Workshop Animatie

Wek figuren tot leven met stop-motion

In de workshop Animatie maken leerlingen in groepjes een stop-motionfilm met eigen figuurtjes en decor.

Inhoud van deze workshop

01kennismaken-animatie (1)

Kennismaken

Wat is een animatie, hoe werkt het en welke voorbeelden zijn er?
02beginnen-animatie (1)

Beginnen

De leerlingen krijgen uitleg over de software en maken een plan.
03-doen-animatie

Doen

De leerlingen bouwen een set, maken figuurtjes en nemen hun film op.
04delen-animatie (1)

Delen

De leerlingen bekijken elkaars animaties en wisselen ervaringen uit.

Met deze veelzijdige workshop daag je jouw leerlingen creatief uit.

Vergeet dure special effects of ingewikkelde kunstgrepen. Een uitgewerkt idee, een beetje tijd en een enthousiast team: meer is niet nodig voor het maken van een pakkende animatiefilm! Tijdens de workshop Animatie werken de leerlingen in groepjes aan een stop-motion animatiefilm. Met bijvoorbeeld klei en karton maken ze figuren, objecten en een decor. Vervolgens ontdekken de leerlingen hoe ze die beeld voor beeld tot leven wekken. Ze maken kennis met de basis van het animeren, met als resultaat een eigen animatiefilm!

Opzet van de workshop Animatie

Wat is een animatie, hoe werkt het, wat zijn inspirerende voorbeelden? De workshopdocent trapt af met een korte introductie en inleiding. Daarna volgt een uitleg over de materialen en de animatiesoftware waarmee de leerlingen zelf aan de slag gaan.

De leerlingen beginnen met een plan voor de animatie. Welk verhaal willen ze vertellen en uitwerken? Welke figuren en decorstukken horen daarbij? De leerlingen bouwen de set waarin hun film zich afspeelt en leggen vervolgens hun verhaal vast op film. Dat doen ze door meerdere foto’s te maken van hun figuren in het opgebouwde decor. Elke handeling en elke stap in het verhaal leggen ze vast. Door alle foto’s achter elkaar te monteren, ontstaat een animatiefilm.

Aan het einde van de workshop bekijken de leerlingen elkaars films en delen ervaringen met elkaar. Het is mogelijk om de workshop Animatie toe te spitsen op een bepaald thema, zoals duurzaamheid of vrijheid.

Tips

Benieuwd naar meer workshops waarin leerlingen kennismaken met film, animatie en digitale technieken? Kijk bijvoorbeeld eens bij de workshop Game Design of de workshop Filmtechnieken. En er is nog veel meer. Het aanbod van Kleinkunstig is breed en divers. Voor ieder wat wils!

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerlingen leren om samen tot een gezamenlijk creatief product te komen door taken te verdelen.
  • De verbeelding van de leerlingen wordt aangesproken doordat zij vrijwel vanaf niks een film opbouwen, aan de hand van basismaterialen.
  • De leerlingen leren om vooruit te denken en te plannen, door het maken van meerdere foto’s die achter elkaar geplakt worden.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Animatie