Workshop Poetry Slam
Aan de slag met taal, klank en ritme
Inhoud van deze workshop
Kennismaken
Beginnen
Doen
Delen
Geef het podium aan je leerlingen en hun ritmische verhalen.
Met wortels in de rap- en hiphopcultuur is poetry slam een heel eigen en dynamische discipline. Podiumkunst, creativiteit in taal, tekst en ritme en competitie komen hierin samen! De poëzie die hoort bij poetry slam wordt niet geschreven om op papier te blijven. Integendeel: de woorden vragen erom om met ritme en klank uitgesproken te worden voor een publiek. Deze poëzie komt tot leven door de voordracht op het podium. Veel van de ‘slams’ vinden plaats in competitieverband, waarbij de poetry slammers elkaar proberen te overtroeven. Tijdens de workshop Poetry Slam maken de leerlingen kennis met de wereld van poetry slam en dragen hun eigen gedicht voor.
Opzet van de workshop Poetry Slam
In deze workshop ontdekken de leerlingen hoe een slam is opgebouwd en hoe ze tot een knallende voordracht komen. De workshopdocent begint met een korte inleiding: wat is de achtergrond van poetry slam en welke thema’s zie je vaak terugkomen? Daarbij komt ook aan de orde wat poetry slam uniek maakt ten opzichte van andere vormen van voordrachtskunst.
Daarna is het tijd voor de volgende stap. De leerlingen gaan nu zelf aan de slag met het schrijven en bewerken van gedichten. Wat willen ze vertellen op het podium? En vooral: hoe gaan ze dat doen? Alles draait daarbij om de klank en het ritme van de taal. Een belangrijke tip is daarom om de teksten steeds hardop uit te spreken. Zo hoor je meteen of iets klopt qua klank en ritme of dat er nog wat aan geschaafd moet worden. De workshopdocent begeleidt de leerlingen hierbij. Aan het einde van de workshop Poetry Slam dragen de leerlingen hun zelfgemaakte slams aan elkaar voor. Ook is er ruimte om ervaringen uit te wisselen.
Tips
Benieuwd naar meer workshops waarmee je jouw leerlingen laat kennismaken met taal, storytelling en presentatie? Kijk dan ook eens bij de workshop Spoken Word. Of check de workshop Pitchen. Daarin ontdekken de leerlingen hoe ze een goede pitch houden, waarmee ze kort en krachtig een eigen verhaal overbrengen.