Themaworkshop Vrijheid - Spoken word

Spoken Word laat je anders kijken naar taal en misschien ook wel naar vrijheid. Taal is veel meer dan alleen de woorden die we uitspreken. Het heeft ritme. Het heeft soms subtiele verschillen tussen hard en zacht. Verschillen in toon. Zelfs zonder iemands gezicht te zien hoor je of iemand iets glimlachend zegt of verbeten zijn woorden eruit perst. Hoe een tekst binnenkomt is enorm afhankelijk van hoe die tekst gebracht wordt. Spoken word is de kunst van een tekst brengen door te experimenteren met klank, lichaamstaal, ritme en woordkeuze. De leerlingen gaan aan de slag met spoken word en maken een performance rond het thema ‘Vrijheid’.

Opbouw workshop

De workshop start met een introductie over wat spoken word eigenlijk is en hoe je met al die verschillen in klank en ritme kunt spelen. En er is natuurlijk geen betere manier om dat te laten zien dan door een demonstratie van de ervaren workshopleider. Daarna gaan leerlingen zelf met oefeningen aan de slag. Bijvoorbeeld door te kijken hoe dezelfde tekst een heel andere lading krijgt door de manier waarop je hem brengt. Ook gaan ze associeren met losse woorden en klanken, zo vrij mogelijk, zonder schaamte. Allemaal los te komen. Daarna gaan ze aan de slag met het verbinden van het thema ‘vrijheid’ aan deze spoken word technieken. Wat hebben ze daar over te zeggen? Wat voelen ze daarbij? En hoe zorgen ze dat ze het op zo’n manier brengen dat de toeschouwers daarna precies hetzelfde voelen? Aan het eind laat iedereen uiteraard zijn of haar performance zien.

Op school, hybride of online

Deze workshop is zowel fysiek in de klas als online te geven, of als hybride combinatie tussen de twee (met bijvoorbeeld een deel van de klas op school en een deel thuis). Zo kan de workshop hoe dan ook doorgaan, ongeacht de geldende coronamaatregelen! In het geval van een (deels) online workshop is het wel belangrijk dat leerlingen een werkende microfoon en webcam hebben.

Wél interesse in het thema vrijheid, maar is Spoken Word niet de workshop voor jullie? Kijk dan vooral even verder in ons aanbod van themaworkshops rondom dit thema. Zo hebben we ook een workshop Illustratieworkshop Podcast maken en workshop Black Out Poetry Voor ieder iets wils!

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
Charmaine Sinnema-HeyligerSiska Barthsjoerdwouter

Leerdoelen

  • De leerlingen leren wat taal nog meer te bieden heeft behalve gewoon informatie overdracht
  • De leerlingen leren vrij experimenteren met ritmes en merken dat inspiratie overal te vinden is
  • De leerlingen leren de kracht en het belang van non-verbale communicatie

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.