Workshop Poetry Slam

Aan de slag met taal, klank en ritme

In de workshop Poetry Slam schrijven leerlingen zelf een ‘slam’, die ze aan elkaar voordragen.

Inhoud van deze workshop

Kennismaken

De workshopdocent legt uit wat poetry slam is en geeft voorbeelden.

Beginnen

De leerlingen denken na over wat zij willen verwoorden.

Doen

De leerlingen schrijven een gedicht en oefenen met klank en ritme.

Delen

Als afsluiting dragen de leerlingen hun slams aan elkaar voor.

Geef het podium aan je leerlingen en hun ritmische verhalen.

Met wortels in de rap- en hiphopcultuur is poetry slam een heel eigen en dynamische discipline. Podiumkunst, creativiteit in taal, tekst en ritme en competitie komen hierin samen! De poëzie die hoort bij poetry slam wordt niet geschreven om op papier te blijven. Integendeel: de woorden vragen erom om met ritme en klank uitgesproken te worden voor een publiek. Deze poëzie komt tot leven door de voordracht op het podium. Veel van de ‘slams’ vinden plaats in competitieverband, waarbij de poetry slammers elkaar proberen te overtroeven. Tijdens de workshop Poetry Slam maken de leerlingen kennis met de wereld van poetry slam en dragen hun eigen gedicht voor.

Opzet van de workshop Poetry Slam

In deze workshop ontdekken de leerlingen hoe een slam is opgebouwd en hoe ze tot een knallende voordracht komen. De workshopdocent begint met een korte inleiding: wat is de achtergrond van poetry slam en welke thema’s zie je vaak terugkomen? Daarbij komt ook aan de orde wat poetry slam uniek maakt ten opzichte van andere vormen van voordrachtskunst.

Daarna is het tijd voor de volgende stap. De leerlingen gaan nu zelf aan de slag met het schrijven en bewerken van gedichten. Wat willen ze vertellen op het podium? En vooral: hoe gaan ze dat doen? Alles draait daarbij om de klank en het ritme van de taal. Een belangrijke tip is daarom om de teksten steeds hardop uit te spreken. Zo hoor je meteen of iets klopt qua klank en ritme of dat er nog wat aan geschaafd moet worden. De workshopdocent begeleidt de leerlingen hierbij. Aan het einde van de workshop Poetry Slam dragen de leerlingen hun zelfgemaakte slams aan elkaar voor. Ook is er ruimte om ervaringen uit te wisselen.

Tips

Benieuwd naar meer workshops waarmee je jouw leerlingen laat kennismaken met taal, storytelling en presentatie? Kijk dan ook eens bij de workshop Spoken Word. Of check de workshop Pitchen. Daarin ontdekken de leerlingen hoe ze een goede pitch houden, waarmee ze kort en krachtig een eigen verhaal overbrengen.

Meer weten? Neem contact op

Voorbereidend lesmateriaal

Voer uw e-mailadres in en u kunt de lesbrieven downloaden. Voor elke workshop zijn er minstens drie lessen. Bij elke les zit ook een LessonUp!

Leerdoelen

  • De leerlingen leren hoe ze een Poetry Slam schrijven.
  • De leerlingen doen ervaring op met het werken vanuit de klank en het ritme van taal.
  • De leerlingen leren te improviseren door te associëren.
  • De leerlingen leren zichzelf en hun slams voor te dragen.

Workshopkosten

Onze prijzen bestaan uit drie onderdelen:

  • De workshopprijs: hangt af van de lengte van de workshop en het aantal workshoprondes dat we organiseren.
  • De materiaalkosten: afhankelijk van de workshop die gekozen wordt.
  • Reiskosten bedragen 40 euro, ongeacht waar de school gevestigd is.

Heb je vragen?

Neem eenvoudig contact met ons op!

Of mail info@kleinkunstig.nl

Informatieaanvraag
Workshop Poetry Slam