Themaworkshop Vrijheid - Black Out Poetry

Er wordt wel eens gezegd dat het schrijven van een tekst voor 50% schrappen is. Bij Black Out Poetry is het zelfs voor de volle 100% schrappen! Op basis van een bestaande tekst uit bijvoorbeeld de krant of uit een boek wordt door bepaalde delen weg te laten een gedicht gemaakt. Die nieuwe context geeft een heel andere lading aan de woorden! Zo maak je op basis van iets al bestaands een nieuw uniek visueel kunstwerk. De leerlingen maken op die manier een gedicht over wat vrijheid voor hén betekent!

Opbouw workshop

Door Black Out Poetry ga je anders kijken naar teksten en misschien ook wel naar vrijheid. Uit een grote voorraad materiaal kiezen leerlingen een oude krant, een tijdschrift of een pagina van een boek. Het gaat hier een keer niet over het begrijpen waar de tekst écht over gaat, maar om het zoeken naar interessante woorden. Woorden die een beeld oproepen. Leerlingen keren de tekst helemaal binnenstebuiten en onderstrepen woorden die ze opvallen. Langzaam komt hier een gedicht uit naar boven. Door mooie of gekke verbanden die ineens ontstaan. Combinaties die nooit zo bedoeld waren door de originele schrijver maar toch ineens perfect logisch blijken te zijn. Door deze Black Out Poetry blijkt een krantenbericht over de hypotheekrenteaftrek tóch ineens over vrijheid te gaan. Als dit af is wordt de rest van de tekst met een dikke stift zwart gemaakt. Zodat alleen de woorden die het gedicht vormen overblijven. Minstens even bijzonder om te zien als om te lezen!

Op school, hybride of online

Deze vrijheid workshop Black Out Poetry is zowel fysiek in de klas als online te geven, of als hybride combinatie tussen de twee (met bijvoorbeeld een deel van de klas op school en een deel thuis). Zo kan de workshop hoe dan ook doorgaan, ongeacht de geldende coronamaatregelen! In het geval van een (deels) online workshop is het belangrijk dat de leerlingen zelf thuis oude kranten, tijdschriften of boeken hebben die kapot mogen en een goede dikke zwarte stift bij de hand hebben.

Wél interesse in het thema vrijheid, maar is Black Out Poetry niet de workshop voor jullie? Kijk dan vooral even verder in ons aanbod van themaworkshops rondom dit thema. Zo hebben we ook een workshop Vloggenworkshop Spoken Word en workshop Theater. Voor ieder iets wils!

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
Charmaine Sinnema-Heyliger20221013_140256Mei-Lin-Man-1sjoerd

Leerdoelen

  • De leerlingen krijgen op een bijzondere manier met moderne poëzie te maken
  • De leerlingen leren creatief om te gaan met de Nederlandse taal en na te denken over beeldspraak en hoe hetzelfde woord meerdere dingen kan betekenen
  • De leerlingen leren om beeld en tekst met elkaar in verband te brengen

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.