Workshop Interactieve Installatie

Tijdens de workshop Interactieve Installatie maken leerlingen kennis met de boeiende wereld van de computerkunst. Ze ontdekken dat kunst en digitale techniek dichter bij elkaar liggen dan ze misschien dachten. Met eenvoudige tools programmeren de leerlingen een interactief kunstwerk, ofwel interactieve installatie. Dit doen ze door verschillende vormen van fysieke interactie aan te gaan met de computer. Bijvoorbeeld door te bewegen of geluid te maken.

Met behulp van een door ons ontwikkelde app ervaren de leerlingen hoe ze beeld kunnen laten reageren op basis van specifieke input. Zoals zwaaien met je hand. In deze workshop zijn alle leerlingen programmeur én kunstenaar in één!

Opzet van de workshop Interactieve Installatie

De workshopdocent start met een inleiding over computerkunst. Daarbij krijgen de leerlingen voorbeelden van interactieve installaties te zien. Die geven inzicht en inspiratie voor het vervolg. Dus zó kan computerkunst eruit zien! Ook komen ze meer te weten over de oorsprong ervan: waar komt het vandaan en wat is de geschiedenis?

Vervolgens gaan de leerlingen na een uitleg aan de slag met de software. Ze vormen duo’s en werken met elkaar aan een simpele en leuke opdracht met programmeren. Als het werken met de basistools duidelijk is, maken de leerlingen hun eigen interactieve installatie. Ze koppelen de vaste delen van de software aan de input van beweging en geluid. Zo ontstaan unieke visuele kunstwerken! Aan het einde van de workshops wordt alles bekeken. Ook is er ruimte voor het bespreken van ervaringen.

Tips

Ben je benieuwd naar wat Kleinkunstig nog meer te bieden heeft? Naast het maken van een interactief kunstwerk hebben we nog veel meer leuke workshops die een link leggen tussen kunst en techniek. Kijk bijvoorbeeld ook eens bij de workshop Game Design of de workshop NFT Kunst. Daarin ontdekken leerlingen een heel nieuwe kant van digitale kunst!

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
20221013_140152Charmaine Sinnema-HeyligerWhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.48Siska Barth

Leerdoelen

 • Leerlingen maken kennis met computerkunst 
 • Leerlingen leren over interactie en kunnen dit inzetten om tot een digitaal beeld te komen
 • Leerlingen leren de basis van het programmeren
 • Leerlingen ontwikkelen een kritische houding ten opzichte van hun gemaakte werk 

 

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

 • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
 • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
 • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

  Meer informatie aanvragen

  Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.