Workshop Filmtechnieken

Wat maakt een filmscène tot een succes? Welke elementen zorgen ervoor dat je als kijker geboeid blijft? Wat maakt dat je het verhaal wordt ingezogen? Tijdens de workshop Filmtechnieken onderzoeken leerlingen deze vragen. Dit doen ze samen met de workshopdocent, die ook professioneel filmmaker is. Ze leren over de keuzes die je kunt maken in film, camera en montage en wat daar de uitkomsten van zijn. Aan de hand van gezamenlijke analyses ontdekken de leerlingen allerlei filmtechnieken. En dat niet alleen: ze passen ze ook direct toe!

Opzet van de workshop Filmtechnieken

De workshop begint met een inleiding door de workshopdocent. De leerlingen komen meer te weten over filmtechnieken en krijgen voorbeelden te zien. Zo analyseren ze met elkaar een aantal filmscènes. Daarbij letten ze op de snelheid van de montage, op de camerastandpunten, de kleurkeuzes, de muziek en meer. Tijdens deze analyses komt meteen ook een aantal vaktermen aan bod.

Vervolgens gaan de leerlingen in groepjes zelf met deze filmtechnieken aan de slag. Ze experimenteren daarbij met bijvoorbeeld perspectief, kleurgebruik en muziek. Welke scènes worden opgenomen, is afhankelijk van het niveau van de leerlingen. Ze kunnen hiervoor zelfgeschreven korte scènes gebruiken of bestaande filmscènes die door de workshopdocent zijn meegenomen. De workshop Filmtechnieken sluit af met het bekijken van alle opgenomen filmscènes. Ook is er ruimte om de ervaringen met elkaar te bespreken.

Tips

Wil je je leerlingen laten kennismaken met film, maar is filmtechnieken niet de workshop voor jullie? Er zijn nog veel meer invalshoeken! Kleinkunstig heeft een breed aanbod en verzorgt bijvoorbeeld ook de workshops Vloggen en Filmportret.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
WhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.48Siska Barthsjoerdwouter

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en we sturen u drie lesbrieven toe.

Leerdoelen

  • De leerlingen leren over de technische opbouw van een film.
  • De leerlingen leren hoe ze omgaan met een camera en zo ook met een technisch apparaat binnen een groep samen werken.
  • De leerlingen leren om filmtechnieken zelf toe te passen en deze creatief in te zetten.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.