Workshop Blackout Poetry

Er wordt wel eens beweerd dat schrijven schrappen is. Dat is zéker het geval tijdens de workshop Blackout Poetry. Op basis van een bestaande tekst uit bijvoorbeeld de krant of uit een boek maken leerlingen een gedicht door bepaalde delen letterlijk weg te strepen. Deze nieuwe context geeft een heel andere lading aan de woorden. Zo creëren de leerlingen op basis van iets al bestaands een uniek kunstwerk, zowel in taal als visueel!

Opzet van de workshop Blackout Poetry

De workshop start met het kiezen van een oude krant, een tijdschrift of de pagina van een boek uit een grote voorraad materiaal. Dat vormt de basis waarmee de leerlingen aan de slag gaan. Het gaat hier een keer niet over het begrijpen waar de tekst écht over gaat, maar om het zoeken naar interessante woorden. Woorden die een beeld of een gevoel oproepen.

De leerlingen keren de tekst helemaal ondersteboven en binnenstebuiten. De woorden die hen daarbij opvallen, onderstrepen ze. Langzaam komt hier een gedicht uit naar voren. Hoe? Door mooie of gekke verbanden die ineens ontstaan! Combinaties die nooit zo bedoeld waren door de originele schrijver, maar toch ineens perfect logisch blijken te zijn. Door blackout poetry toe te passen, ontstaat een heel nieuwe betekenis.

Als de leerlingen op dit punt zijn, maken ze de rest van de tekst met een dikke stift zwart. Zodat alleen de woorden die het gedicht vormen overblijven. Aan het einde van de workshop Blackout Poetry worden alle gedichten opgehangen in de klas. Ze zijn minstens even bijzonder om te zien als om te lezen! De leerlingen bekijken en bespreken elkaars werk en is er ruimte om de ervaringen met elkaar te delen.

Tips

Benieuwd naar andere workshops op het snijvlak van taal, beeld en kunst? Kleinkunstig biedt nog veel meer! Kijk bijvoorbeeld ook eens bij de workshop Handlettering of de workshop Infographic.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

info@kleinkunstig.nl
Charmaine Sinnema-HeyligerWhatsApp Image 2020 12 14 at 14.26.48sjoerdwouter

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en we sturen u drie lesbrieven toe.

Leerdoelen

  • De leerlingen maken op een bijzondere en creatieve manier kennis met moderne poëzie.
  • De leerlingen leren om beeldende aspecten met tekst te combineren.
  • De leerlingen ontdekken de schoonheid van de Nederlandse taal en zijn bezig met beeldspraak, verschillende betekenissen en het veranderen van de betekenis van een woord.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

    Meer informatie aanvragen

    Wil je je inschrijven voor de cultuurdag? Ga dan naar inschrijven.cultuurdag.nl.