Van Gogh - Online workshop

Naast de unieke rondleiding door de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum, hebben we nu ook samen een tour langs de hoogtepunten van de Van Gogh collectie gemaakt. Leerlingen maken in de rust van een leeg museum de schoonheid van de schilderijen van Van Gogh mee. Stap-voor-stap worden de leerlingen meegenomen in de ontwikkeling van misschien wel Nederlands meest beroemde schilder. In de tour (die wordt begeleid door een live workshopleider) lopen we niet chronologisch door zijn ontwikkeling heen, maar worden schilderijen telkens in een context geplaatst. We maken vergelijkingen met andere schilders uit die tijd en we kijken bijvoorbeeld naar zijn stijl van schilderen toen hij in de inrichting in Saint-Rémy zat.

Inhoud van de rondleiding en workshop

Tijdens de rondleiding bekijken leerlingen ongeveer 10 schilderijen onder begeleiding van de workshopdocenten. De docent stelt vragen en zoekt de interactie met de leerlingen. Daarna gaan leerlingen zelf aan de slag met 3 korte, speciaal voor hen opgenomen filmpjes van Van Goghs. Bij die opdrachten maken ze afwisselende opdrachten. Deze opdrachten zijn allemaal actief; leerlingen maken zelf dus ook kunst. De opdrachten en de rondleidingen worden altijd aangepast aan het niveau van de leerlingen. Op het einde van de rondleiding hebben de leerlingen verschillende opdrachten uitgevoerd, die ze kunnen gebruiken in hun CKV-dossier.

Combinatietips

De rondleiding langs de collectie Van Gogh schilderijen is goed te combineren met andere online workshops. Denk bijvoorbeeld aan de  workshop illustratie. Maar je kan het natuurlijk ook combineren met een andere kunstdiscipline, zoals Beatmaking.

Het Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum is een van de meest geroemde moderne musea van Nederland. Het omvat onder andere de op een na grootste collectie van Vincent van Gogh en is gelegen in het Nationaal Park de Hoge Veluwe te Otterlo.

Het museum geniet daarnaast internationale bekendheid wegens de prachtige en indrukwekkende beeldentuin. Met ruim 160 sculpturen van kunstenaars als Aristide Maillol, Jean Dubuffet, Marta Pan, Joep van Lieshout en Pierre Huyghe, mag het zich met recht een van de grootste van Europa noemen.

Wat een fantastische ervaring voor de leerlingen om nu de Van Gogh Collectie in zo’n unieke, persoonlijke setting te mogen meemaken!

Vanuit het Kröller-Müller Museum zijn Sandra Boks en Matthea Verweij-Versteeg betrokken bij het opzetten van de online rondleiding. Sandra Boks: “Normaal gesproken gonst het nu in het museum: lachende leerlingen die selfies maken met kunstwerken of zitten te tekenen in het gras. We missen alle leerlingen enorm! Met deze online rondleiding kunnen jullie toch even dwalen langs de Van Gogh schilderijen. Veel plezier!

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.