Nieuwe media

Leerlingen volgen nieuws en actualiteiten veelal niet meer via de klassieke kanalen. Tegenwoordig kijken leerlingen vooral naar vlogs of luisteren een podcast. Hier sluiten we binnen de digitale media workshops nauw op aan. De workshopleiders zoeken met de leerlingen naar onderwerpen die hun aanspreken en bedenken samen een strategie om tot een eindresultaat te komen. Tijdens de workshop leren de leerlingen hoe ze met de apparatuur, zoals camera’s en microfoons, om moeten gaan. Daarnaast leren ze ook nog zichzelf te presenteren in zowel beeld als tekst. Leerlingen worden zo op verschillende vlakken – schrijven, het maken van beelden en ondersteunend geluid – uitgedaagd om tot een geslaagd eindproduct te komen. En net dat maakt het werken met nieuwe media prikkelend en boeiend voor jongeren. Het gaat snel en is vluchtig, iets wat de huidige generatie kenmerkt.

Digitale Media, de nieuwe verslaglegging

De leerlingen kiezen een onderwerp waarmee ze aan de slag gaan. Dit onderwerp zullen ze beschouwen, ze kijken er kritisch en reflectief naar. Binnen nieuwe media is subjectiviteit belangrijker dan objectiviteit. In wereld van fake news en Instagram staat de mening en het persoonlijke centraal. Tijdens onze digitale media workshops worden de leerlingen gestimuleerd om een mening te vormen. Hoe zien ze de wereld? Wat gaat er mis? En wat goed? In de workshops stellen de leerlingen vragen en zoeken naar antwoorden. Ze stellen zich kritisch op naar alles om zich heen.

Workshops digitale media op school

Tijdens de activiteiten in scholen gaan de leerlingen samen aan het werk. Ze zorgen samen voor het geheel. De eindresultaten zijn zowel journalistiek als artistiek. Nieuwe media zoekt de grens hier tussen op. De technieken die de leerlingen in de workshops leren kunnen ze later inzetten voor andere opdrachten, presentaties of pitches.

Workshop digitale media 1