Workshop Podcast Maken

Leer een boeiend audioverhaal maken

In de workshop Podcast Maken nemen leerlingen een duik in de wereld van deze populaire manier van verhalen overbrengen.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

Welke soorten podcast zijn er en wat zijn voorbeelden?

Beginnen

In groepjes brainstormen de leerlingen over onderwerpen.

Doen

Met een online audioprogramma maken de leerlingen hun podcasts.

Delen

De leerlingen beluisteren (stukjes van) elkaars podcast en bespreken ervaringen.

Je leerlingen krijgen een uniek inkijkje in het maakproces van een podcast.

Spannende en meeslepende verhalen vertellen met enkel geluid: podcasts maken is helemaal in! In de workshop Podcast Maken ontdekken de leerlingen wat er allemaal komt kijken bij het maken van een goed online audioverhaal. Daarbij komen de verschillende elementen van dit maakproces aan bod. Van muziek en montage tot een pakkende intro en het creëren van een spanningsboog. De workshop Podcast Maken biedt een boeiende duik in de wereld van de podcast!

Opzet van de workshop Podcast Maken

De workshop trapt af met een inleiding voor de hele groep door de workshopdocent. De leerlingen komen aan de hand van inspirerende voorbeelden meer te weten over podcasts. Welke soorten zijn er? Wat werkt, wat niet? Na deze introductie gaan de leerlingen zelf in groepjes aan de slag. Voor het maken van hun podcast gebruiken de leerlingen een online audioprogramma. Met elkaar bedenken ze het onderwerp dat zij voor het voetlicht willen brengen. Gaan ze voor een journalistieke aanpak of kiezen ze bijvoorbeeld voor een spannende detective? De leerlingen werken in de groepjes hun verhaal uit en ontwerpen een intro. De uitdaging is om een intro te maken dat de luisteraar meteen nieuwsgierig maakt en het verhaal intrekt. Passende (achtergrond)muziek mag daarbij niet ontbreken. Daarna is het tijd voor de volgende stap in het podcast maken. De leerlingen nemen hun tekst op met een microfoon en monteren het geheel aan elkaar. Als afsluiting delen de leerlingen kort hun ervaringen en luisteren ze naar (stukjes van) elkaars unieke verhalen. Natuurlijk nemen ze hun podcast ook mee naar huis, zodat nóg meer mensen ervan kunnen genieten!

Aanpassingen bij de online workshop

In de online workshop werken de leerlingen individueel aan hun podcast. Bij de introductie en het feedbackmoment bespreken de leerlingen het maken van de podcast wel met elkaar. De introductie is bij de online variant van de workshop ook beknopter dan wanneer we de workshop op school organiseren.

Tips

Op zoek naar meer workshops waarin het podcast maken centraal staat? In ons aanbod vind je ook de workshop de ‘Dit vind ik’-podcast waarbij leerlingen vertellen over hun visie op de wereld. Of kijk eens bij de themaworkshop Vrijheid – podcast maken.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerlingen leren over de impact en manipulatie van geluid.
  • De leerlingen leren simpele geluidsopname- en montagetechnieken toe te passen.
  • De leerlingen leren een eigen verhaal om te vormen tot een bruikbaar script.
  • De leerlingen leren creatieve keuzes te maken op basis van een publiek.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Podcast Maken