Show menu

Interessante digitale media workshops op school

21 workshops geselecteerd
Je gekozen filters Filters wissen

Workshops digitale media in de klas

Kleinkunstig wil graag een relevant en actueel aanbod aan workshops realiseren voor scholen. Naast de klassiekere disciplines zoals literatuur workshops, bieden we ook nieuwere disciplines aan zoals digitale media. Onder digitale media vallen allerlei uitingen, zoals vlogs, podcasts, maar ook virtual reality. Deze nieuwe media zijn hartstikke populair en niet meer weg te denken uit het leven van vandaag. Ze behoren tot deze tijdsgeest en zijn dé nieuwe manier van documentatie. In de digitale media workshops gaan leerlingen met deze technieken aan de slag. Tijdens de workshops krijgen ze tips en tricks om met de technologieën om te gaan en zoeken manieren om tot een boeiend eindresultaat te komen. Daarbij worden de artistieke, technische en maatschappelijke aspecten niet uit het oog verloren!

Workshop digitale media

Nieuwe media

Leerlingen volgen het nieuws en de actualiteiten veelal niet meer via de klassieke kanalen zoals de krant of het journaal. Tegenwoordig kijken leerlingen vooral naar vlogs of luisteren ze een podcast. Hier haken we binnen de digitale media workshops op in. Zo bieden we onder andere de workshop vloggen aan. De workshopleiders zoeken met de leerlingen naar onderwerpen die hun aanspreken en bedenken samen een strategie om tot een eindresultaat te komen. Daarnaast leren ze ook nog zichzelf te presenteren in zowel beeld als tekst. De workshops dagen de leerlingen op verschillende vlakken uit – schrijven, het maken van beelden en ondersteunend geluid – om zo tot een geslaagd eindproduct te komen.Deze aspecten komen bijvoorbeeld allemaal naar voren in de workshop how-to-video maken. Dit maakt het boeiend voor jongeren; het is divers, creatief en maatschappelijk. Daarnaast kan het snel en vluchtig zijn; twee aspecten die de huidige generatie kenmerkt.

Nieuwe vorm van documentatie

Tijdens de digitale media workshops kiezen de leerlingen een onderwerp waarmee ze aan de slag gaan. Dit onderwerp analyseren ze en ze kijken er kritisch en reflectief naar. Binnen nieuwe media is subjectiviteit belangrijker dan objectiviteit. In wereld van fake news en Instagram staat de mening en het persoonlijke centraal. Tijdens onze digitale media workshops worden de leerlingen gestimuleerd om een mening te vormen. Hoe zien ze de wereld? Wat gaat er mis? En wat goed? In de workshops stellen de leerlingen vragen en zoeken ze naar antwoorden. Hierdoor wordt een kritische en analyserende houding gestimuleerd.

Workshops digitale media op school

Hoewel individualiteit dus erg belangrijk is in digitale media, wordt er tijdens deze workshops ook veel aandacht besteed aan samenwerken. Juist door samen naar bepaalde maatschappelijke thema’s te kijken vormen leerlingen meningen en individuele perspectieven. Misschien denken hun klasgenootjes wel heel anders over bepaalde zaken dan zij? Toch moeten ze deze eventuele verschillen weten te overkomen en samen tot een eindresultaat komen; tot één geheel. De eindproducten zijn zowel journalistiek als artistiek. Nieuwe media zoekt de grens hier tussen op, het combineert techniek en kunst, een voorbeeld hiervan is de workshop interactieve installatie. De digitale media workshops zijn daarnaast ook enrom toekomstgericht; met de skills die de leerlingen hier opdoen kunnen ze namelijk andere technieken gebruiken voor latere opdrachten, presentaties of pitches.

Workshop digitale media 1