Workshop Column Schrijven

Creatief en compact je verhaal delen

Wat werkt, wat niet? In de workshop Column Schrijven ontdekken leerlingen hoe je een column schrijft die iedereen uitleest.

Inhoud van deze workshop

column-schrijven-kennismaken

Kennismaken

De workshopdocent start met een uitleg over columns en de kenmerken ervan.
2beginnen-column-schrijven

Beginnen

De leerlingen denken na over wat zij willen vertellen.
3doen-column-schrijven

Doen

Met veel schrijftips werken de leerlingen een eigen column uit.
workshop-mbo-presenteren-3

Delen

De leerlingen dragen hun columns voor en wisselen ervaringen uit.

Stimuleer je leerlingen om te verwoorden wat hen bezighoudt.

In een column kun je veel zeggen met weinig woorden. Of in ieder geval niet met een hele lap tekst. Ook zijn columns meestal grappig en gevat. Ze gaan vaak over gebeurtenissen die herkenbaar en dichtbij zijn en waarmee de lezer zich kan identificeren. Geen wonder dus, dat columns onverminderd populair zijn. Zowel om te lezen als om zelf te schrijven. In de workshop Column Schrijven leren de leerlingen hoe ze creatief, compact en begrijpelijk verslag uitbrengen van het leven van alledag of juist specifieke of bijzondere gebeurtenissen. Wat werkt, en wat ook niet? Ze krijgen tips en trucs om hun eigen tekst aantrekkelijk te maken voor het publiek.

Opzet van de workshop Column Schrijven

We nemen tegenwoordig steeds minder tijd om te lezen. Misschien dat daardoor columns, die kort en leuk om te lezen zijn, steeds geliefder zijn geworden. Je vindt ze in kranten, bij blogs, vlogs en op websites. Tijdens de workshop Column Schrijven ontdekken de leerlingen hoe ze creatief, compact en begrijpelijk kunnen schrijven over dingen die ze meemaken. Dat kunnen hele gewone, dagelijkse gebeurtenissen zijn, of juist iets heel bijzonders. Belangrijk is dat de lezer zich erin kan herkennen en zich meegenomen voelt in de tekst.

Onder begeleiding van een ervaren schrijfdocent bespreken de leerlingen wat werkt en wat niet. Wat zorgt er nu voor dat een lezer een column wordt ‘ingezogen’ en deze met een glimlach uit leest? De leerlingen gaan aan de slag met handige taalkundige tips en ‘trucjes’ om korte teksten interessant en aantrekkelijk te maken. Aan het einde van de workshop draagt een aantal van de leerlingen zijn of haar column voor en delen de leerlingen hun ervaringen met elkaar.

Tips

Nieuwsgierig naar wat Kleinkunstig nog meer te bieden heeft op het gebied van taal en literatuur? Neem dan ook eens een kijkje bij de workshop Poetry Slam of de workshop Serieuze Satire.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerlingen leren een verhalend verslag te schrijven van een eigen gekozen onderwerp.
  • De leerlingen leren hoe ze een tekst interessanter maken voor de lezers.
  • De leerlingen maken kennis met schrijven als creatieve uiting.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Column Schrijven