Themaworkshop Vrijheid - Blackout Poetry

Er wordt wel eens gezegd dat het schrijven van een tekst voor vijftig procent schrappen is. Bij blackout poetry is het zelfs voor de volle honderd procent schrappen! Op basis van een bestaande tekst uit bijvoorbeeld de krant of uit een boek maken leerlingen een gedicht door bepaalde delen letterlijk weg te strepen. Die nieuwe context geeft een heel andere lading aan de woorden! Zo creëren de leerlingen op basis van iets al bestaands een uniek visueel kunstwerk. In de themaworkshop Vrijheid – Blackout Poetry maken ze op die manier een gedicht over wat vrijheid voor hén betekent!

Opzet van de themaworkshop Vrijheid – Blackout Poetry

Door blackout poetry ga je anders kijken naar teksten en misschien ook wel naar vrijheid. Uit een grote voorraad materiaal kiezen leerlingen een oude krant, een tijdschrift of een pagina van een boek. Het gaat hier een keer niet over het begrijpen waar de tekst écht over gaat, maar om het zoeken naar interessante woorden. Woorden die een beeld oproepen.

De leerlingen keren de tekst helemaal binnenstebuiten en onderstrepen woorden die ze opvallen. Langzaam komt hier een gedicht uit naar voren. Hoe? Door mooie of gekke verbanden die ineens ontstaan! Combinaties die nooit zo bedoeld waren door de originele schrijver, maar toch ineens perfect logisch blijken te zijn. Door blackout poetry toe te passen, blijkt een krantenbericht over de hypotheekrenteaftrek tóch ineens over vrijheid te gaan.

Als de leerlingen op dit punt zijn, maken ze de rest van de tekst met een dikke stift zwart. Zodat alleen de woorden die het gedicht vormen overblijven. Minstens even bijzonder om te zien als om te lezen! Aan het einde van de themaworkshop Vrijheid – Blackout Poetry worden de gedichten gelezen en bekeken, en is er tijd om de ervaringen met elkaar te delen.

Tips

Wél interesse in het thema vrijheid, maar is Blackout Poetry niet de workshop voor jullie? Kijk dan vooral even verder in ons aanbod van workshops rondom dit thema. Zo hebben we ook een themaworkshop Vloggenthemaworkshop Spoken Word en themaworkshop Theater. Voor ieder wat wils!

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
WhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.4820221013_140256Siska Barthwouter

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerlingen krijgen op een bijzondere manier met moderne poëzie te maken
  • De leerlingen leren creatief om te gaan met de Nederlandse taal en na te denken over beeldspraak en hoe hetzelfde woord meerdere dingen kan betekenen
  • De leerlingen leren om beeld en tekst met elkaar in verband te brengen

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Meer informatie aanvragen